Η πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στην Ακρόπολη είναι ασφαλής και επιστημονικά μελετημένη. Τούτο επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από δεκάδες επιστολές/γραπτές αναφορές των επισκεπτών με αναπηρία και των συνοδών τους προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, στις οποίες οι επιστολογράφοι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις υπηρεσίες/διευκολύνσεις που τους προσφέρονται ώστε να απολαμβάνουν την επαφή με τον “ιερό βράχο” και τα οικουμενικά σημαίνοντά του.
Η παραπάνω διαπίστωση είναι το “ζουμί” απαντητικής επιστολής του κυρίου Αλέξανδρου Μάντη, προϊσταμένου της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) του υπουργείου πολιτισμού, σε δημοσίευμα της σελίδας υπό τον τίτλο “Η Ακρόπολη του διαχρονικού ρατσισμού” στις 16 Απριλίου 2010. Το περί ου ο λόγος δημοσίευμα με τον σκληρό ομολογουμένως τίτλο, αναφερόταν σε διάσπαρτα μες στο χρόνο (από το 2003 και μετά) περιστατικά, προβληματικής πρόσβασης επισκεπτών με αναπηρία στον ιερό βράχο. Πηγή των πληροφοριών που εμπεριέχοντο στο δημοσίευμα ήταν οι προσωπικές καταγγελίες των παραπονούμενων, ενώ σε μιά περίπτωση (σχετική με τις προδιαγραφές λειτουργίας του αναβατορίου) ο έχων την επιμέλεια της σελίδας είχε προβεί σε επιτόπια έρευνα/διασταύρωση.
Λίγη σημασία έχουν τα παραπάνω. Αυτό που πράγματι έχει μεγάλη σημασία και τεκμαίρεται από τα γραφόμενα του κυρίου Μάντη, είναι ότι οι προσπάθειες ώστε το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας μας – πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την οικουμένη να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες με αναπηρία, είναι τα τελευταία χρόνια και υπαρκτές και συνειδητές. Πλην όμως – και όχι για λόγους δημοσιογραφικού εγωισμού – ας μας επιτραπεί να επιμείνουμε στο αληθές των καταγγελλομένων, με την υποσημείωση ότι 1ον) αποτελούν μεμονωμένα μες στα χρόνια περιστατικά και επ’ ουδενί τον κανόνα και 2ον) η φορτισμένη γενίκευση του επιλεγέντος τίτλου αδίκησε τις προσπάθειες του κ. Μάντη και της προκατόχου του Α. Χωρέμη.
Επιμένοντας, λοιπόν, προσθέτουμε στην οφειλουμένη αποκατάσταση δικαίου των θιγομένων, μια θέση/άποψη την οποία θεωρούμε κρίσιμη και έχει ως εξής : Πρέπει να μηδενιστούν τα μεμονωμένα μεν υπαρκτά δε περιστατικά , παρεμπόδισης της πρόσβασης στον ιερό βράχο επισκεπτών με αναπηρία. Η εντύπωση που δημιουργούν, εξ’ ορισμού επικαλύπτει την γενική εικόνα διευκόλυνσης υπέρ της οποίας έχουν εργαστεί σκληρά οι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως. Αρκούν δύο ή τρία περιστατικά ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό συναίσθημα, η πιθανότητα και μόνο παρεμπόδισης όσο περιορισμένη στατιστικά και αν είναι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για έναν υποψήφιο επισκέπτη με αναπηρία. Είναι τέτοια η φύση του όλου θέματος (ανάγεται σε προσβολή της αξιοπρέπειας, η οποία έστω και σαν πολύ μικρή πιθανότητα απωθεί βαθιά), που η εξαίρεση επιβάλλεται στον κανόνα.
Μετά την ευγενέστατη και πλήρη τεκμηρίων και επιχειρημάτων επιστολή του προϊσταμένου της Α΄ ΕΠΚΑ Ακροπόλεως, χρειάστηκε πολύωρη σκέψη για το περιεχόμενο της απάντησης. Γνώμονας πρωταρχικός/λόγος ύπαρξης της σελίδας είναι η στήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, πλην όμως το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα αναδύει η επιστολή του κ. Μάντη εξ’ αντικειμένου σημαίνει ότι τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι στην συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπό αυτή την έννοια και στο όνομα μιάς “συμμαχικής” πλέον συζήτησης, επιμένουμε στην θέση/επιχείρημα ότι για θέματα εξυπηρέτησης της πρόσβασης των ΑμεΑ πρέπει να μηδενιστούν οι εξαιρέσεις παρεμπόδισης. Αποδεχόμαστε δε και την ευγενέστατη πρόσκληση επιτόπιας εξακρίβωσης των εξυπηρετήσεων των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, όχι για να τις πιστοποιήσουμε (μιάς και δεν τις αμφισβητούμε) αλλά ως μιά εκκίνηση της προσπάθειας να εντοπιστούν οι μικρές λεπτομέρειες/εξαιρέσεις που χρήζουν βελτίωσης. Διότι υπάρχουν τέτοιες. Σε έναν τέτοιο περίπατο, απαραίτητη κρίνεται (το διατυπώνουμε ως πρόταση) η παρουσία εμπειρογνωμόνων προσβασιμότητας που υπεύθυνα θα καταγράψουν αδυναμίες και θα προτείνουν τρόπους/σενάρια αποκατάστασής τους.
Στον επίλογό μας κρίνουμε σκόπιμο να εστιάσουμε σε δύο συγκεκριμένες παραμέτρους. Κατά την γνώμη ειδικών εμπειρογνωμόνων υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της κλίσης διαδρομής του αναβατορίου (το υπάρχον υπερβαίνει τις διεθνείς προδιαγραφές), το ζήτημα είναι αμιγώς τεχνικό μιας και σχετίζεται με την μορφολογία του ιερού βράχου, προτείνουμε καλοπροαίρετα εξέταση της πιθανότητας βελτιώσεων. Επίσης, θεωρούμε κρίσιμο, να υπάρξει μιά επίσημη/καταλυτική απόφαση σε ότι αφορά την πρόσβαση των σκύλων-οδηγών στο νέο μουσείο της Ακροπόλεως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαγορεύονται, το επαναθέτουμε προς συζήτησιν και ευγενώς εισηγούμαστε θετική οριστική επ’ αυτού απόφαση.
Το καταληκτικό σχόλιο: Το επίπεδο υποδομών πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, είναι επαρκέστερο πολλών αντίστοιχων προορισμών εντός και εκτός Ευρώπης. Συμφωνώντας με τον κ. Μάντη για τα περί κορύφωσης αρνητικών για τα ελληνικά μνημεία δημοσιευμάτων προ διμήνου-τριμήνου, νιώθουμε την ανάγκη να προσθέσουμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς σε τούτη την χώρα είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να διεκδικήσουμε την τελειότητα για να ξαναβρούμε την “μέση” ισορροπία μας. Τα θέματα πρόσβασης συνιστούν πεδίο δόξης λαμπρό. Κλείνοντας, για μια ακόμη φορά απολογούμαστε που έστω ασυνείδητα αδικήσαμε ανθρώπους που έχουν μες στα τελευταία χρόνια προσπαθήσει πολύ πάνω από τον μέσο όρο, αιτούμενοι παράλληλα την συμμαχία τους.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου