Η ανατροφή ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητα μια πρόκληση εξ’ αρχής. Υπάρχει όμως κάποια ηλικία που «ταλαιπωρεί» λιγάκι περισσότερο τους γονείς; Αν ναι, ποια είναι αυτή;
Πολλοί γονείς συμφωνούν ότι το πρώιμο στάδιο μεταξύ του ενός και των τριών πρώτων ετών της ζωής ενός βρέφους είναι λίγο πιο περίπλοκο και πιο απαιτητικό. Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά ενόσω θεωρούνται ακόμη μωρά, αρχίζουν να δείχνουν κάποια πρώτα σημάδια ανεξαρτησίας. Κι αυτό διότι, αναλόγως βέβαια και με την ατομική ανάπτυξη του κάθε παιδιού, το μωρό μαθαίνει να περπατά, να μιλά και να σχετίζεται με το περιβάλλον γύρω του.
Γιατί υπάρχει πιο δύσκολη ηλικία;
Όταν η ανεξαρτησία κάνει την εμφάνισή της, τα μωρά έχουν την τάση να εξερευνούν περισσότερο και να δοκιμάζουν πράγματα μόνα τους. Ως εκ τούτου, η μαμά και ο μπαμπάς τα παρακολουθούν στενά, τρέχοντας μονίμως πίσω τους και παίρνοντας πράγματα από τα χέρια τους.
Μεταξύ ενός και τριών ετών, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη του μωρού. Η διάθεσή του χαρακτηρίζεται συχνά από σκαμπανεβάσματα έως και μια κάποια αρνητικότητα.
Ένα μωρό έχει πολλή ενέργεια που πρέπει με κάποιο τρόπο να εκτονωθεί. Χρειάζεται επομένως έναν χώρο που να είναι ασφαλές ώστε να δοκιμάσει τα «όρια» της ανεξαρτησίας του.
Επιπλέον, στην ηλικία αυτή, τα παιδιά δεν είναι ακόμη αρκετά ικανά στην επικοινωνία ώστε να μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, γεγονός που δυσκολεύει τη συνεννόησή μας με εκείνα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των δύσκολων για τους γονείς περιόδων του παιδιού
1 έτους
Είναι σύνηθες τα μωρά σε αυτή την ηλικία να δυσκολεύονται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους. Είναι κατά κανόνα κτητικά, θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους και «ξεχνούν» εύκολα τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί.
Συναισθηματικά, οι φόβοι τους συχνά αυξάνονται. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι τακτικές και ξαφνικές αλλά τα έντονα συναισθήματα διαρκούν ελάχιστα. Απολαμβάνουν μόνα τους το παιχνίδι και συνήθως αισθάνονται ότι είναι το κέντρο του κόσμου.
Διανοητικά, τα περισσότερα μωρά μπορούν ήδη να εκφράσουν λεξούλες όπως «μπαμπάς», «μαμά», «παππούς», «γιαγιά» καθώς και να μιμηθούν ήχους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αντωνυμίες, όπως το «εγώ» και το «εσύ».
2 ετών
Κοινωνικά, σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, τα μωρά μπορούν να προσπαθήσουν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ίσως βρίσκουν ήδη διασκεδαστικό το να μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων και πολλές φορές επιθυμούν να βοηθήσουν τους γονείς τους να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.
Σε συναισθηματικό επίπεδο, είναι πολύ συνηθισμένο το μωρό να αντιδρά και να κάνει το αντίθετο από αυτό που του ζητείται. Σε αυτή την ηλικία, ένα παιδί νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν και φυσικά έχει ανάγκη ακόμη την αίσθηση ασφάλειας.
Διανοητικά, στην ηλικία των 2 ετών, τα μωρά μπορούν να ακολουθήσουν απλές οδηγίες, αν και με μικρή διάρκεια προσοχής. Επιπλέον, μπορούν να απομνημονεύσουν, να τραγουδήσουν σύντομα τραγούδια, ακόμη και να σκεφτούν πριν δράσουν.
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου