Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Το σεξ μπαίνει πιο νωρίς στη ζωή των παιδιών



Με προκλητικά μηνύματα να τα βομβαρδίζουν καθημερινά, οι έφηβοι ακούν, μαθαίνουν και πειραματίζονται πιο γρήγορα.
«Την πρώτη μου σχέση την είχα στα 14. Την πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία πέρυσι το καλοκαίρι, στα δεκαπεντέμισι. Οι γονείς μου μού έχουν μιλήσει για το σεξ,όπως και οι φίλοι μου. Με την κοπέλα που κάνω σεξ χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό. Πολλά παιδιά μού έχουν πει ότι κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό. Δεν ξέρω αν λένε την αλήθεια. Κάποιοι φίλοι μου λένε ότι είχαν την πρώτη τους εμπειρία σε πιο μικρή ηλικία,αλλά μπορεί και να το λένε για να κάνουν τους μάγκες». 

Ο Νικόλας Μ. είναι ένας 16χρονος μαθητής της Β΄ Λυκείου και ανήκει στο 16% των ελλήνων εφήβων που, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, δηλώνουν ότι έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις ήδη δύο χρόνια τώρα- η μέση ηλικία της πρώτης εμπειρίας τοποθετείται στα 14,5 χρόνια. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι νέοι και τα παιδιά σήμερα «σεξουαλικοποιούνται» όλο και πιο νωρίς. «Τα σημερινά 14χρονα είναι σαν τα 18χρονα της προηγούμενης γενιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά η παιδοψυχολόγος κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου. 

Ο Νικόλας λέει ότι τα περισσότερα παιδιά στην τάξη του έχουν ήδη ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις. Στην ερώτηση ποια τραγουδίστρια του αρέσει αναφέρει τη Σακίρα, ποπ σταρ γνωστή για τα «καυτά» βιντεοκλίπ της, ενώ ως αγαπημένη του ηθοποιό αναφέρει τη Μέγκαν Φοξ, ένα από τα χολιγουντιανά σύμβολα του σεξ, η οποία τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστεί με τον διάσημο πορτογάλο ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο στη διαφημιστική καμπάνια για τα εσώρουχα του Αρμάνι. Του αρέσει ακόμη ο τραγουδιστής της ραπ 50Cent, γνωστός για τους σεξιστικούς στίχους αλλά και τις σεξουαλικές εικόνες στα βιντεοκλίπ των τραγουδιών του. 

Η τηλεόραση είναι μόνο μία από τις πηγές που βομβαρδίζουν καθημερινά με σεξ παιδιά τα οποία ακόμη δεν το γνωρίζουν. Στις συζητήσεις των ημερών, ακόμη και μέσα στις οικογένειες, κυριαρχεί το περιβόητο βίντεο με την Τζούλια Αλεξανδράτου . Περιοδικά και υπαίθριες πινακίδες, κινηματογραφικές ταινίες, Διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα είναι οι αγωγοί μέσω των οποίων το σεξ φτάνει εύκολα στα παιδιά. Αυτά λαμβάνουν τα μηνύματα, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Οπως τονίζει η σχολική ψυχολόγος κυρία Ζέτα Κωνσταντινίδου , όλοι οι άνθρωποι από τη στιγμή που γεννιόμαστε είμαστε και σεξουαλικά όντα. «Ωστόσο η σεξουαλικότητα των παιδιών είναι πολύ διαφορετική από τη σεξουαλικότητα των ενηλίκων. Στο σύγχρονο περιβάλλον τα παιδιά βομβαρδίζονται από καταιγισμό μη νυμάτων και εικόνων που αφορούν την έκφραση της σεξουαλικότητας των ενηλίκων» λέει. 

Η κυρία Κωνσταντινίδου επισημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα μηνύματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει, αν αυτό το γεγονός συνδυαστεί με το έλλειμμα στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών που καταγράφεται στην ελληνική οικογένεια και στο σχολείο, «τότε εξηγούνται τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και αμβλώσεων ανάμεσα στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας». 


Μιλήστε τους για αγάπη και έρωτα
Οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους εκτίθενται από μικρά σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα σεξουαλικά μηνύματα, αλλά, όπως επισημαίνουν, είναι πολύ δύσκολο να τα προφυλάξεις. 

Η κυρία Λαμπρινή Μιχαλά έχει μία κόρη 12 ετών. «Πριν από λίγες ημέρες περπατούσα με την κόρη μου στη Σταδίου. Σε ένα πολυκατάστημα είχε μια γιγαντοαφίσα με μια πολύ όμορφη κοπέλα,που φορούσε ένα λευκό πουκάμισο ανοιχτό για να φαίνεται μεγάλο μέρος από το στήθος της.“Μαμά,έτσι θέλω να είμαι” μου είπε η μικρή.Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι δεν θα έπρεπε να νιώθει έτσι και ότι ακόμη και η κοπέλα της φωτογραφίας δεν ήταν στην πραγματικότητα όπως στη διαφήμιση. Δεν νομίζω ότι τα κατάφερα» λέει. 

Ο κ. Παναγιώτης Χατζόπουλος έχει έναν γιο 15 ετών. «Τα παιδιά σήμερα ξεκινούν πιο νωρίς να πειραματίζονται, αλλά είναι και πιο ενημερωμένα. Ο γιος μου και η παρέα του, αγόρια και κορίτσια, γνωρίζουν πολύ περισσότερα για αυτά τα θέματααπό ό,τι εγώ και η μητέρα του στην ηλικία τους. Και εμείς όμως είμαστε πιο ανοιχτοί απέναντί τους. Πάντως είναι πολύ δύσκολο να περιορίσεις την έκθεση των παιδιών σε σεξουαλικά μηνύματα. Μπορείς να κάνεις κάποιον έλεγχο σε αυτά που βλέπει στην τηλεόραση,αλλά πώς να ελέγξω τι κάνει στα Ιnternet καφέ που πάει με τους φίλους του;» τονίζει. Στην ερώτηση τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προφυλάξουν τα παιδιά από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις αυτού του βομβαρδισμού με σεξουαλικές εικόνες η κυρία Χαρά Νομικού, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, αναφέρει ότι θα πρέπει «να οδηγήσουν τα παιδιά στο να αποδεχτούν την παιδικότητά τους». Η κυρία Νομικού σημειώνει επίσης ότι οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερη γνώση γύρω από τον έρωτα και την αγάπη. «Μιλάμε στα παιδιά και στους εφήβους για τον έρωτα ελεύθερα και χωρίς ενοχές γιατί ο έρωτας είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής μας. Η γνώση προστατεύει! Το κυριότερο όμως είναι να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους» τονίζει. 


Πρόταση για απαγορεύσεις στη Βρετανία
 Πριν από λίγες ημέρες στη Βρετανία δόθηκε στη δημοσιότητα μια έρευνα από την οποία προκύπτει ότι η εξάπλωση των μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο στον Τύπο, στην τηλεόραση, στα κινητά τηλέφωνα και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει επιπτώσεις στα νέα παιδιά της εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας. Επικεφαλής της έρευνας είναι η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου London Μetropolitan ελληνοκυπριακής καταγωγής κυρία Λίντα Παπαδοπούλου. Η κυρία Παπαδοπούλου προτείνει την απαγόρευση της προβολής πριν από τις 21.00 μουσικών βιντεοκλίπ που περιέχουν έντονα σεξουαλικά μηνύματα, καθώς και να μη γίνονται δεκτές υπαίθριες διαφημίσεις ανάλογου περιεχομένου. Ακόμη προτείνει την απαγόρευση πώλησης περιοδικών soft πορνό σε αγόρια κάτω των 15 ετών.

Στη χώρα μας η νομοθεσία απαγορεύει την προβολή στην τηλεόραση εκπομπών, σίριαλ και ταινιών με έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο στην παιδική ζώνη, αλλά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ι. Λασκαρίδης , «δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα 24 ώρες το 24ωρο». Ο κ. Λασκαρίδης αναφέρει επίσης ότι το ΕΣΡ επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες πολιτών, εκτός βέβαια από τις κατάφωρες παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Τι 12, τι 16...
 Οι επιλογές των σημερινών 12χρονων κοριτσιών δεν απέχουν και πολύ από τις επιλογές των 16χρονων. Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε σε τι «περιβάλλον» εκτίθενται τα σημερινά παιδιά ρωτήσαμε δύο κορίτσια 12 ετών να μας πουν για αυτά που αγαπούν. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους, ο απόλυτος σταρ είναι και για αυτή την ηλικία οΣάκης Ρουβάς (αριστερά), τον οποίο και οι δύο έχουν δει live σε κάποια συναυλία. Οι αγαπημένοι τους ηθοποιοί και τηλεοπτικές σειρές δεν έχουν ιδιαίτερα παιδικά στοιχεία, ενώ τόσο το «Αvatar» όσο και η «Νέα Σελήνη» είναι δύο ταινίες που θα περίμενε κανείς να αναφέρουν κορίτσια μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου