Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Η Κατερίνα μιλάει για την εμπειρία της ως τυφλό άτομο που χρησιμοποιεί dating apps

Αντιλαμβάνονται την ομορφιά με το δικό τους τρόπο. Μέσω της φωνής, του αγγίγματος, της μυρωδιάς. Δεν μπορούν εύκολα να φλερτάρουν σε ένα μπαρ ή στον δρόμο, καθώς δεν υπάρχει οπτική επαφή. Έτσι, πολλά άτομα με οπτική αναπηρία επιλέγουν τα dating apps.

Σε μια κοινωνία που θέλει να ονομάζεται προοδευτική αλλά δεν έχει καν τις στοιχειώδεις υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες, ακόμα και σήμερα θεωρείται ταμπού να ανοίγει ο διάλογος για ζητήματα ερωτικών σχέσεων. «Υπάρχει μια αποσεξουαλικοποίηση των τυφλών», λέει στο Reader η 28χρονη Κατερίνα, η οποία έχει οπτική αναπηρία.

«Δεν συζητάμε τόσο πολύ για το σεξ, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι τυφλοί μπορούμε να κάνουμε σεξ, ή έχουμε ερωτικές σχέσεις. Υπάρχει μια σκέψη ότι οι τυφλοί πάντα πηγαίνουμε με τυφλούς -πράγμα που δεν ισχύει καθόλου, καθώς υπάρχουν πολλά ζευγάρια που αποτελούνται από βλέποντα και μη βλέποντα. Πολλές φορές ο κόσμος νιώθει άσχημα να μας μιλήσει για τα ερωτικά, γιατί μπορεί να μας προσβάλλουν ή να μας στεναχωρήσουν», εξηγεί.

Η ιστορία της όπως την αφηγήθηκε στο Reader

«Δεν είναι όλα τα dating apps προσβάσιμα»

Το κομμάτι του dating μέσω εφαρμογών είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση, καθώς υπάρχει ανασφάλεια για το άτομο που έχεις απέναντί σου, με την απόσταση μιας οθόνης – και αυτό ισχύει για βλέποντες και μη. Ωστόσο, στις ερωτικές μου σχέσεις, ένα θέμα είναι ότι βγαίνοντας έξω σε ένα μπαρ, εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να φλερτάρω, καθώς το φλερτ γίνεται με βλεμματική επαφή που δεν έχω. Οπότε χάνω το κομμάτι του φλερτ. Κάπως έτσι, έχω επιλέξει να κάνω χρήση εφαρμογών γνωριμιών. Έχω χρησιμοποιήσει το dating του Facebook, το tinder και το badoo.

Οι δυσκολίες στη χρήση των apps, έχουν να κάνουν κυρίως με το κομμάτι της προσβασιμότητας- δηλαδή να μπορεί ένα άτομο τυφλό να πατήσει like σε κάποιον που το ενδιαφέρει και φυσικά να μπορεί να δει τις πληροφορίες του συνομιλητή του. Υπάρχουν dating apps που είναι πολύ προσβάσιμα, δηλαδή ο αναγνώστης στις οθόνες μας διαβάζει όλα τα κουμπιά και μπορούμε να πλοηγηθούμε άνετα στην εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει με το dating του Facebook, όπου μπορείς να δεις την ηλικία και άλλες πληροφορίες για το άλλο άτομο.

Τα υπόλοιπα είναι πολύ δύσχρηστα, οπότε δεν με βόλεψαν τόσο. Για παράδειγμα, το tinder δεν έχει καθόλου καλή προσβασιμότητα και είναι δύσκολο να το χειριστεί ένας τυφλός. Εγώ το κατέβασα πριν χρόνια αλλά το έσβησα, γιατί δεν μπορούσα να το χρησιμοποιήσω. Πέρα από την ίδια την εφαρμογή, πρέπει κάποιος να είναι πλήρως εξοικειωμένος με το κινητό και την τεχνολογία.

«Έχουμε δικό μας τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά»

Η επιλογή των ανθρώπων μέσω της οθόνης είναι εξίσου δύσκολη διαδικασία για όλους, ανεξαρτήτως οπτικής αναπηρίας. Επί της ουσίας, κανένας σε αυτά τα app δεν βλέπει στ' αλήθεια το συνομιλητή του, γιατί οι φωτογραφίες μπορεί να είναι ψεύτικες ή καθόλου αντιπροσωπευτικές. Άρα δεν με επηρεάζει σε αυτό η οπτική αναπηρία. Απλά παίζω το παιχνίδι και βλέπω αρχικά αν θα μπορεί κάποιος να με κερδίσει λεκτικά, έτσι ώστε σε δεύτερο χρόνο να τον γνωρίσω και να αντιληφθώ άλλα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η φωνή ή η εμφάνιση μέσω του αγγίγματος.

Καταλαβαίνω προφανώς ότι οι περισσότεροι μπαίνουν στις εφαρμογές και βλέπουν τη φωτογραφία για να στείλουν. Αλλά εγώ θα δώσω σημασία σε διαφορετικά πράγματα -στην ηλικία, στο πόσο μακριά μένει κλπ. Άλλοι μπορεί να μη δώσουν σημασία σε τίποτα από όλα αυτά, μπορεί απλά να κάνουν like όπου βρουν και ό,τι είναι να τύχει. Ο καθένας έχει το δικό του κριτήριο.

Είναι περίπλοκο να απαντήσω πώς αντιλαμβάνομαι την ομορφιά. Ενώ υπάρχει η αντικειμενική ομορφιά, π.χ. ένα καλλίγραμμο σώμα ή ένα όμορφο πρόσωπο που έχουν κοινή αποδοχή, από ένα σημείο και μετά, έχει να κάνει με το τι ελκύει τον καθένα, οπότε υπάρχει και υποκειμενικότητα.

Γενικά οι τυφλοί αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά με το δικό μας τρόπο. Προσωπικά βλέπω λίγο, οπότε μπορώ να μεγενθύνω τη φωτογραφία και να διακρίνω ελάχιστα τα χαρακτηριστικά του άλλου, ή αν κάποιος κάθεται πολύ κοντά, ίσως να αντιληφθώ κάποια χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την εξωτερική ομορφιά. Η εσωτερική είναι μεγάλη κουβέντα..

Όταν μας ελκύει ένα άτομο, υπάρχει ένα σύνολο που κοιτάμε -η εμφάνιση, τα μάτια το χαμόγελο, το άρωμα, η φωνή. Δεν έχω την οπτική επαφή και μπορεί να μην βλέπω καθαρά το πρόσωπο του άλλου, αλλά μπορώ να το αντιληφθώ αγγίζοντάς το, με έναν τρόπο. Αντίστοιχα και το σώμα, το οποίο θα καταλάβω με την αγκαλιά και το άγγιγμα. Εμένα προσωπικά με ελκύει το χαμόγελο -που μπορεί να δω ελάχιστα, αλλά δίνω πολλή βάση στο άρωμα και στη μυρωδιά και μετά στο χιούμορ κλπ.

«Η αναπηρία μας δεν μας καθορίζει ως άτομα»

Υπάρχει ποικιλία αντιδράσεων στα dating apps, όταν δουν ένα τυφλό άτομο. Κάποιοι προφανώς θα δουν τη φωτογραφία και θα σε απορρίψουν, - πράγμα που θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την οπτική αναπηρία, αλλά με ένα σύνολο χαρακτηριστικών.

Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που θα στείλουν μηνύματα συμπαράστασης. Για παράδειγμα ένας με είχε ρωτήσει “εάν έχω κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μου" και όταν απάντησα ότι δεν βλέπω, μου είπε “ότι λυπάται και ότι πρέπει να είναι πολύ δύσκολο αυτό”. Αποκρίθηκα πως δεν βρίσκω κάποιο λόγο να με λυπάται και, κάπως έτσι έκλεισε η κουβέντα.

Αυτά γενικά τα αντιμετωπίζω με χιούμορ. Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θέλουν να μάθουν πολλά γι' αυτό, με ρωτούν και δείχνουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον, που αν με ρωτάς, το βρίσκω πολύ ωραίο.

Πρέπει όμως να πω πως όλες οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές γιατί κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει πράγματα για εμάς, και εγώ δεν έχω πρόβλημα να μιλήσω γι' αυτό. Ακόμα και σε αυτούς που μπορεί να με λυπούνται ή με θαυμάζουν, πλέον είμαι ΟΚ, θα απαντήσω χαλαρά, δεν με φέρνουν σε αμηχανία όπως μπορεί να συνέβαινε στην αρχή.

Δεν μιλάω εξ αρχής για την αναπηρία μου, καθώς από τις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει, φαίνεται ότι δεν βλέπω και γι' αυτό κάποιοι που μου έστελναν μηνύματα μπορεί να το σχολίαζαν εξαρχής. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία και να το λέω, όχι γιατί ντρέπομαι, ούτε επειδή θέλω να το κρύψω, απλώς δεν θεωρώ ότι η αναπηρία μου με καθορίζει ως άτομο.

Έχω άλλα χαρακτηριστικά που μπορώ να αναφέρω. Αν με ρωτήσουν θα το πω, απλώς δεν θα το αναφέρω μόνη μου, εφόσον είναι ξεκάθαρο από τις φώτο. H συχνότερη απορία που υπάρχει, είναι πως φλερτάρουμε αφού δεν βλέπουμε. Και, αντίστοιχα, πολλοί ερωτικοί μου σύντροφοι με ρωτούσαν με ποιο τρόπο καταλαβαίνω ότι είναι όμορφοι.

Φυσικά έχει τύχει να έχω βγει ραντεβού με άτομο που κατάλαβα από τα πρώτα λεπτά ότι δε θα πήγαινε καλά αυτό, ωστόσο επειδή γενικά είμαι επιλεκτική με τους ανθρώπους που συναντώ, δεν μου έχει τύχει να φύγει κάποιος από το ραντεβού λόγω της οπτικής αναπηρίας. Οπότε, όταν έβλεπα ότι ο άλλος δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με αυτό, η κουβέντα κοβόταν πολύ γρήγορα και δεν μπαίναμε σε διαδικασία ραντεβού.

Τα μεγαλύτερα στερεότυπα για τους ανάπηρους και το σεξ, είναι αρχικά ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ, ενώ υπάρχει μια στρεβλή άποψη ότι κάνουμε μόνο σχέσεις με άλλα ανάπηρα άτομα. Και ένα ακόμα στερεότυπο είναι, σε μεταγενέστερο βαθμό βέβαια, ότι τα ανάπηρα άτομα δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Πολλοί θεωρούν επίσης ότι δεν μπορούμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας, που επίσης δεν ισχύει.

Το μόνο που θα έλεγα, είναι πως αυτοί που δημιουργούν τα dating app, ίσως μπορούν να φροντίζουν για την προσβασιμότητα- δηλαδή να είναι εύκολο στην πλοήγηση για έναν τυφλό, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα κουμπιά και ο αναγνώστης οθόνης να διαβάζει τα πάντα.

Κατά τ' άλλα, όπως και στη ζωή, έτσι και στα dating apps, μπορεί να σου τύχει κάθε καρυδιάς καρύδι. Και η συμβουλή μου στα άτομα που χρησιμοποιούν εφαρμογές, είναι να προσέχουν πολύ, καλό είναι όσο γίνεται να φυλασσόμαστε, χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε να εκτεθούμε. Να εκτιθόμαστε απλά με όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή τρόπο γίνεται.


Πηγή: reader

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου