Ένας σεφ με δυσλεξία έφτιαξε ένα μοναδικό βιβλίο μαγειρικής για άλλα άτομα με την ίδια μαθησιακή δυσκολία. Ο Nick Jaye, που δυσκολευόταν πολύ να διαβάσει και να γράψει, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών εξαιτίας της συμπεριφοράς των καθηγητών του. Χωρίς κανένα επαγγελματικό προσόν, επανεκπαιδεύτηκε ως σεφ στα 50 του. «Τότε, πίστευα ότι οι πιθανότητες να γίνω σεφ ήταν μηδενικές», παραδέχεται ο ίδιος.
Το βιβλίο «Delicious dyslexic», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διαβάζεται εύκολα, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2025. Ο Jaye εξηγεί: «Το βιβλίο στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας. Όλοι μας είμαστε προικισμένοι με κάποιο τρόπο. Αν δεν έχετε βρει ακόμα το ταλέντο σας, τότε ελπίζω αυτό το βιβλίο να σας ενθαρρύνει να το βρείτε». Στο βιβλίο έχει γίνει πιο εύκολη η ανάγνωση με χρήση τεχνικών όπως παραγράφους μίας πρότασης, μεγαλύτερη γραμματοσειρά και τη μη ομαδοποίηση γραμμάτων ή σημείων στίξης.
«Το να μπορώ να μοιράζομαι το φαγητό μου με τόσους πολλούς ανθρώπους είναι το πιο απίστευτο συναίσθημα στον κόσμο», λέει ο συγγραφέας του.
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο κ. Jaye είχε μια συνεργασία με τον νικητή του MasterChef: The Professionals, Steven Edwards στο εστιατόριό του στο Hove.
Με πληροφορίες Chef to launch cookbook for others with dyslexia
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου