Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Οι αλλαγές στις μετεγγραφές των φοιτητών

Αμέσως μετά την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο εισήχθησαν θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι την αίτηση για μετεγγραφή. Αυτό προβλέπει η τελική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή
 και παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Η ρύθμιση σε σχέση με τον νόμο 3282 του 2004 (περί μετεγγραφών) έχει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη να διευκολυνθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικογένειες με παιδιά-φοιτητές σε ΑΕΙ μακριά από την οικογενειακή εστία. Ειδικότερα, το νέο σύστημα μετεγγραφών φοιτητών και σπουδαστών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ προβλέπει τα ακόλουθα:

- Ο αριθμός των εισακτέων (όπως οι εισακτέοι από τρίτεκνες οικογένειες, εκείνοι με γονείς θύματα τρομοκρατίας και οι ορφανοί από έναν ή δύο γονείς με εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ) που ζητούν μετεγγραφή στα ΑΕΙ του λεκανοπεδίου Αττικής (στα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται και το ΤΕΙ Χαλκίδας) κατανέμεται αναλογικά με βάση τον αριθμό των εισακτέων κάθε Τμήματος ΑΕΙ. Εφόσον για συγκεκριμένο Τμήμα έχουν υποβληθεί αιτήσεις περισσότερες από τον αριθμό μετεγγραφομένων που θα δεχθεί το Τμήμα, η μετεγγραφή των φοιτητών θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των μορίων που συγκέντρωσε κάθε ενδιαφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

- Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν οι εισακτέοι των οποίων ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος την τελευταία τριετία δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι θα εισαχθούν φέτος στο πρώτο εξάμηνο σπουδών και όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο και έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους. Οι μετεγγραφές της προηγούμενης περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβούν συνολικά το 14% του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος υποδοχής. Από το 14% των θέσεων το 4% θα δοθεί σε όσους θα εγγραφούν στο πρώτο εξάμηνο και το 10% σε εκείνους που θα φοιτήσουν στο τρίτο εξάμηνο. Για τα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το ποσοστό είναι πιο μικρό, στο 9% του συνόλου των θέσεων του τμήματος υποδοχής (με το 4% των θέσεων να δίνεται σε όσους εγγραφούν στο πρώτο εξάμηνο και το 5% στο τρίτο εξάμηνο). Αν το σύνολο των αιτήσεων για ένα Τμήμα υπερβεί τον αριθμό που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά, προηγούνται τα παιδιά οικογενειών με το μικρότερο μέσο οικογενειακό εισόδημα.

- Σε περίπτωση που μία οικογένεια από Αττική ή Θεσσαλονίκη έχει δύο παιδιά να σπουδάζουν σε δύο διαφορετικές πόλεις (με αποτέλεσμα η οικογένεια να πρέπει να συντηρεί τρία σπίτια) τότε το δεύτερο παιδί μπορεί να πάρει μετεγγραφή σε ΑΕΙ της πόλης εφόσον η οικογένεια έχει την τελευταία τριετία μέσο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Βέβαια, για τις περιπτώσεις αυτές το ποσοστό των αιτήσεων που θα γίνουν δεκτές θα είναι έως το 4% του συνόλου των εισακτέων κάθε Τμήματος κεντρικού ΑΕΙ.

- Επιτρέπονται ελεύθερα οι μετεγγραφές από περιφερειακό σε περιφερειακό ΑΕΙ στην περίπτωση που μία οικογένεια έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

- Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής ή σπουδαστής πρέπει να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά (σε ειδικά ανεπτυγμένο για τις μετεγγραφές πληροφοριακό σύστημα) μετά την εγγραφή του στο Τμήμα όπου εισήχθη.

- Σε περίπτωση υποβολής ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή υπεύθυνης δήλωσης η μετεγγραφή ανακαλείται από τη γενική συνέλευση του Τμήματος υποδοχής, ενώ εφόσον αποδειχθεί υπαιτιότητα αποκλείεται η επανεγγραφή του φοιτητή στο Τμήμα όπου αρχικά εισήχθη.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου