Την επιστροφή των υποχρεωτικών στολών για τους μαθητές στα σχολεία μελετά η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε το μέτρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λέγοντας ότι «θα διαγράψει τις ανισότητες μεταξύ των οικογενειών και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για σεβασμό των παιδιών».
Μετά την πρόσφατη απαγόρευση της αμπάγια (της μακρυμάνικης ρόμπας) για τις μουσουλμάνες μαθήτριες, η καθιέρωση της ομοιόμορφης στολής έχει στόχο να εμποδίσει τα παιδιά μουσουλμανικής καταγωγής να φορούν ρούχα που θα τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τους συμμαθητές τους.
Μιλώντας στους Times, ένας βρετανός εκπαιδευτικός που ζει στη Γαλλία, ο Ντέιβιντ Αντερσον, είπε ότι, από την εμπειρία του στα βρετανικά σχολεία, «η στολή δεν αντιμετωπίζει ζητήματα όπως ο σεβασμός προς τους εκπαιδευτικούς, η διαφορετικότητα και η φτώχεια, και μερικές φορές τα επιδεινώνει».
Πολλοί άλλοι γονείς και παιδιά στο δημοτικό σχολείο όπου πάνε τα παιδιά του, σε χωριό της Βρετάνης, το οποίο δήλωσε συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα, εξέφρασαν παρόμοιες ενστάσεις. Οταν ο δήμαρχος, Ρεμί Γκιγιού, πραγματοποίησε μια συνάντηση στο δημαρχείο, περίπου 300 από αυτούς διαμαρτυρήθηκαν, κρατώντας αυτοσχέδια πανό εναντίον της στολής.
«Αυτό το πείραμα έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες του γαλλικού σχολικού συστήματος “ισότητα, ελευθερία, αδελφοσύνη”», δήλωσε ο Μαξίμ Καλβέζ, ένας από τους γονείς. «Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η λέξη ομοιομορφία», πρόσθεσε.
Την επόμενη μέρα, ο δήμαρχος, υποστηρικτής του Μακρόν, ανακοίνωσε ότι το σχολείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Αν και ορισμένα σχολεία έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σε πολλά άλλα αρνήθηκαν, αφήνοντας την κυβέρνηση να προσπαθεί να συμπληρώσει τον αριθμό των 100 σχολείων που θα συμμετέχουν, μέχρι την προθεσμία αυτής της Πέμπτης.
Ο Μακρόν είχε πει ότι εάν το πείραμα κριθεί πετυχημένο, οι στολές θα γίνουν υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές από το 2026.
Η διαμάχη για τη στολή είναι ένα πλήγμα στο σχέδιο του γάλλου προέδρου να θέσει την εκπαίδευση στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς του για «εθνική αναγέννηση».
Θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί μια πρόκληση για την 68χρονη Νικόλ Μπεγιουμπέ, η οποία διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα υπουργός Παιδείας -η πέμπτη σε δύο χρόνια- αφού η προκάτοχός της, Αμελί Ουντέα-Καστερά, απομακρύνθηκε μετά από λιγότερο από ένα μήνα στη θέση.
Ενώ το σχολικό σακάκι εξακολουθεί να παραμένει μέρος της βρετανικής σχολικής ζωής, οι Γάλλοι το έχουν αφήσει πίσω τους από την εποχή του Ναπολέοντα, όταν οι μαθητές στα λύκεια ήταν υποχρεωμένοι να φορούν στρατιωτική ενδυμασία.
Οι στολές καταργήθηκαν οριστικά κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αναταραχής που συγκλόνισε σχολεία και πανεπιστήμια το 1968, παραμένοντας μόνο σε ένα μικρό αριθμό ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις για επαναφορά της στολής από πολιτικούς της Δεξιάς -κυρίως από τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού, η οποία προσπάθησε να προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο πριν από ένα χρόνο, αλλά απέτυχε λόγω της αντίθεσης του Παπ Ντιαγέ, του τότε υπουργού Παιδείας.
Ωστόσο, σημειώνουν οι Times, ο Μακρόν έχει έκτοτε αγκαλιάσει την ιδέα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εναγκαλισμού πιο συντηρητικών «ρεπουμπλικανικών» αξιών με στόχο να αποσπάσει ψηφοφόρους από την Λεπέν, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος στην τέταρτη προσπάθειά της το 2027.
Ο γάλλος πρόεδρος μπορεί επίσης να επηρεάστηκε από τη σύζυγό του, Μπριζίτ, και πρώην καθηγήτριά του, η οποία έχει δηλώσει ότι της άρεσαν η μπλε φούστα και το πουλόβερ που φορούσε τα 15 χρόνια που ήταν μαθήτρια σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο. «Δεν ήταν πρόβλημα για μένα (η στολή). Σβήνει τις διαφορές και εξοικονομείς χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Μακρόν, τα παιδιά δεν θα έχουν σακάκια και σχολικές γραβάτες, αλλά μια εμφάνιση που θα αποτελείται από πέντε μπλουζάκια πόλο, δύο πουλόβερ και δύο παντελόνια. Το κόστος του πακέτου, που υπολογίζεται σε 200 ευρώ, θα βαρύνει -αρχικά τουλάχιστον- τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση.
Ο Μαξίμ Καλβέζ είπε ότι τα 16.000 ευρώ που θα κοστίσουν οι στολές για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου του παιδιού του, μπορούν να δοθούν για καλύτερο σκοπό, όπως επισκευές ή αγορά προμηθειών.
«Τα παιδιά μπορεί να φορούν όλα τα ίδια ρούχα, αλλά θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να διακρίνουν το ένα την κοινωνική θέση του άλλου από πολλά άλλα πράγματα, όπως τα παπούτσια, τις τσάντες, τα κινητά τηλέφωνα και το αυτοκίνητο με το οποίο οι γονείς τους τα φέρνουν στο σχολείο. Στη Γαλλία, όταν μιλούν για στολές, έρχονται στο νου στρατιωτικές αξίες. Αλλά το σχολείο δεν είναι ο στρατός», είπε.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου