Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Επικαιρότητα



Θεραπεία γρήγορη όσο ένας καλπασμός
Με πιστούς φίλους εδώ και χρόνια στην Αθήνα, η θεραπευτική ιππασία δρα ευεργετικά στην αποκατάσταση ατόμων με υστέρηση.

Παραβατικότητα ανηλίκων
«Δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές όταν δικάζονται μικρά παιδιά...» Ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ανήλικοι που διαπράττουν «πολύ ενήλικα» εγκλήματα δημιούργησε η καταδίκη ενός 10χρονου και ενός 11χρονου αγοριού για την απόπειρα βιασμού μιας οκτάχρονης στη Βρετανία. Οι δύο ανήλικοι ήταν οι νεότεροι κατηγορούμενοι σε δίκη για βιασμό στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε και αμφιβολίες για το αν ήταν σεξουαλικά συνειδητοποιημένοι.

1.914 ανήλικοι έχουν εξαφανιστεί από το 2005 Μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Προγεννητικό έλεγχο για θυροειδή προτείνουν οι ενδοκρινολόγοι
Προγεννητικό έλεγχο για την αποφυγή διαταραχών του θυρεοειδούς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προτείνει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα νοσήματα του θυρεοειδούς. Μάλιστα φέτος η εβδομάδα της ΠΗΘ είναι αφιερωμένη στον νεογνικό και παιδικό υποθυρεοειδισμό καθώς και στις διαταραχές του θυρεοειδούς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μέλλουσες μητέρες με διαβήτη
Τα κακά νέα, λένε οι μελέτες και οι μέχρι τώρα υπάρχουσες στατιστικές, είναι πως οι γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών, ιδίως στο 1ο τρίμηνο της κυήσεως, όσο και συγγενών ανωμαλιών κατά τη γέννηση με αυξημένα ποσοστά για νεογνά πολύ χαμηλού βάρους ή πολύ υψηλού βάρους, αλλά και προβλήματα κατά τη διάρκεια του ίδιου του τοκετού. Γι' αυτό άλλωστε και πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική ως μέθοδο τοκετού, αν και εκτός πολύ συγκεκριμένων ενδείξεων δεν προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό.

Κληρονομικές οι πρόωρες γεννήσεις
Ο κίνδυνος για πρόωρη γέννηση ενός μωρού έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι πρόωρες γεννήσεις τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες και να «περνάνε» από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί οι ίδιες πρόωρα ή οι οποίες έχουν αδέλφια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, εμφανίζουν 50-60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν κι αυτές πρόωρο μωρό.

Χονγκ Κονγκ: Μαθητής αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο
Βουτιά στο κενό από τον έβδομο όροφο του Καθολικού Σχολείου του Χονγκ Κονγκ έκανε 17χρονος μαθητής, μπροστά σε περίπου 600 άτομα, καθηγητές και συμμαθητές του, ανάμεσα στους οποίους και ο αδελφός του.

Οι αναφορές: ένα πολύτιμο εργαλείο από και για το ΕΚ
Τα δικαιώματα των περίπου 50 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρίες καλύπτονται και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένοι θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους αυτά έχουν καταπατηθεί. Τι έκαναν; Απευθύνθηκαν στο ΕΚ και την επιτροπή Αναφορών που συζήτησε το θέμα στο τέλος Απριλίου ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας πλήττει πιο συχνά άτομα ηλικίας 20 - 30 ετών και κυρίως γυναίκες
Μία από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις σε άτομα ηλικίας 20 - 30 ετών είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), η οποία φαίνεται πως "προτιμά" τις γυναίκες, καθώς προσβάλλει τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με αυτό των ανδρών. Έως και το 60% των ατόμων που διαγνώστηκαν με ΣΚΠ θα υποφέρουν από μακροχρόνια αναπηρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτία και θεραπεία. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, που διεξήχθη σε 125 χώρες, το κόστος εφ΄ όρου ζωής για τον ασθενή με ΣΚΠ, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο υπολογίζεται στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια ανά ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου