Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επίκαιρα


Συνέντευξη: «Στο τέλος της επιστήµης αρχίζει η φαντασία»
Μαθητής του διάσηµου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, που τώρα γράφει βιβλία για παιδιά, ο διάσηµος αστροφυσικός δηλώνει εχθρός των προβλέψεων καταστροφής
Οταν συνεργαζόταν µε τον Στίβεν Χόκινγκ και την κόρη του Λούσι Χόκινγκ για τη συγγραφή του βιβλίου «Ο Τζορτζ και τα µυστικά του Σύµπαντος», ο Γάλλος Κριστόφ Γκαλφάρ δεν περίµενε ότι η ζωή του, προσωρινά τουλάχιστον, θα έπαιρνε άλλη τροπή. Ο 35χρονος σήµερα Γκαλφάρ ήταν βέβαια ήδη µαθητής του Χόκινγκ. Είχε πάει στο Κέµπριτζ για να σπουδάσει ανώτερα µαθηµατικά, γρήγορα ωστόσο ακολούθησε τον δρόµο της θεωρητικής φυσικής, µε εποπτεύοντα του διδακτορικού του τον ίδιο τον Χόκινγκ.

Της πάγωσαν την προαγωγή επειδή δεν ακούει!
Θύµα διακρίσεων από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έπεσε µια βρετανίδα διπλωµάτισσα, η οποία έχει χάσει την ακοή της. Η Τζέιν Κόρντελ, πάντως, δεν το βάζει κάτω και σέρνει στα δικαστήρια το Φορέιν Οφις.

«Νάο», το ρομπότ, που αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις ανθρώπινες ανάγκες...Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, οι συμπεριφορές, προεφηβική και εφηβική, δέχονται επιρροές όχι πλέον από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά κυρίως από το μορφωτικό επίπεδο και τη διαφορετικότητα στην κουλτούρα της εθνικότητας. Σε μία τέτοια σύγχρονη κοινωνία της συνύπαρξης, απαραίτητο είναι γονείς και εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τους μηχανισμούς, που προέφηβοι και έφηβοι χρησιμοποιούν για να λύσουν τις διαφορές τους, να διευθετήσουν τα θέματά τους.

RoboBraille - Convert Text για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Δωρεάν πανευρωπαϊκή υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη μετατροπή ηλεκτρονικών κειμένων στη γραφή Braille ή σε συνθετική φωνή για όσους συνανθρώπους μας έχουν προβλήματα όρασης. Το RoboBraille διατίθεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες, όχι όμως για εμπορική χρήση.

Μέτρηση της χοληστερίνης στα παιδιά
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι μια ουσία του αίματος η οποία συντίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό και προσλαμβάνεται εξωγενώς με τις τροφές.
H επιδημία της παχυσαρκίας στη Δύση τα τελευταία 30 χρόνια ενδέχεται να οφείλεται και σε έναν ιό, όπως εκτιμούν τώρα επιστήμονες στις ΗΠΑ. Βέβαια η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, η καθιστική ζωή και η γενετική προδιάθεση εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες που οδηγούν στην ασθένεια. Ωστόσο μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, συνδέει την παχυσαρκία με έναν αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού με συμπτώματα σαν αυτά της κοινής γρίπης.

Παιδίατροι, πλασιέ βρεφικών προϊόντων
Οτι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και αποκλειστικά αγαθών προθέσεων το έχουμε αντιληφθεί. Οτι το μάρκετινγκ έχει εισχωρήσει παντού, ακόμα και στα θεωρητικά «απόρθητα» δωμάτια των μαιευτηρίων, είναι επίσης γνωστό. Οτι όμως οι ίδιοι οι παιδίατροι έχουν φτάσει στο σημείο να χορηγούν συνταγές με τη μέθοδο του «τυφλοσούρτη», φορτώνοντας με προϊόντα «μάρκες» τα νεογνά, αγνοώντας συχνά ιδιαίτερες ανάγκες τους και ιδίως αυτή του μητρικού γάλακτος, γίνεται αντιληπτό μόνο από τις σαστισμένες μανάδες. Που οι περισσότερες είναι απλώς πολύ κουρασμένες για να αντιδράσουν.

Τα παιδία παίζει και... δυναμώνουν τη μνήμη τους
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση για τα παιδιά είναι σημαντική, όχι μόνο για τους προφανείς λόγους της καλής φυσικής κατάστασης και υγείας του οργανισμού τους, αλλά και επειδή βελτιώνεται η εγκεφαλική τους λειτουργία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλινόι μελέτησαν δεκάδες παιδιά ηλικίας 9-10 ετών και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ασκούνται βελτιώνουν ταυτόχρονα με τη φυσική τους κατάσταση και τον μηχανισμό της μνήμης.

Πόλεμος για τις τιμές των σχολικών βιβλίων
Ο ΠΡΩΤΟΣ γύρος του «ματς» για τις τιμές των σχολικών βιβλίων (κυρίως βοηθημάτων) ολοκληρώνεται σήμερα. Οι εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων βιβλιοπωλείων (Παπασωτηρίου, Ιανός κ.ά.) παρουσιάστηκαν χθες στο Πρωτοδικείο ζητώντας την καταδίκη του Ελευθερουδάκη που, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τον νόμο περί ενιαίας τιμής κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής κατά του Ελευθερουδάκη, μέχρι την τελική έκδοση απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου