Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: για μαθητές προσχολικής (προνήπια, νήπια) και πρώτης σχολικής ηλικίας (Α΄, Β΄ Δημοτικού). Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας. Τα παιδιά σε ομάδες περιηγούνται στις αίθουσες του Μουσείου, προσπαθώντας να εντοπίσουν απεικονίσεις ζώων σε αγγεία, ειδώλια και γλυπτά. Με ζωγραφική και χειροτεχνία δημιουργούν τα δικά τους μυθικά ζώα.
Θα πραγματοποιούνται δύο (2) προγράμματα κάθε Τρίτη.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ: για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στην πρώτη ενότητα μαθημάτων του σχολικού βιβλίου ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού. Μέσα από περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού τα παιδιά ανακαλύπτουν θεούς, ήρωες και τα σύμβολά τους και προσπαθούν να εικονογραφήσουν τη δημιουργία του κόσμου και τους πολέμους των θεών.
Θα πραγματοποιούνται δύο (2) προγράμματα κάθε Τετάρτη.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Οι μαθητές σε ομάδες εξερευνούν το Μουσείο και ανακαλύπτουν τον τρόπο ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Προσεγγίζουν διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας των προγόνων μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ένδυση, ο αθλητισμός, τα παιχνίδια, το σπίτι, ο οπλισμός, ο γυναικείος καλλωπισμός, οι αγροτικές ασχολίες και η διατροφή. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφων παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
Θα πραγματοποιούνται δύο (2) προγράμματα κάθε Πέμπτη.

Η εκτέλεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ξεκινήσει την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010.

Γενικές πληροφορίες:Οι ώρες λειτουργίας των προγραμμάτων είναι από τις 9:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. και από τις 10:30 π.μ. έως τις 11:30 π.μ. Ορίζεται ότι τις Παρασκευές θα εκτελούνται περιοδικά όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν συνεννοήσης στο τηλέφωνο: 2310 830538 – εσωτ. 119 (ώρες επικοινωνίας 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. καθημερινά από 05/10/2010 έως 08/10/2010), κα Μαντικού Στέλλα.

Σας ενημερώνουμε ότι ο αριθμός συμμετοχής των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου είναι αυστηρά καθορισμένος με ανώτατο όριο τους 30. Καμία ομάδα δε θα γίνεται δεκτή, εάν υπερβαίνει το όριο ή αποτελείται από μαθητές διαφορετικής ηλικίας από εκείνες στις οποίες απευθύνεται το κάθε πρόγραμμα. Σας παρακαλούμε επίσης να λάβετε υπόψη σας πως για τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεών του το Μουσείο έχει καθορισμένες ημέρες και ώρες διεξαγωγής του κάθε προγράμματος, οι οποίες δεν είναι δυνατό να αλλάξουν.
Επιπλέον, λόγω της αυξημένης ζήτησης, η δυνατότητα συμμετοχής ανά σχολείο ορίζεται στα 2 τμήματα των 25 (έως το πολύ 30) ατόμων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.amth.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου