Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Θέατρο: "Για μια φούχτα μπάμιες"

Η οικολογική σάτιρα του Ευγένιου Τριβιζά "Για μια φούχτα μπάμιες" περιοδεύει ανά την ελληνική επικράτεια. Το ευρηματικό έργο της θεατρικής εταιρείας "Σκαραβαίοι", σε σκηνοθεσία Κώστα Φαρμασώνη, ανατρέπει τον παραδοσιακό μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας και του Λύκου. Η Κοκκινοσκουφίτσα δεν είναι μια αδύναμη αθώα μικρή. Είναι ένα πανίσχυρο κορίτσι με γνώσεις ζίου ζίτσου και οδηγεί μηχανάκι.
Ενώ οι δύο φτωχοί λύκοι του ερημωμένου δάσους πρέπει να γίνουν μπράβοι στη φυτεία του κυνηγού μπαμπά της "για μια φούχτα μπάμιες". Άραγε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση; Δείτε την παράσταση: στις 7 Αυγούστου στο Δήμο Φλώρινας, στις 12 Αυγούστου στο Λεωνίδιο, στις 13 στο θέατρο Παράλιου Άστρους και στις 16 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.

Σημείωμα συγγραφέα
ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

H ρήση «ήρθανε τα άγρια να διώξουνε τα ήμερα» αντιστρέφεται στις μέρες μας. Εμείς, τα δήθεν «ήμερα» εκδιώκουμε τα «άγρια» πλάσματα, με τα οποία μοιραζόμασταν αιώνες τώρα, τον πλανήτη. Και το πράττουμε αποτελεσματικά, συστηματικά, ανελέητα, με φωτιά και τσεκούρι και φαρμάκι, πολλές φορές μέχρι ολοκληρωτικού αφανισμού τους.

Η ακόρεστη βουλιμία μας για ξυλεία και καλλιεργήσιμη γη καταστρέφει δάση, ισοπεδώνει τροπικές ζούγκλες αφανίζει την πανίδα που τα ζούσε και τα έτρεφε. Τα οικοσυστήματα και τα καταφύγια τους καίγονται, τσεκουρώνονται, δηλητηριάζονται, συρρικνώνονται και τα άγρια ζώα, αδυνατώντας να επιβιώσουν, όπως ανέκαθεν επιβίωναν στο ζωτικό τους χώρο, αν είναι τυχερά και δεν γίνουν βορά των εφοδιασμένων με την τελειότερη τεχνολογία κυνηγών και των αδηφάγων έμπορων «γευστικής σαρκός», αναγκάζονται να έρχονται σε επίφοβη επαφή με το δικό μας «πολιτισμένο» περιβάλλον.

Επέλεξα λύκους για ήρωες, επειδή το βιβλίο μου «Τα τρία μικρά λυκάκια» έγινε αφορμή να προσκληθώ στην Αμερική και να πληροφορηθώ εκ του σύνεγγυς την ιστορία του κατατρεγμού των λύκων σε αυτή την ήπειρο, όπως για παράδειγμα την απόφαση του αρμοδίου υπουργείου της Αλάσκας να εξολοθρεύει 300 με 400 λύκους το χρόνο πυροβολώντας τους από ελικόπτερα, ούτως ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των καριμπού, όχι βέβαια από αγάπη για τα καριμπού, αλλά για να έχουν αφθονότερα θηράματα να σκοτώνουν με την σειρά τους οι πολυπληθείς ψηφοφόροι κυνηγοί.

Η ιστορία των δυο φουκαράδων λύκων, οι οποίοι «τέχνας κατεργαζόμενοι» προσπαθούν να επιβιώσουν καταφεύγοντας στο ιατρείο ενός κτηνίατρου, πέρα από την κωμική του πλευρά, έχει και την ιλαροτραγική: τον άνισο αγώνα για επιβίωση, την ανήμπορη απελπισία, την απορία απέναντι στην αλόγιστη τεχνολογική λαίλαπα και τον αναπόφευκτο μοιραίο συμβιβασμό, με τίμημα την ελευθερία και ανεξαρτησία και με πενιχρό αντάλλαγμα «μια φούχτα μπάμιες».

Ευγένιος Τριβιζάς

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου