Ο μικρός Μπένι στριφογυρνούσε στην κούνια του όταν η μαμά του παρατήρησε μέσω του βρεφικού συστήματος ενδοεπικοινωνίας (baby monitor) κάτι ασυνήθιστο στο μωρό της - το ένα μάτι του παιδιού έλαμπε ενώ το άλλο ήταν σκοτεινό.
Η γυναίκα από τη Γιούτα των ΗΠΑ πήγε το μόλις 6 μηνών παιδί της στον παιδίατρο, ο οποίος τους παρέπεμψε σε οφθαλμίατρο. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το βρέφος είχε έναν σπάνιο καρκίνο που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα.
«[Η μαμά του παιδιού] παρατήρησε ότι υπήρχε μια φωτεινή λάμψη στο ένα μάτι, αλλά το άλλο μάτι ήταν απλώς μαύρο. Υπήρχε μια απουσία αυτής της λάμψης και φαινόταν να επιμένει ανεξάρτητα από τη θέση του Μπένι», περιγράφει ο Δρ Ερικ Χάνσεν από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα που ασχολήθηκε με την εν λόγω περίπτωση.
Το ρετινοβλάστωμα, ή καρκίνος του αμφιβληστροειδούς, είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου των ματιών στις παιδικές ηλικίες. Μόνο στις ΗΠΑ, διαγιγνώσκονται περίπου 300 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Συνήθως, οι μικροί ασθενείς διαγιγνώσκονται με τον συγκεκριμένο όγκο πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους - οι περισσότεροι κάτω από την ηλικία των 2 ετών.
Ο καρκίνος του Μπένι εντοπίστηκε αρκετά νωρίς ώστε οι γιατροί στο Intermountain Primary Children’s Hospital να χρησιμοποιήσουν μια καινοτόμο, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία.
Αντί να εμποτίσουν το σώμα του Benny με χημειοθεραπεία, οι γιατροί μπόρεσαν να τοποθετήσουν έναν μικροκαθετήρα, σε μια αρτηρία στο πόδι και μέχρι τα αγγεία πίσω από το μάτι του. Εκεί, έκαναν ένεση χημειοθεραπείας απευθείας στον όγκο. Η διαδικασία απέτρεψε πιο επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες και μάτι του μικρού αγοριού σώθηκε.
Η μαμά του Benny ελπίζει ότι η εμπειρία της μπορεί να βοηθήσει άλλους γονείς. «Ναι, το εντοπίσαμε νωρίς. Ωστόσο, κοιτάζοντας πίσω τώρα και γνωρίζοντας τι ψάχνω, μπορώ να πω ότι υπήεχε αυτή η ″λάμψη″ (στο μάτι του Μπένι) ήδη από την ηλικία των 3 μηνών», λέει. «Ποτέ δεν είχα ακούσει για το ρετινοβλάστωμα πριν, και αν αυτή η ιστορία με κάποιο τρόπο θορυβήσει τον επόμενος ανήσυχο γονέα ώστε να «γκουγκλάρει» έγκαιρα για το παιδί του σε αντίστοιχη περίπτωση, τότε άξιζε όλη η ταλαιπωρία που πέρασα» προσθέτει.
Ο Δρ Χάνσεν διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος όγκος είναι ιάσιμος στο 95% των ασθενών εφόσον εντοπιστεί αρκετά νωρίς.
Από την πλευρά του ο παιδοογκολόγος στο University of Utah Health and Intermountain Primary Children’s Hospital, Μάθιου Ντιτζ προειδοποιεί ότι «οι γονείς πρέπει να προσέχουν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και άλλες εικόνες των παιδιών τους, όπου το ένα μάτι λάμπει και το άλλο όχι».
Ωστόσο, τονίζει ότι «αυτό γίνεται πιο δύσκολο με τις εξελιγμένες κάμερες κινητών τηλεφώνων που εξαλείφουν τα «κόκκινα μάτια».
(με πληροφορίες από Inside Edition, Intermountain Health)
Πηγή: huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου