Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Οι Βιβλιοσκώληκες των ρεκόρ - Ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμαριάς

45 σχολεία, 139 τάξεις, 1561 παιδιά, 28.214 αναγνώσεις. Οι «Βιβλιοσκώληκες», το πρωτοποριακό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του Δήμου Καλαμαριάς ολοκληρώθηκε για τη φετινή σχολική χρονιά και οι αριθμοί-ρεκόρ που κατέγραψαν, είναι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες της επιτυχίας τους. Όμως, η αξία της ανάγνωσης βιβλίων, δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο σε αριθμούς, καθώς ειδικά όταν αφορά μαθητές, είναι ανεκτίμητη.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος φιλαναγνωσίας ΒΙΒΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ, για την σχολική περίοδο 2023 – 2024, αποδεικνύουν τον επιδραστικό ρόλο των δημοτικών βιβλιοθηκών στην τοπική και σχολική κοινωνία.

Υιοθετώντας μια εξωστρεφή στρατηγική, οι δημοτικές βιβλιοθήκες, προσέγγισαν για 5η συνεχή χρονιά τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς και τους πρότειναν επιλεγμένες λίστες βιβλίων που αφορούν στην τάξη τους. Τα βιβλία υπάρχουν διαθέσιμα στις δημοτικές βιβλιοθήκες ή και μέρος από αυτά στις σχολικές βιβλιοθήκες. Στόχος του προγράμματος η ίση πρόσβαση στην ανάγνωση, αλλά και η απόλαυση επιλεγμένων και αξιόλογων βιβλίων.

Σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάζονται από κοινού οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, οι διευθύνσεις των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα: νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές γυμνασίων και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου - ΟΣΔΕΛ.

Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα εξοικειώνονται με μια πληθώρα επιλεγμένων και αξιόλογων βιβλίων και συμμετέχουν σε αυτήν την αναγνωστική εμπειρία με πολλούς τρόπους:
Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη και έκδοση κάρτας αναγνώστη.
Επαφή με πληθώρα επιλεγμένων και αξιόλογων βιβλίων.
Καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ανάπτυξης κριτηρίου επιλογής βιβλίων, μέσα από την συστηματική επίσκεψη στη βιβλιοθήκη.
Συνειδητοποίηση συμμετοχής σε μια πολιτιστική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας (η ανάγνωση βιβλίων αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, προσήλωση σε ένα θετικό στόχο, αίσθημα του «ανήκειν» σε μια ομάδα )
Δημιουργία ψηφιακών ημερολογίων ανάγνωσης με καταχώρηση σχολίων και αξιολογήσεις βιβλίων στην διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία αποτελεί ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου) προς τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς και υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet.
Οι αναγνώσεις των βιβλίων αποτελούν αφορμή για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μέσα στην τάξη, καθώς πρόσβαση στα ψηφιακά ημερολόγια των παιδιών έχουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής και οι εκπαιδευτικοί.

Οι «Βιβλιοσκώληκες» αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο πανελλαδικά. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολλές οι πόλεις που θέλουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που ξεκίνησε από την Καλαμαριά. Πόλεις και δήμοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και να συντονίζονται από τις Βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς αλλά και από τις αντίστοιχες τοπικές βιβλιοθήκες είναι: το Διδυμότειχο, το Πλωμάρι Μυτιλήνης, η Κόνιτσα, η Καλαμπάκα, η Καρδίτσα, τα Χανιά και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, στην Αθήνα οι δήμοι Γλυφάδας, Νίκαιας, Φιλοθέης, Κορωπίου, Ηρακλείου Αττικής.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε παιδί ανήκει στην εκπαιδευτική βαθμίδα του Δημοτικού και του Γυμνασίου να ενταχθεί σε μια ξεχωριστή αναγνωστική ομάδα Βιβλιοσκωλήκων και να διαβάζει από τις συγκεκριμένες λίστες βιβλίων, συμμετέχοντας ατομικά και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Πηγή: ΜακεδονίαΜακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου