Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Κίνημα γονέων κατά της χρήσης smartphone από μικρά παιδιά

Σε όλον τον κόσμο οι γονείς αναζητούν ισορροπίες ανάμεσα στη μόδα των έξυπνων συσκευών και την ασφάλεια των παιδιών τους κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

Ομως στη Βρετανία αυτή η ανησυχία βρήκε φωνή και πήρε σάρκα και οστά. Περισσότεροι από 4.000 γονείς έχουν ενταχθεί σε μια ομάδα που έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει στα μικρά παιδιά να έχουν smartphone, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, αναφέρει ο Guardian. 

Η ομάδα WhatsApp Smartphone Free Childhood δημιουργήθηκε από δύο φίλες την Κλερ Φέρνιχοου και τη Ντέιζι Γκρινγουέλ ως απάντηση στους φόβους τους σχετικά με τη χρήση του smartphone από τα παιδιά και τη νέα «κανονικότηα» όπου δίνονται στα παιδιά έξυπνες συσκευές, ήδη από το δημοτικό. 

«Εχω δύο παιδιά επτά και εννιά ετών. Η Ντέιζι έχει παιδιά παρόμοιας ηλικίας και νιώθαμε και οι δύο πραγματικά τρομοκρατημένοεςι και ανήσυχες και δεν θέλαμε να έχουν smartphone στα 11, παρότι αυτό τώρα φαίνεται να είναι ο κανόνας».

Οχι πριν από τα 14 

Οι Φερνιχόου και Γκρινγουέλ ήλπιζαν ότι το κίνημα θα ενθάρρυνε τους γονείς να καθυστερήσουν να δώσουν στα παιδιά τους smartphone τουλάχιστον μέχρι τα 14 και χωρίς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα 16. 

 Αλλά αυτό που περίμεναν να είναι μια μικρή ομάδα φίλων που βοηθούν «να στηρίξουν ο ένας τον άλλον» μετατράπηκε σε μια εθνική καμπάνια αφού η ομάδα έφτασε τα 1.000 άτομα μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που η Γκρινγουέλ έκανε ανάρτηση προώθησης στο Instagram. 

«Μας εξέπληξε εντελώς αυτό», είπε η Φερνιχόου. «Ηταν τελείως τρελό». 

Οι δύο γυναίκες ενθάρρυναν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τοπικές ομάδες για να αντιμετωπίσουν την προσέλευση. «Μπροστά στα μάτια μας, μέσα σε μισή ώρα, υπήρχαν 30 τοπικές ομάδες που ξεπήδησαν σε ολόκληρη τη χώρα και που απλώς επεκτείνονται και επεκτείνονται», είπε η Φερνιχόου. 

Η ομάδα, που μετατράπηκε σε κοινότητα για να επιτρέψει σε περισσότερα άτομα να ενταχθούν, έχει τώρα περίπου 4.500 μέλη. 

Επιζήμια για την ψυχική υγεία 

Τα smartphone εκθέτουν τα παιδιά σε έναν «κόσμο για τον οποίο δεν είναι έτοιμα» επειδή μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφία και περιεχόμενο για αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία, κάτι που μπορεί να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, είπε η Φερνιχόου. «Μου έκανε εντύπωση ότι απλά δεν το χρειάζονται. Δεν χρειάζονται smartphone σε αυτή την ηλικία. Ενα απλό κινητό τηλέφωνο μπορεί να κάνει ό,τι χρειάζονται». 

 Ερευνα της Ofcom διαπίστωσε ότι το 91% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ένα smartphone μέχρι τα 11 τους και το 44% μέχρι τα εννιά τους χρόνια. 

 Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου