Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι πολίτες με αναπηρία στερούνται το δικαίωμα πληροφόρησης για τις ευρωεκλογές

Αναχώματα στο δικαίωμα πληροφόρησης σχετικά με τις Ευρωεκλογές συναντούν τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη λόγω σοβαρών ελλείψεων στην προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Έκθεση που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και το ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Funka καταδεικνύει ότι δεν υπήρξε μέριμνα για την πληροφόρηση των ατομων με αναπηρία.

Κι ενώ πρόκειται για μια σημαντική άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος του εκλέγειν των 705 μελών του άμεσα από τους πολίτες εκλεγμένου όργανου της ΕΕ, στις ιστοσελίδες των επτά κύριων ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών που μπόρεσαν να μελετηθούν στην Έκθεση (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ευρωπαίοι Πράσινοι, Ευρωπαϊκή Αριστερά και Ταυτότητα και Δημοκρατία) δεν διευκολύνεται η πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Η δυσκολία πρόσβασης επιφέρει την ελλιπή ενημέρωση για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ!

Οι εν λόγω ιστότοποι που εξετάστηκαν έχουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας, από τεχνικά σφάλματα στους κώδικες έως προβλήματα γραφικού σχεδιασμού, θέματα διεπαφής χρήστη και πλοήγησης και λάθη στο περιεχόμενο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να χειριστούν υποστηρικτικές τεχνολογίες για παράδειγμα για άτομα με οπτική αναπηρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαθέτουν ανεπαρκή χρωματική αντίθεση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση δεν είναι σύνηθες να συναντάμε τόσο χαμηλή αναγνωσιμότητα στις μέρες μας, καθώς ο χρήστης μπορεί να διαβάζει οθόνες σε εξωτερικούς χώρους, σε έντονο ηλιακό φως κ.ά.

Πρόκειταi για ένα εμπόδιο όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία, σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ. Χωρίς την δέουσα ενημέρωση με προσβάσιμες και αξιόπιστες πολιτικές πληροφορίες, ζητούν τα πολιτικά κόμματα την ψήφο. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ απογοητευτικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη – αντικατοπτρίζουν την εκτεταμένη έλλειψη προσοχής στην προσβασιμότητα των πληροφοριών στον πολιτικό κόσμο», επεσήμανε ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης στο Euronews. Αξίζει να σημειωθεί πως ο EDF πριν λίγους μήνες είχε ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του λίστες ελέγχου επικοινωνιών: Επικοινωνίες εκστρατείας προσβάσιμη για άτομα με αναπηρίες μια εξ αυτών είναι :EDF-Communications-checklist-making-campaign-communications-accessible

Στα συμπεράσματά της, η έκθεση αναφέρει πως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αλλά υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός. Τα πολιτικά κόμματα καλλούνται να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα, υπενθυμίζοντας ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η οδηγία για την προσβασιμότητα και η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα έχουν δημιουργήσει ισχυρές υποχρεώσεις για τον δημόσιο τομέα και ορισμένους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τόσο εμπειρογνώμονες όσο και σε αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία. Η έκθεση μπορεί να αποτελέσει οδικό χάρτη για να διασφαλιστεί η καθολικότητα στην πολιτική επικοινωνία στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες με την ελπίδα σε εθνικό επίπεδο να επιλέγεται η προσβάσιμη επικοινωνία και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών. «Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εγγυηθούν ότι η επικοινωνία τους είναι προσβάσιμη σε κάθε ψηφοφόρο – συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων με αναπηρία», υποστηρίζει ο κ. Βαρδακαστάνης.

Το EDF συνιστά:

• Οι υπεύθυνοι ιστοσελίδων πρέπει να εκπαιδευτούν στις βασικές δεξιότητες για προσβάσιμη ψηφιακή ενημέρωση
• Να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πρότυπο για προσβάσιμες ΤΠΕ (EN301549) κατά την προμήθεια, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακών διεπαφών. Το πρότυπο είναι δωρεάν.
• Να συμμετέχουν χρήστες με αναπηρία στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη δοκιμή ψηφιακών διασυνδέσεων, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν για όλους.
Τέλος, ενθαρρύνουν όλους τους πολιτικούς παράγοντες να εμπλέξουν ουσιαστικά τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σύνθημα του αναπηρικού κινήματος: «Τίποτα χωρίς εμάς».

Πηγή: virus.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου