Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Πώς αντιλαμβάνονται τον ήχο τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

Παγκόσμια ημέρα κοχλιακού εμφυτεύματος η χθεσινή και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βρήκαμε ένα άρθρο του Cochlear Implant Brain and Behavior Lab του Πανεπιστημίου του Connecticut σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τον ήχο (και ιδίως την ομιλία) άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα προσλαμβάνουν τον ήχο διαφορετικά από τους ακούοντες. Χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων που είχαν προηγουμένως φυσιολογική ακοή συχνά περιγράφουν τον ήχο ως ρομποτικό ή σαν τον ήχο ενός μη συντονισμένου ραδιοφώνου.

Τα άτομα μπορούν να καταλαβαίνουν τις λέξεις και με την πάροδο του χρόνου ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στα νέα σήματα, με αποτέλεσμα ο ήχος που προσλαμβάνουν να γίνεται πιο φυσικός. Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου είναι να προσδιορίσει πώς αλλάζουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου καθώς οι χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων αποκτούν περισσότερη εμπειρία. Παράλληλα, στο εργαστήριο προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακούγεται ο κόσμος σε κάποιον που χρησιμοποιεί κοχλιακό εμφύτευμα μολονότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ατόμων.

Κατανόηση του λόγου.
Στην ιστοσελίδα υπάρχουν παραδείγματα για το πώς πιστεύουν τα μέλη της ομάδας ότι αντιλαμβάνονται τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα προτάσεις. Οι ήχοι έχουν υποστεί επεξεργασία χρησιμοποιώντας έναν φωνοκωδικοποιητή ήχων οκτώ καναλιών για την προσομοίωση της επεξεργασίας κοχλιακών εμφυτευμάτων. Οι κωδικοποιημένοι ήχοι είναι στα αριστερά και οι αρχικοί ήχοι είναι στα δεξιά.

Ανίχνευση συναισθήματος
Τα άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να ανιχνεύσουν το συναίσθημα που εκφράζει ένας ομιλητής σε σύγκριση με τους ακροατές με φυσιολογική ακοή. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν παραδείγματα προτάσεων που εκφράζουν διαφορετικό συναίσθημα και ο τρόπος που προσλαμβάνονται από τους χρήστες των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Είναι ο ομιλητής θυμωμένος, λυπημένος, χαρούμενος, ανήσυχος ή μιλά με ουδέτερο τρόπο; Μπορείτε να το καταλάβετε ; Οι αρχικές προτάσεις βρίσκονται στα αριστερά και οι φωνογραφημένες προτάσεις βρίσκονται στα δεξιά.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του τρόπου που ακούει ένας χρήστης κοχλιακού εμφυτεύματος που βοηθά γονείς, ειδικούς παιδαγωγούς και λογοθεραπευτές να υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά τους.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου