Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πολλαπλό βιβλίο: Απορρίφθηκαν 22 από τις 636 προτάσεις εκδοτών-συγγραφέων για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων

Την απόρριψη 22 από τις 636 συνολικά προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν εκδότες ομάδες συγγραφέων και μεμονωμένοι συγγραφείς, για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων, στο πλαίσιο του πολλαπλού βιβλίου , αποφάσισε το ΔΣ του ΙΕΠ , ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου.

Η απόρριψη έγινε λόγω έλλειψης δικαιολογητικών.

Όπως προκύπτει από τον κατάλογο απορριπτέων, δεν "κόπηκαν" προτάσεις που:
είτε από τη συγγραφική ομάδα που κατατέθηκε στο ΙΕΠ παραιτήθηκε-στη συνέχεια- κάποιο μέλος της,
είτε διότι διαπιστώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του ΙΕΠ ότι κάποιο μέλος της συγγραφικής ομάδας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε η σχετική πρόσκληση .

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον κατάλογο των απορριπτέων

Οι ενδιαφερόμενοι, των οποίων οι αιτήσεις απερρίφθησαν, δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα θεραπείας στο πρωτόκολλο του ΙΕΠ εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση του καταλόγου. 

Τα αιτήματα θεραπείας θα αξιολογηθούν από αρμόδια επιτροπή του Ι.Ε.Π. και τα αποτελέσματα, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. θα κοινοποιηθούν στο Ι.Τ.Υ.Ε. - «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΙΕΠ κατατέθηκαν συνολικά 636 προτάσεις για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο) Δημοτικού , Γυμνασίου και Α' Λυκείου , και ειδικότερα 
35 Εκδοτικοί Οίκοι, μεταξύ αυτών συσχετιζόμενοι με Φροντιστήρια και άλλων φορέων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
17 Ομάδες συγγραφέων, και
51 μεμονωμένοι συγγραφείς (φυσικά πρόσωπα)

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 20 εκδότες, υπό την αιγίδα των Ενώσεων Εκδοτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αναστολή της διαδικασίας η οποία απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο. 

Επίσης οι ίδιοι εκδότες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας για τα πνευματικά δικαιώματα και τον τρόπο πληρωμής των συγγραφέων. Αναμένεται να ορισθεί η ημερομηνία συζήτησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ι Ε Π Σπ. Δουκάκη "Εφόσον κυλήσουν ομαλά αυτές οι διαδικασίες, οι εκπαιδευτικοί θα τα έχουν αρχικά σε ψηφιακή μορφή από το νέο σχολικό έτος, τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2024. Βάσει του σχεδιασμού, σε έντυπη μορφή θα τα έχουν από το μεθεπόμενο έτος, τον Σεπτέμβρη του 2025.

Η διδασκαλία μέχρι τότε θα γίνεται με τα υφιστάμενα σχολικά βιβλία και παράλληλα θα αξιοποιούνται τα νέα προγράμματα σπουδών για να παίρνουν στοιχεία μέσα από αυτά οι εκπαιδευτικοί".

Η Επιτροπή που αξιολόγησε τις 636 προτάσεις είναι η εξής:

Τακτικά μέλη: Μπίλλα Πολυξένη, Σύμβουλος Α ́, Συντονίστρια της Μονάδας Διδακτικών Βιβλίων και Προϊσταμένη του Τμήματος Β ́ Προγραμμάτων Σπουδών και Εκπαιδευτικού Υλικού του Ι Ε Π, ως Πρόεδρος Πήλιουρας Παναγιώτης, Σύμβουλος Α ́, Προϊστάμενος του Τμήματος Α ́ Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του ΙΕΠ, ως Μέλος
Πετροπούλου Γεωργία, Σύμβουλος Α ́, Συντονίστρια της Μονάδας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μαθηματικών και Τεχνών [STEAM] του ΙΕΠ, ως Μέλος.
Σταματοπούλου Αναστασία, Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ, ως Γραμματέας
Γεωργαντά Παρασκευή, Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ, ως Γραμματέας

Αναπληρωματικά μέλη: Ζυμπίδης Δημήτριος, Σύμβουλος Α ́, Συντονιστής της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΙΕΠ, ως αναπληρωτής Πρόεδρος
Αφεντουλίδου Άννα, Σύμβουλος Β ́, Αν. Συντονίστρια της Μονάδας Σχολικής Ζωής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΙΕΠ, ως αναπληρωματικό μέλος
Τραμπίδου Γεωργία, Σύμβουλος Α ́ ΙΕΠ, ως αναπληρωματικό μέλος
Χρυσοβέργη Ευαγγελία, Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ, ως αναπληρώτρια Γραμματέας Αναστασιάδου Βαρβάρα, Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ, ως αναπληρώτρια Γραμματέας

Η δημιουργία νέων διδακτικών πακέτων περιλαμβάνει : 
 Βιβλίο μαθητή/μαθήτριας,
Τετράδιο Εργασιών,
Βιβλίο Αναφοράς κατά περίπτωση της Γενικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) με βάση τα νέα και επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών (188 Προγράμματα Σπουδών Γενικής Εκπαίδευσης: 166 νέα ΠΣ και 22 υφιστάμενα).

Τα Διδακτικά πακέτα, που περιλαμβάνουν τα προβλεπόμενα διδακτικά βιβλία, εντάσσονται μετά από αξιολόγηση στο εν λόγω Μητρώο και είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή τους μορφή μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να υπάρχει πληθώρα πηγών και πόρων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι σχολικές μονάδες επιλέγουν το διδακτικό πακέτο που επιθυμούν προκειμένου να λάβουν σε έντυπη μορφή τα διδακτικά βιβλία. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, οι δικαιούχοι των διδακτικών πακέτων που εντάσσονται στο Μητρώο λαμβάνουν εφάπαξ μία εύλογη αποζημίωση και στη συνέχεια λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση χρήσης, ανάλογα με τα διδακτικά πακέτα που διανέμονται στις σχολικές μονάδες.

Πηγή: esos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου