Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Η ομάδα “Εν Δυνάμει” και το “Σχέδιο Αντιγόνη”

Η ομάδα “Εν δυνάμει” ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δηµοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου με κύρια πρόθεση την ουσιαστική και αξιοπρεπή ένταξη των ατόµων µε αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η κα Δημοπούλου. Η δράση της ομάδας ξεκίνησε με σκοπό τη δημιουργία, διοργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση ποικίλων εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών, κοινωνικών, καλλιτεχνικών και γενικότερα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ο τρόπος λειτουργίας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των μελών της ομάδας , επιχειρώντας να εμπνεύσουμε κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες.

Από την ίδρυση της ομάδας μέχρι και σήμερα οργανώνονται καλλιτεχνικά εργαστήρια που λειτουργούν με ετήσιο κύκλο σπουδών. Μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας είναι καταξιωμένοι μουσικοί, γυμναστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μαγείρισσες, κηπουροί, κεραμίστες και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Η ηθική και υλική στήριξη της ομάδας προέρχεται από τα μέλη, τους φίλους της ομάδας και όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων της. Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών που συμβάλλουν στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα του ετήσιου εργαστηρίου αρχαίου δράματος «Σχέδιο Αντιγόνη» παρουσιάζει η ομάδα Εν Δυνάμει σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Σοφία Αντωνίου, στη νέα έδρα της ΣΕ.ΒΙΟ.ΜΕ. Η ομάδα Εν Δυνάμει, αφηγείται την ιστορία της Αντιγόνης. Αναρωτιέται αν ζει σε έναν δίκαιο κόσμο, αν οι νόμοι δημιουργούνται για να προστατεύουν τους ανθρώπους ή το αντίθετο και μέχρι που θα έφτανε για τα πιστεύω της.

Ρεπορτάζ Κ. Λειβαδίτη

Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου