Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ο θάνατος ενός διάσημου λεξικού

Αμφίβολο είναι το μέλλον της έντυπης μορφής του περίφημου Λεξικού της Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης (Οxford Εnglish Dictionary). Ο εκδοτικός οίκος Οxford University Ρress ανακοίνωσε ότι οι αναγνώστες χρησιμοποιούν περισσότερο την ηλεκτρονική παρά την ογκώδη έντυπη έκδοση και ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην κυκλοφορήσει νέος τόμος του λεξικού.

Η ηλεκτρονική έκδοση δέχεται πλέον κατά μέσο όρο δύο εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις από τους συνδρομητές του μηνιαίως, οι οποίοι στις ΗΠΑ καταβάλλουν το ποσό των 295 δολαρίων ετησίως για την πρόσβαση σε αυτό. Αντίθετα, η έντυπη έκδοση των 20 τόμων- με τιμή 914 ευρώ και βάρος 60 κιλών- έχει πουλήσει συνολικά 30.000 αντίτυπα. Εως ότου η ομάδα των 80 λεξικογράφων να τελειώσει την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση της τρίτης έκδοσης του λεξικού, ενός έργου κολοσσιαίων διαστάσεων που θα χρειαστεί άλλα δέκα ή και περισσότερα χρόνια, ο εκδοτικός οίκος αμφιβάλλει ότι θα υπάρχει στην αγορά έστω και η ελάχιστη ζήτηση για την έντυπη έκδοση.

Το Οxford Εnglish Dictionary εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1884. Επειτα από συνεχείς προσθήκες, επί δεκαετίες, κυκλοφόρησε στην ολοκληρωμένη μορφή του το 1928. Υπήρξε το πρώτο περιεκτικό αγγλικό λεξικό μετά το «Λεξικό της αγγλικής γλώσσας» του Σάμιουελ Τζόνσον του 1755.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου