Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Εργαζόμενοι γονείς: Μη «φέρνετε» τη δουλειά στο σπίτι

Σε μια εποχή συνεχούς «σύνδεσης», ενδέχεται η εργασία να μην σταματά ποτέ. Το παιδί σας, όμως, έχει ανάγκη από ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Δείτε πώς θα «αποσυνδεθείτε» από τη δουλειά σας για να «συνδεθείτε» με την οικογένειά σας.

Ζώντας σε μια εποχή ψηφιακής κυριαρχίας, όπου καλούμαστε να είμαστε συνεχώς alert στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα email και τις εφαρμογές στα smartphone, η εργασιακή καθημερινότητα μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, δημιουργώντας μια άβολη και δύσκολη κατάσταση για τους εργαζόμενους γονείς. Πολλοί, μάλιστα, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την προσωπική και την εργασιακή τους ζωή με αποτέλεσμα να μην περνούν αρκετό ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Academy Management Proceedings έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που έπρεπε να ελέγχουν τα email τους όλη την ημέρα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα υγείας και ευημερίας. Ακόμα και οι σύντροφοί τους επηρεάστηκαν από την κατάστασή.

Καθορίστε τα όρια και τον χρόνο ανάπαυσής σας

Καθορίστε τα χρονικά όρια που θα βρίσκεστε στη εργασία και στο σπίτι σας. Αν δουλεύετε απομακρυσμένα, λειτουργήστε με τον ίδιο τρόπο. Ενημερώστε όσους χρειάζεται, και κυρίως επεξεργαστείτε το με τον εαυτό σας, σχετικά με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα που θα τηρείται σε γενικές γραμμές.

Επείγοντα μπορεί να συμβούν πάντα στη δουλειά και θα χρειαστούν διαχείριση και επίλυση. Αυτός, όμως, δεν πρέπει να είναι ο κανόνας. Μετά την εργασία είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας

Λίγα λεπτά διαλείμματος κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι πολύτιμα για να ανανεωθείτε και να συνεχίσετε πιο δημιουργικοί και με περισσότερη ενέργεια τα καθήκοντά σας κατά τη διάρκεια της μέρας. Κάντε μια γρήγορη βόλτα για να πάρετε αέρα στο τετράγωνο του γραφείου, φάτε το μεσημεριανό ή κάποιο σνακ, μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για λίγα λεπτά.

Πάρτε τηλέφωνο το παιδί σας, ρωτήστε το πώς πέρασε στο σχολείο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο θα σας αναζωογονήσει η φωνούλα του. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα για την υπόλοιπη μέρα.

Στοχεύστε σε μια δουλειά που συμβαδίζει με τις αξίες σας

Τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Industrial Health κατέδειξαν ότι όταν η ευχαρίστηση από το αντικείμενο της δουλειάς συνδυάζεται με τον ικανοποιητικό μισθό και την ασφάλεια, οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Μια άλλη έρευνα του 2023 απέδειξε ότι όταν κάποιος κάνει πράγματα σύμφωνα με τις αξίες του, νιώθει και μεγαλύτερη ευημερία. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύεται η αίσθηση του σκοπού και οι κοινοί στόχοι στον επαγγελματικό χώρο. Επικοινωνήστε, λοιπόν, με τους συναδέλφους και τους εργοδότες σας σχετικά με τις αξίες σας και επιδιώξετε να προσαρμόσετε το ρόλο σας αναλόγως.

Νάντια Σουφλη

Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου