Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

12 στρατηγικές για να βοηθήσετε τα παιδιά να βγουν έξω όταν ο καιρός είναι «κακός»

Μερικά παιδιά ψάχνουν δικαιολογίες για να μείνουν μέσα στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη και ο «κακός» καιρός είναι μια από τις καλύτερες! Και ας το παραδεχτούμε. Και εμείς οι ενήλικες χρησιμοποιούμε συχνά αυτή τη δικαιολογία για να καθίσουμε μέσα χωρίς να κάνουμε ουσιαστικά τίποτα! Αλλά είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πόσο πολύτιμος είναι χρόνος σε εξωτερικό χώρο (αυλή, πάρκο, στη φύση) για όλους μας και ιδίως για τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Άλλωστε μια βροχερή μέρα μπορεί να περιλαμβάνει εξίσου πολλές περιπέτειες με ηλιόλουστη μέρα!

Η επιλογή να βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους σε όλα τα είδη καιρού είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών. Σε ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα η Nicolette Sowder του Wilder Child, λέει: «Η ενθάρρυνση ενός παιδιού να βγαίνει έξω με όλες τις καιρικές συνθήκες δεν το κάνει απλώς πιο ανθεκτικό, αλλά το σώζει από το να μάθει να περνάει τη ζωή του ανεχόμενο τις – πολλές- «κακές» μέρες μέχρι να έρθουν οι λιγοστές «καλές» – μια ζωή με ατελείωτες προσδοκίες και συνθήκες όπου η ευτυχία εξαρτάται από τον ήλιο».

Ανεξάρτητα από τα οφέλη, το να βγαίνεις έξω σε «κακές» καιρικές συνθήκες είναι δύσκολο. Διαβάστε μερικές στρατηγικές για να το κάνετε λίγο πιο εύκολα για εσάς και τα παιδιά σας.

1. Ντυθείτε κατάλληλα

Ντυθείτε σε «στρώματα» με πολλά ρούχα έτσι ώστε να μπορείτε να τα βγάζετε και να τα βάζετε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την θερμοκρασία. Τα στρώματα είναι βασικά και σας δίνουν ευελιξία. Σας επιτρέπουν να παραμένετε ζεστοί, στεγνοί και άνετοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε τα πολλά ρούχα που θα σας κάνουν να ιδρώνετε και προσθέστε ρούχα μόνο αν δείτε ότι κρυώνετε.

Τα αξεσουάρ είναι επίσης σημαντικά: γυαλιά ηλίου, καπέλα, αντηλιακά, ομπρέλες, κουκούλες βροχής, σκούφοι, κασκόλ και γάντια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της άνεσης του σώματος σε διαφορετικές συνθήκες.

Εάν τα παιδιά σας δεν κρυώνουν και δεν ζεσταίνονται, θα είναι πρόθυμα να καθίσουν περισσότερη ώρα έξω χωρίς να γκρινιάζουν.

2. Διαλέξτε έναν προορισμό που να αξίζει την «ταλαιπωρία».

Μερικές φορές απλά και το ότι βγαίνουμε εκτός σπιτιού είναι κάτι που χαροποιεί τα παιδιά μας. Ωστόσο, μπορούμε να τους δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να «ξεχάσουν» τις άσχημες καιρικές συνθήκες διαλέγοντας με προσοχή τον προορισμό μας: μια όμορφη θέα, ένα αγαπημένο μέρος ή μια βόλτα στο δάσος για να δούμε ζωάκια.

3. Βάλτε στη ρούτινα μια ανταμοιβή που θα περιμένουν με ανυπομονησία.

Δεν πρόκειται για «δωροδοκία» (αν και μερικές φορές μπορεί να φαίνεται έτσι), αλλά για μια ανταμοιβή, μια γιορτή ή ένα βασικό συστατικό της περιπέτειάς σας! Μπορείτε να ενσωματώσετε ένα «κέρασμα» που μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σας και να παρατείνετε τον χρόνο σας έξω για παράδειγμα μια ζεστή σοκολάτα για να ζεστάνετε τα χέρια σας ή ένα παγωτό όταν ο καιρός είναι πάρα πολύ ζεστός.

4. Προσαρμόστε τον χρόνου της παραμονής σας έξω.

Κάντε σύντομες περιπέτειες έξω. Δεν πειράζει αν αφιερώσατε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε για έξω παρά για να καθίσετε έξω. Απλά και μόνο ότι βγήκατε είναι πολύ σημαντικό. Μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες.

5. Αφήστε τα παιδιά σας να ηγούνται.

Όταν τα παιδιά ηγούνται, συμμετέχουν με μεγαλύτερη όρεξη και δεν παραπονιούνται. Το να τους αναθέσουμε την ευθύνη να επιλέξουν τη διαδρομή ή τις δραστηριότητες έχει σαν αποτέλεσμα να εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτό που κάνουν και να νιώθουν υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Και μην ξεχνάτε: συχνά μας οδηγούν σε πολύ πιο διασκεδαστικά ταξίδια!

6. Υπενθυμίστε τους τα όμορφα/σημαντικά/ εντυπωσιακά πράγματα που θα δουν

«Θυμάσαι το δέντρο που μοιάζει να έχει πρόσωπο;» Αν είναι κάπου που έχουν πάει στο παρελθόν, μπορείτε να τους θυμίσετε τι ιδιαίτερο είχατε δει/ είχατε κάνει εκεί. Τα παιδιά μου συχνά δεν θυμούνται το όνομα του μονοπατιού ή του πάρκου, αλλά θυμούνται τις εμπειρίες που είχαμε ή τα ενδιαφέροντα πράγματα που είχαμε δει εκεί στις προηγούμενες επισκέψεις μας. Έτσι ενθουσιάζονται και αποκτούν θετική διάθεση για την περιπέτεια που θα ακολουθήσει.

7. Εξηγήστε τους ότι τα πράγματα μπορεί να φαίνονται διαφορετικά αυτή τη φορά.

Εξηγήστε τους πώς ο καιρός θα επηρεάσει αυτό που θα δουν και που κάνουν, ειδικά σε σχέση με τις προηγούμενες εμπειρίες τους. Λέτε να έχει κύματα η θάλασσα ; Μπορεί το μονοπάτι να μυρίζει διαφορετικά μετά την βροχή κοκ.

8. Δώστε ένα νέο όνομα στην περιπέτειά σας που θα ταιριάζει με τον καιρό πχ περίπατος στη βροχή, παγωμένη βόλτα στο πάρκο.

9. Μιλήστε τους για τα πράγματα που θα δουν ή θα κάνουν εκεί και θα τους αρέσουν. Πείτε τους για τις μεγάλες λακούβες με το νερό, τις σταγόνες βροχής που μπορούν να πιάσουν, τις πέτρες που μπορούν να πετάξουν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα κοκ

10. Κάντε τις εκδρομές/ δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο μέρος της ρουτίνας σας.

Εάν η έξοδος σε εξωτερικούς χώρους είναι μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας, θα είναι απόλυτα αναμενόμενο και φυσικό να την ακολουθείτε και όταν ο καιρός δεν είναι πολύ καλός. Αντιμετωπίστε το όπως κάθε άλλη μέρα, οποιαδήποτε άλλη περιπέτεια. Εάν το κανονικοποιήσετε, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να γκρινιάζουν και μην θέλουν να συμμετέχουν.

11. Ελέγχετε τα παιδιά σας τακτικά και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Ελέγχετε τα παιδιά σας κάθε 15 λεπτά περίπου για να βεβαιωθείτε ότι είναι άνετα και κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές στα ρούχα/ αξεσουάρ τους. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξετε τα βρεγμένα γάντια ή τις κάλτσες, να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε μια μπλούζα.

12. Διαλέξτε τον προορισμό σας με προσοχή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε λιγότερες δυσκολίες/ προκλήσεις.



Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου