Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Συμμετοχή σε έρευνα- Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μήνυμα που εστάλη από την κα Θωμαή Μαυράκη στα μέλη της ομάδας "INTELLECTUAL DISABILITY - Είμαι διαφορετικός...ε, και?" στο κοινωνικό δίκτυο facebook.
Στα πλαίσια της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού και ειδικά για τα παιδιά με νοητική αναπηρία διενεργείται έρευνα του προγράμματος «Children’s Rights for All» με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία υλοποιείται από τις διεθνείς οργανώσεις «Inclusion Europe AISBL» (The European Association of Societies of Persons with Intellectual Disabilities and their Families) και «Eurochild» καθώς και το Πανεπιστήμιο της Πράγας.


Έναυσμα αυτής της έρευνας αποτελεί η ύπαρξη ενός, περίπου, εκατομμυρίου παιδιών με νοητικές αναπηρίες στην Ε.Ε τα οποία υφίστανται διακρίσεις, κοινωνικό αποκλεισμό και στερούνται θεσμοθετημένα δικαιώματα.

Στόχος της έρευνας είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο εφαρμόζεται, από την κάθε ευρωπαϊκή χώρα, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφορικά με τα παιδιά με νοητικές αναπηρίες με σκοπό να αναδειχθεί και να προωθηθεί η εφαρμογή της για τα παιδιά με νοητικές αναπηρίες, να ενδυναμωθούν τα παιδιά και οι υποστηρικτές τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών και τέλος να καταπολεμηθούν οι, εμφανείς και μη, διακρίσεις τις οποίες υφίστανται αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους. έρευνα εστιάζει σε πέντε πεδία που είναι :

- Εκπαίδευση
- Οικογένεια και Απο-ιδρυματοποίηση
- Υγεία
- Κακοποίηση
- Προώθηση και Συμμετοχή των παιδιών.

Προκειμένου να συνταχθεί, να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί Συγκριτική Ευρωπαϊκή Έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει συστάσεις για πολιτικές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη βελτίωση της πραγμάτωσης των δικαιωμάτων των παιδιών με νοητικές αναπηρίες, απαραίτητη είναι η έρευνα και η καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Ο επιλεγμένος εθνικός εμπειρογνώμονας που θα διενεργήσει αυτήν την έρευνα στη χώρα μας είναι η κα. Κουβαριτάκη Ιωάννα (Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Συνήγορο του Πολίτη , Δικηγόρος, Μaster of Advanced Studies in Children’s Rights, University of Fribourg Switzerland).

Οι Εκθέσεις θα υποστηριχθούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Δικαιώματα των Παιδιών (Οκτώβριος 2011 Βρυξέλλες) παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπων κρατών, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εμπειρογνωμόνων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.

΄Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία μέσα σε μια τέτοια έκθεση να περιλαμβάνονται οι απόψεις των γονέων των παιδιών με νοητικές αναπηρίες καθώς επίσης και των ίδιων των προσώπων με νοητική αναπηρία έτσι ώστε να ακουστούν οι φωνές των παιδιών σε διεθνές επίπεδο. Γι` αυτόν τον λόγο η δική σας βοήθεια είναι πολύτιμη, συμπληρώνοντας σχετικό ερωτηματολόγιο που αποτελεί μέρος αυτής της έρευνας.

΄Οσοι γονείς-παιδιά αλλά και άτομα με νοητική αναπηρία επιθυμούν να συμμετέχουν στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου (ανώνυμα), ας μου στείλουν μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο (thomy_mgr@yahoo.gr) έτσι ώστε να τους το αποστείλω ηλεκτρονικά και να μου το επιστρέψουν το αργότερο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.

Σας ευχαριστώ
Θωμαή Μαυράκη
(Μέλος Δ.Σ. Inclusion Europe)
http://www.childrights4all.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου