Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά με αυτισμό: Στρατηγικές για επιτυχία στην οδοντιατρική καρέκλα.

Τα παιδιά με αυτισμό υποφέρουν συχνότερα από τα νευροτυπικά παιδιά από προβλήματα στοματικής υγείας όπως τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και οδοντικές βλάβες.

Ρώτησα τον οικογενειακό μας οδοντίατρο γιατί συμβαίνει αυτό και μου εξήγησε ότι πολλά αυτιστικά παιδιά έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την τήρηση ενός καλού προγράμματος στοματικής υγιεινής.

Αυτές οι αισθητηριακές δυσκολίες δημιουργούν αρκετά προβλήματα και κατά τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο. Ευτυχώς, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να γίνει η στοματική υγιεινή και τα οδοντιατρικά ραντεβού πιο εύκολα για το παιδί.

Δείτε πώς:

Εξηγήστε του τι πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων

Τα παιδιά με αυτισμό αποδίδουν καλύτερα σε μη οικείες καταστάσεις όταν ξέρουν τι θα συμβεί. Καθίστε με το παιδί σας και περιγράψτε του τι θα συμβεί στο οδοντιατρείο. Χρησιμοποιείτε απλές διατυπώσεις/ προτάσεις. Χρησιμοποιήστε εικόνες/ φωτογραφίες ή αντικείμενα στα παιδιά που έχουν δυσκολίες στη γλώσσα. Εάν είναι δυνατόν, εξασκηθείτε στις οδοντιατρικές διαδικασίες πριν την επίσκεψη. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε καλύψει αποτελεσματικά όλους τους τομείς της διαδικασίας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.


Απευαισθητοποιήστε το παιδί

Τα οδοντιατρεία είναι γεμάτα από άγνωστα αντικείμενα, θορύβους και μυρωδιές που τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να βρουν στην αρχή ιδιαίτερα έντονα, κάτι που μπορεί να τα κάνει αντιδραστικά, μη συνεργάσιμα και να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην οδοντιατρική παρέμβαση. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.

Οι τεχνικές απευαισθητοποίησης και η σταδιακή προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Θα χρειαστούν αρκετά «ταξίδια» σύντομης διάρκειας στον οδοντίατρο. Κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο της διαδικασίας και έχει θετικό χαρακτήρα. Η πρώτη επίσκεψη θα μπορούσε να είναι απλά μια βόλτα στο οδοντιατρείο. Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στο να κάθεται ήσυχα στην καρέκλα για λίγα λεπτά και μετά να κάθεται με ανοιχτό το στόμα. Σταδιακά προχωρήστε στο να αφήνει τον γιατρό να δουλεύει μέσα στο στόμα του.


Χρησιμοποιείτε ήρεμη και καθησυχαστική φωνή όταν του μιλάτε

Όπως ισχύει και για τους περισσότερους ανθρώπους, η ήρεμη και καθησυχαστική ομιλία βοηθάει πολύ. Για να κερδίσετε την προσοχή του παιδιού, αυξήστε την ένταση της φωνής σας και αλλάξτε τον τόνο σας. Πρέπει να διατηρείτε μια ήρεμη συμπεριφορά και να φεύγετε από το κτηνιατρείο με θετικό τρόπο, ακόμα κι αν το παιδί σας είναι δυσαρεστημένο.

Να πηγαίνετε στον ίδιο οδοντίατρο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί εξοικειώνεται με το περιβάλλον του ιατρείου και το προσωπικό, νιώθει όλο και πιο άνετα με την πάροδο του χρόνου και οι επισκέψεις γίνονται ολοένα και λιγότερο δύσκολες.


Αποσπάστε την προσοχή του

Τα παιδιά με αυτισμό συχνά ανταποκρίνονται θετικά στην απόσπαση της προσοχής τους και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτείτε. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι η παρακολούθηση ενός αγαπημένου DVD, η ακρόαση μουσικής ή το κράτημα στο χέρι αγαπημένων αντικειμένων ή fidget toys. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φέρετε στο οδοντιατρείο τα πράγματα με τα οποία τους αρέσει να παίζουν.


Φέρνετε μαζί σας αντικείμενα παρηγοριάς για το παιδί σας

Αντικείμενα με τα οποία το παιδί αισθάνεται όμορφα, όπως ένα αγαπημένο κουκλάκι, μια κουβέρτα βαρύτητας ή ένα κομμάτι πλαστελίνης, μπορούν συχνά να ηρεμήσουν τα παιδιά με αυτισμό.

Πάρτε ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα μαζί σας στον οδοντίατρο και δώστε του το ενώ κάθεται στην καρέκλα. Για λόγους ασφαλείας, υπενθυμίστε στο παιδί να το κρατάει στην αγκαλιά του και μακριά από το πρόσωπό του όσο εργάζεται ο οδοντίατρος.

Επιβραβεύετε το παιδί σας

Μετά από μια καλή επίσκεψη στον οδοντίατρο, επιβραβεύστε το παιδί σας δίνοντάς του ένα αυτοκόλλητο, ένα μολύβι, μια χειροτεχνία, ένα ειδικό γεύμα ή οποιοδήποτε άλλο μπορεί να είναι μια μέτρια ανταμοιβή. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται πολύ, χωρίστε την επίσκεψη σε βήματα με ξεχωριστή ανταμοιβή για το καθένα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει πάντα μια ανταμοιβή να περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου