Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Κάνοντας «φούσκες»: ένα απλό, διασκεδαστικό, αλλά πολύ σημαντικό παιχνίδι για τα παιδιά μας!

Larry Madrigal
Η εικόνα ενός μικρού παιδιού μπροστά από έναν ενήλικα που του κάνει φούσκες για να τις βλέπει και να τις σκάει είναι ιδιαίτερα οικεία. Μαμάδες και μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες, θείες και θείοι έχουν περάσει ατελείωτες ώρες κάνοντας φουσκίτσες. Έχετε σκεφτεί πώς ένα τόσο απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας;

  • Το παιδί καλείται να προσέξει και να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει ο ενήλικας. Παρατηρεί προσεκτικά τις κινήσεις του και περιμένει με αγωνία το επόμενο φύσημα. Μαθαίνει να παρακολουθεί τον ενήλικα που είναι απέναντί του, να αλληλεπιδρά μαζί του και να «μοιράζονται» αγαπημένες δραστηριότητες. Οι φουσκίτσες αυτές είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε σχέση με τα παιδιά μας, ακόμα και με όσα δυσκολεύονται στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων, όπως για παράδειγμα τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Ερχόμαστε κοντά διασκεδάζοντας με μια δραστηριότητα που έχει νόημα για όλους και μικρό βαθμό δυσκολίας. 
  • Το παιδί παρακολουθεί τη διαδρομή των φουσκών και τις εντοπίζει στο χώρο, μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την αίσθηση της όρασης και να ακολουθεί με τα μάτια του κινούμενα ερεθίσματα. ΜΙα ιδανική δραστηριότητα για παιδιά με δυσκολίες στην πρόσληψη και στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων που μπορούμε να την κάνουμε ευκολότερη αρχικά επιλέγοντας μπουκαλάκια που κάνουν μεγάλες φούσκες! 
  • Τεντώνοντας το χέρι του για να τις σκάσει, το παιδί αναπτύσσει/ βελτιώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό και την λεπτή του κινητικότητα. Όταν στέκεται όρθιο τις κυνηγάει στο χώρο για να τις σκάσει, βελτιώνει την ισορροπία του και τις αδρές κινητικές του δεξιότητες (πρέπει να περπατήσει σταθερά και γρήγορα προς το μέρος τους, να χοροπηδήσει για να τις φτάσει, να τρέξει για να τις προλάβει). Όταν τις περιμένει καθισμένο, δυναμώνει τους μυς του κορμού και του λαιμού του στη στάση αναμονής και αναπτύσσεται κινητικά καθώς αλλάζει θέση στο χώρο ή σηκώνεται από το πάτωμα για να τις φτάσει. Και όταν πια είναι κοντά τους, απλώνοντας το χέρι για να τις σκάσει εξασκείται στο πιάσιμο των αντικειμένων. Υπάρχει πιο διασκεδαστικός και φυσικός τρόπος για να βοηθήσουμε παιδιά με κινητική αδεξιότητα ή σοβαρά προβλήματα κίνησης να θέσουν το σώμα τους σε κίνηση και να προσπαθήσουν να το ελέγξουν όσο επίπονο ή δύσκολο και αν είναι; Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο δυσκολίας ζητώντας τους να σκάσουν τις φούσκες με το πόδι ή με ένα καλαμάκι στο στόμα!
  • Και μην ξεχνάτε τις μοναδικές ευκαιρίες για βλεμματική επαφή και επικοινωνία που μας δίνει αυτό το απλό παιχνίδι. Πόσες λέξεις και φράσεις λέμε μέσα στον ενθουσιασμό του παιχνιδιού! Αν το παιδί σας βρίσκεται στο Φάσμα του Αυτισμού, με την συγκεκριμένη δραστηριότητα συνηθίζει να εστιάζει το βλέμμα του στην περιοχή του προσώπου σας (κυρίως στο στόμα). Και φυσικά αποκτά κίνητρο για να επικοινωνήσει μαζί σας λεκτικά, αποκτώντας μια από τις πρώτες του λέξεις («φου»/ «φούσκες») που την χρησιμοποιεί συχνά, για να ζητήσει κάτι που θέλει πολύ.
  • Αν αγχώνεστε για τα «σαπουνόνερα» στο πάτωμα, δώστε στο παιδί σας ένα πανάκι να τα σκουπίσει μαθαίνοντας ότι καθαρίζουμε ό,τι λερώνουμε και κάνοντας ένα βήμα προς την ανεξαρτησία αποκτώντας μια βασική δεξιότητα της καθημερινής ζωής.

Ένα ιδιαίτερα εύκολο, ευχάριστο και «ξεκούραστο» παιχνίδι για τους ηλικιωμένους ή εξαντλημένους φροντιστές του παιδιού. 

Εσείς ακόμα να πάρετε το μπουκαλάκι για τις φουσκίτσες;

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου