Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις ....Η φιλανθρωπική λογική εμπεριέχει ενίοτε (όχι πάντοτε) και καλές προθέσεις

“Κυράδες, φιλάνθρωποι, παπάδες, εργολαβίες, ψαλμωδίες και καντάδες” τραγούδαγε λίγες μόλις δεκαετίες πριν ο Διονύσης Σαββόπουλος και μαζί του χιλιάδες Έλληνες, ωσάν να ήθελαν να ξορκίσουν την ιδέα της Ελλάδας – ατέλειωτης παράγκας, να την καταχωρήσουν σε κατάστιχα μνημών ξεπερασμένων. Αλίμονο, όμως, η ιστορία κύκλους κάνει. Και μόλις ένας κύκλος ιστορίας και μνήμης ολοκληρωθεί, ολοζώντανο επιστρέφει ό,τι περιπαικτικά τραγουδήθηκε και διπλά περιπαίζει αυτούς που περιπαικτικά στις μνήμες τους πίστεψαν ότι το έχουν καταχωρήσει. Οι μικρολεπτομέρειες από την προ μερικών ημερών τελετή θεμελίωσης ενός ξενώνα προστασίας παιδιών με αναπηρία, μοιάζουν αντεγραμμένοι στίχοι της χιλιοτραγουδισμένης τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια εγχώριας παράγκας.
Στην περιοχή Αύλιζα του δήμου Αχαρνών, λοιπόν, διεξήχθη στις 11 Φεβρουαρίου 2010, επίσημη τελετή θεμελίωσης του υπό ανέγερση ξενώνα του σωματείου ”Αρωγή” ο οποίος προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μετά την πάροδο μιάς διετίας. Οπως επί λέξει το σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει το έργο απευθύνεται σε ”άπορα, ορφανά και απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες.”

Με την απαραίτητη από καρδιάς υποσημείωση ”μακάρι το έργο να ολοκληρωθεί συντομότερα από την προβλεπόμενη διετία και να προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες σε παιδιά με αναπηρία” προχωρούμε στις λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε μια μετα-σαββοπουλική παράγκα ίδια και απαράλλαχτη με την χιλιοτραγουδισμένη.

Αναφέρει το πανηγυρικό της θεμελίωσης ανακοινωθέν: ”Με τη συμπαράσταση της Πολιτείας και του Δ. Αχαρνών, καθώς και τη προσωπική συμβολή του ίδιου του Δημάρχου Αχαρνών, θεμελιώθηκε ένα κοινωνικό έργο που, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφέρει μόνιμη φιλοξενία και προστασία σε 25 ορφανά παιδιά με ειδικές ανάγκες, παρέχοντας τους παράλληλα τις κατάλληλες υποδομές για να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία!”

*Σχόλιο: Καλή και επαινετέα τόσο η συμπαράσταση της πολιτείας όσο και η προσωπική συμβολή του δημάρχου, πλην όμως τα έργα υποδομών για τους ανθρώπους με αναπηρία (και όχι ειδικές ανάγκες, ο όρος θεωρείται παρωχημένος από τους φορείς εκπροσώπησης των ΑμεΑ) συνιστούν εκπλήρωση συνταγματικών επιταγών έναντι των πολιτών με αναπηρία και όχι ... συμπαράστασης. Δεν στοχεύουν στην προσφορά ...αισιοδοξίας αλλά στην επιβεβλημένη συνταγματικά διασφάλιση του δικαιώματος ίσων ευκαιριών.

Ολίγον παρακάτω στο ανακοινωθέν, κυράδες – φιλάνθρωποι – παπάδες – εργολαβίες, παρελαύνουν πλήρως εναρμονισμένοι με τον Σαββοπουλικό στίχο. Αντιγράφουμε:

” Σε μια συγκινητική εκδήλωση, που οργανώθηκε στο σημείο ανέγερσης του έργου, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος από την κα. Μαρί Κυριακού, πρέσβειρα των πανανθρώπινων αξιών (!!) - τα θαυμαστικά δικά μας - της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμούς: ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κος Ιερώνυμος, η κα Μαρί Κυριακού, ο Δήμαρχος Αχαρνών, κος Παναγιώτης Φωτιάδης, ο κος Γιάννης Γρηγοριάδης, Αντιδήμαρχος Δ.Αχαρνών και Πρόεδρος του Κέντρου Διημέρευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες «Αρωγή», η κα Βίκυ Έλλιοττ, Πρόεδρος του Σωματείου «Αρωγή», ο κος Δημήτρης Γονέος, Πρόεδρος της ανάδοχης εταιρείας κατασκευής του ξενώνα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ» καθώς και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, κος Κουρουμπλής.

Στη τελετή θεμελίωσης παρευρέθησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο κος Αθανάσιος Μπούρας, τέως Υφυπουργός Οικονομικών, η τραγουδίστρια κα Μαρινέλλα, πρέσβειρα και συμπαραστάτης της Αρωγής, η δημοσιογράφος κα Κίμ Κίλιαν, εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρωγής καθώς και μέλη, φίλοι και εθελοντές του Σωματείου.”

*Σχόλιο: Αφού όλοι οι παραπάνω παρευρέθησαν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα άπορα παιδιά και ορφανά παιδιά με αναπηρία σε τούτη δω την χώρα μπορούν ήδη από σήμερα να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. Διαθέτουν φίλους και αρωγούς απ’ όλη την γκάμα της ... παράγκας.

Στον επίλογό του το ανακοινωθέν φιλοξενεί δηλώσεις της προέδρου του σωματείου ”Αρωγή“ κυρίας Βίκυ Ελλιοτ. Σταχυολογούμε: ” Το σωματείο Αρωγή, διαπιστώνοντας τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει αναφορικά με τη προστασία άπορων ορφανών παιδιών με ειδικές ανάγκες, τα οποία πολλές φορές, δυστυχώς, εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, χωρίς τη κατάλληλη περίθαλψη, προστασία και συμπαράσταση, έχει ξεκινήσει τον αγώνα ανέγερσης του ξενώνα, αποδεικνύοντας ότι η εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, συνεισφέρει ενεργά στην υλοποίηση κοινωνικών έργων για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.”

*Σχόλιο: Ουδεμία αμφισβήτηση για τις καλές προθέσεις του σωματείου και της προέδρου του. Κατά τα άλλα οι δηλώσεις της κας Ελλιοτ ουδένα σχολιασμό επιδέχονται, μιλούν από μόνες τους...

Πηγή : Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις, Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 16/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου