Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Θέατρο με ευαισθησία για παιδιά με αυτισμό

Μια Ελληνίδα, η κ. Χάρις Καρνέζη, δίνει τη δική της μάχη στην Αυστραλία και την Ιρλανδία για την επικοινωνία και την κοινωνική επιβίωση των αυτιστικών παιδιών.

Η κ. Καρνέζη βραβεύτηκε στην εκδήλωση “Γυναίκες της Χρονιάς 2010″ ως η επιστήμονας του έτους.

Η δρ. Χάρις Καρνέζη δημιούργησε για πρώτη φορά στα χρονικά την πρωτοποριακή μέθοδο “γνωστικού συμπεριφορικού δράματος” που σκοπό έχει τη θεραπεία του αυτισμού στα άτομα με ΥΛΑ (Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμός) ή σύνδρομο Asperger, που είναι μορφές αυτισμών χωρίς νοητική στέρηση. Στόχοι της θεραπείας είναι η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της ευελιξίας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και η καταπολέμηση φοβιών και άγχους.

Τι το διαφορετικό έχει αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης σε σχέση με ό τι ξέραμε τόσα χρόνια για τον αυτισμό; Το μοντέλο αυτό έχει να κάνει με θεατρικές περιπέτειες και ιστορίες στις οποίες τα παιδιά καλούνται να δώσουν λύσεις μέσα από διάφορα προβλήματα. Η μαγεία του παραμυθιού και της ιστορίας δίνει το κίνητρο στα παιδιά να συνεργαστούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν σχέσεις και να μάθουν τους κώδικες κοινωνικής συμπεριφοράς όχι με το δεδομένο τρόπο της παπαγαλίας αλλά με βιωματικό τρόπο ώστε να καταλάβουν ποια συμπεριφορά θα τους βοηθήσει στο αποτέλεσμα που θέλουν. Η δρ. Καρνέζη τονίζει πως “το παιδί δεν έχει ανάγκη να μάθει παπαγαλία το να καλημερίζει και να λέει “γεια”. Πρέπει να καταλάβει το λόγο που καλημερίζουμε και να μην κάνουμε την επικοινωνία του ψυχαναγκαστική”

Από την εμπειρία της δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα δύσκολου παιδιού καθώς, όπως λέει η ίδια, “οι ομοιότητες είναι πολύ λιγότερες απ τις διαφορές, όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο” Θυμάται όμως έντονα τις φοβίες κάποιων παιδιών απέναντι στο στεγνωτήρα των χεριών, στο χάδι, αλλά και στο κούρεμα.

Ποια όμως είναι η αντίδραση των γονιών; Η κ. Καρνέζη τονίζει πως στην Ιρλανδία, στην Αυστραλία, αλλά και την Ελλάδα, όπου έχει εργαστεί, οι γονείς είναι απεγνωσμένοι απ τη στιγμή που ναι μεν υπάρχουν γνωστικά κέντρα για τις βασικές λειτουργίες ενός αυτιστικού ατόμου αλλά δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός τρόπος για να μάθει το παιδί τους τη χαρά της επικοινωνίας.

Η δρ. Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και έκανε το μάστερ της στο Μπέρμιγχαμ με θέμα “Το θέατρο στην εκπαίδευση” Έκανε τη διατριβή στο Trinity College του Δουβλίνου όπου εκεί ανέλαβε για πρώτη φορά μια ομάδα παιδιών με σύνδρομο Asperger.

Η μελέτη της, με κεντρικό τίτλο “Γνωστικό Συμπεριφορικό Δράμα” (Cognitive Behaviour Drama – CBO), παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια για τον αυτισμό στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Η βραβευμένη επιστήμονας φιλοδοξεί πως θα επαναπατριστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου