Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Ανάπτυξη: Τα τρία στοιχεία που βοηθούν τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά – Με καλό ύψος και υγιές βάρος

Μια συναρπαστική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loughborough δείχνει πώς η έλλειψη αγάπης στην παιδική ηλικία καθυστερεί την ανάπτυξη και μπορεί ακόμη και να σκοτώσει.

Ένα παιδί που λαμβάνει αγάπη και ασφάλεια δεν είναι μόνο καλό για την ψυχική υγεία, αλλά μπορεί να το βοηθήσει και να αναπτυχθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που εμβαθύνει σε αρχεία ύψους των παιδιών από τη δεκαετία 1800-1990 και αναλύει τη σχέση τους με τις οικονομικές συνθήκες.

Η βαθιά εξερεύνηση από τον καθηγητή Barry Bogin στο Πανεπιστήμιο Loughborough αποκαλύπτει ότι η έλλειψη αγάπης ή/και ελπίδας καθυστερεί την ανάπτυξη, διαταράσσει και την ωρίμανση και μπορεί ακόμη και να την καταστρέψει.

Αποδεικνύεται ότι η αγάπη και η ελπίδα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την προώθηση της υγιούς ανθρώπινης ανάπτυξης και συνδυάζονται με πολύπλοκους τρόπους για να υποστηρίξουν τη συναισθηματική ευεξία.

Ο επιστήμονας ορίζει την «αγάπη και ελπίδα» ως «την ασφάλεια και τη θετική συναισθηματική ένταση του δικτύου κοινωνικών σχέσεων που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι» και την «ικανότητα να δούμε τον εαυτό μας σε έναν καλύτερο κόσμο».

Πώς το ύψος των παιδιών συνδέεται με την αγάπη και την ελπίδα

Ο καθηγητής Bogin εντόπισε αυτή τη σύνδεση μεταξύ του ύψους και της αγάπης και της ελπίδας πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Λέει ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, όπως η μακροχρόνια ύφεση του 1873-1896, ήταν πιο κοντοί από εκείνους που γεννήθηκαν σε περιόδους μεγαλύτερης ευημερίας.

Τα αρχεία βρεφών που καλύπτουν περισσότερα από 300 χρόνια που ζούσαν σε ορφανοτροφεία έδειξαν ότι τα παιδιά είχαν συχνά κακή σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υψηλά ποσοστά θανάτων.

Ο καθηγητής Bogin πιστεύει ότι η ανασφάλεια και το άγχος μπορούν να σκοτώσουν, όπως αποδεικνύεται από τα πολύ υψηλά ποσοστά θανάτου στα ορφανοτροφεία σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία και στη Νέα Υόρκη.

Στη δεκαετία του 1920, όταν πέθαναν τα περισσότερα βρέφη κάτω των δύο ετών στα ορφανοτροφεία, η βασική φροντίδα δεν ήταν αρκετή χωρίς αγάπη ή προσκόλληση σε άλλο άτομο. Από την άλλη πλευρά, όταν οι άνθρωποι και τα παιδιά άφηναν πίσω τους δυσκολίες και ένιωθαν περισσότερη αγάπη ή/και ελπίδα, ο ερευνητές βρήκε αυξημένο το ύψος τους.

Εξηγώντας τα ευρήματα, ο καθηγητής Bogin είπε: «Η αγάπη και η ελπίδα παίζουν ουσιαστικό ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο. Συνδυάζονται με περίπλοκους τρόπους για να μας βοηθήσουν να νιώθουμε συναισθηματικά καλά».

Και προσθέτει: «Όταν δεν έχουμε αγάπη ή ελπίδα, βιώνουμε τοξικό συναισθηματικό στρες, το οποίο έχει βλαβερές βιολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του μπλοκαρίσματος των ορμονών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και το ύψος».
Η αγάπη προάγει όλες τις βιολογικές λειτουργίες

Ως είδος χρειαζόμαστε ισχυρούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς, με άλλα λόγια: αγάπη. Πιστεύει ότι αυτές οι προσκολλήσεις προάγουν σχεδόν όλες τις βιολογικές λειτουργίες, όπως η πέψη και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η ευτυχία και μια θετική προοπτική για τη ζωή.

«Τα περισσότερα από τα παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης ζουν σε κοινωνίες με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανισότητες. Αυτές οι κοινωνίες είναι συχνά βίαιες. Ο φόβος που δημιουργείται από τις ανισότητες και τη βία δημιουργεί ένα συναισθηματικό φορτίο που επιβραδύνει την αύξηση του ύψους και, ταυτόχρονα, προάγει την αύξηση του βάρους».

«Χρειαζόμαστε νέες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο των ανισοτήτων και της βίας και ελπίζω ότι η έρευνά μου μπορεί να προωθήσει αλλαγές στις κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές στρατηγικές για έναν πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό κόσμο», καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: oloygeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου