Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο φάρμακο για τον αυτισμό

Φάρμακο που βρίσκεται στη φάση της κλινικής δοκιμής χαιρετίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως η πρώτη θεραπεία του αυτισμού. Oπως διαπιστώθηκε από τη χορήγησή του σε ασθενείς, καταπράυνε σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα, αφού βελτίωσε την κοινωνική συμπεριφορά και μείωσε τις εκρήξεις τους. Μάλιστα, μετά τη λήψη του οι ασθενείς (παιδιά) κατάφεραν να έχουν πιο συχνά επικοινωνία με το βλέμμα και έγιναν λιγότεροι ευερέθιστοι.

Ο ερευνητής δρ Κρεγκ Eρικσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα αναφέρει ότι «παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη βελτίωση στους περισσότερους από τους ασθενείς που πήραν το φάρμακο» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δουλειά του ίδιου και της ομάδας του μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση θεραπείας, που «μέχρι τώρα ήταν κάτι ανέφικτο».

Το νέο φάρμακο, που ονομάζεται Arbaclofen, έχει στόχο την αποκατάσταση της χημικής ισορροπίας του εγκεφάλου που είναι διαταραγμένη σε όσους πάσχουν από αυτισμό. Δοκιμάστηκε σε είκοσι πέντε παιδιά, ηλικίας έξι έως δέκα επτά ετών, για διάρκεια οκτώ εβδομάδων χωρίς να αναφερθούν ιδιαίτερες παρενέργειες.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με αυτισμό παράγουν μεγάλη ποσότητα της ουσίας γλουταμάτης στον εγκέφαλο, η οποία διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Κάποιοι μπορεί επίσης να έχουν έλλειψη από έναν άλλον νευρομεταδότη, το Γ-αμινοβουτυρικό οξύ. Το νέο φάρμακο έδειξε ότι μπορεί να επέμβει σε αυτές τις αλλοιώσεις, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά προτού διατεθεί στην αγορά.

Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου