Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Οι πλήρεις προδιαγραφές προσβασιμότητας των ελληνικών τραπεζών

Οι προδιαγραφές προσβασιμότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας εμπεριέχονται σε επιστολή του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής προς τους υπουργούς οικονομίας και εσωτερικών. Τις δημοσιεύουμε ως έχουν, ώστε να τις γνωρίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία που παρεμποδίζονται στις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά καταστήματα και υποκαταστήματα.

Καταρχάς , είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη προσβάσιμης διαδρομής για ΑμεΑ από το οδόστρωμα μέχρι μιά προσβάσιμη είσοδο του πιστωτικού ιδρύματος. Η είσοδος πρέπει να εντοπίζεται εύκολα από άτομα που έχουν προβλήματα όρασης και η πρόσβαση στην είσοδο από το πεζοδρόμιο να εξασφαλίζεται ισόπεδα ή εφόσον υπάρχουν σκαλοπάτια, με ράμπα μέγιστης κλίσης 5 – 6% για μήκος μέχρι 8 μέτρα χωρίς “σκαλοπάτι” στη συνάντηση με το πεζοδρόμιο ή τον ανυψωτικό μηχανισμό και ελάχιστο αποδεκτό πλάτος 0.90 μ.

Απαραίτητο κρίνεται επίσης εάν η προσβάσιμη είσοδος είναι η δευτερεύουσα είσοδος του κτηρίου, να διαθέτει σύστημα κλίσης συνδεδεμένο με γραφείο επιφορτισμένο με την εξυπηρέτηση ΑμεΑ. Ταυτόχρονα ο θάλαμος ελέγχου εισόδου με τις διπλές πόρτες πρέπει να είναι διαστάσεων τέτοιων ώστε να χωρά αναπηρικό αμαξίδιο, η δεύτερη πόρτα να μην ανοίγει στο εσωτερικό του θαλάμου και το κουμπί ενεργοποίησης των θυρών να βρίσκεται σε ύψος ο.90 έως 1.20 μέτρα από το δάπεδο.

Επίσης το κατάστημα θα πρέπει να διαθέτει στο δάπεδό του οδηγό τυφλών από την είσοδο μέχρι τον πάγκο υποδοχής, τον γκισέ ή το μηχάνημα συναλλαγής (ΑΤΜ). Κάθε μηχάνημα για χρήση από το κοινό θα πρέπει να είναι τοποθετημένο με τα χειριστήριά του σε ύψος 0.90 έως 1.20 μέτρα από το δάπεδο. Τέλος, είναι απαραίτητη η ύπαρξη χώρου υγιεινής με κατάλληλες προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Το κρίσιμο σημείο της επιστολής (απεστάλη στις 27 Αυγούστου) είναι ότι αποδέχεται το “υποχρεωτικόν” σε ότι αφορά την τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας από τα πιστωτικά ιδρύματα . Υπό αυτή την έννοια υποδηλώνει σαφέστατη “κλιματική αλλαγή” σε ότι αφορά το μείζον θέμα παράλληλης τήρησης απ’ τις ελληνικές τράπεζες, τόσο των βασικών μέτρων ασφαλείας όσο και των προδιαγραφών προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία. Επί υπουργείας Μαρκογιαννάκη στο υπουργείο δημοσίας τάξεως – υπενθυμίζουμε – άκρως οπισθοδρομική εγκύκλιος που επέβαλλε πόρτες περιστρεφόμενες, κιγκλιδώματα , πι και λοιπά εμπόδια στα ρείθρα των παρακείμενων πεζοδρομίων, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους αναπηρικούς φορείς. Η εγκύκλιος αποδοκιμάστηκε τότε απ’ τον ίδιο τον εμπνευστή της, όμως τα εμπόδια έκτοτε ζουν και βασιλεύουν στο όνομα της προστασίας των τραπεζών από επίδοξους ληστές. Συνεχείς μεσ΄τα χρόνια και οι διαμαρτυρίες των αναπηρικών φορέων ώστε η προσβασιμότητα να είναι υποχρεωτική και όχι σχετική, άγγιζε επί της ουσίας το ουσιαστικότερο των καιρών δίλημμα. Κυρίαρχο είναι πλέον το δόγμα της ασφάλειας και όλα τα άλλα σχετικοποιούνται ή εξακολουθεί κυρίαρχη η ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που με αγώνες αιώνων εδραιώθηκε; Διότι η κυριαρχία/πρωτοκαθεδρία αμφοτέρων είναι πράξη μαθηματικώς αδύνατη.

Με απλά μαθηματικά λοιπόν, η υποχρεωτικότητα τήρησης της προσβασιμότητας υπέρ της οποίας γνωμοδοτεί το υπ. Περιβάλλοντος, άρει το υποχρεωτικόν της πάση θυσίαν ασφαλείας. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί να αμφισβητήσει την παραπάνω, είναι μεν στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου ευπρόσδεκτη, πλην όμως και προδήλως παράλογη.

Εναπομένον ερώτημα είναι σε τι ποσοστό οι υποχρεωτικές προδιαγραφές προσβασιμότητας έχουν μέχρι σήμερα τηρηθεί και σε ποιό ποσοστό των πιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν έχουμε στοιχεία ολοκληρωμένης καταγραφής που τεκμηριώνουν ακριβή απάντηση, όμως όλες οι ενδείξεις και μαρτυρίες πιστοποιούν ότι χρειάζονται μπόλικες παρεμβάσεις για να προσεγγιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Με την βούληση στην θεωρία πλέον δεδομένη, η έναρξη των πράξεων δεν μπορεί ούτε μέρα παραπάνω να καθυστερήσει. Και πρώτο βήμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την αξιόπιστη συνολική καταγραφή. Αναμένουμε ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου