Από την εποχή που οι πανέμορφες παραλίες της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ήταν απροσπέλαστες για τα άτομα με αναπηρία, η χώρα πλέον κατάφερε να δημιουργήσει σε αρκετές τις κατάλληλες συνθήκες πρόσβασης.
Και αυτό είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε μετά και από αγώνα των φορέων ατόμων με αναπηρία αλλά και του κράτους που αξιοποίησε κονδύλια προς αυτή τη σημαντική κατεύθυνση.
«Εμάς μας ενδιαφέρει όσο γίνεται περισσότερες παραλίες της χώρας να γίνουν προσβάσιμες» είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης επισημαίνοντας την ευθύνη που έχουν Δήμοι, Περιφέρειες και γενικά το κράτος στην τοποθέτηση συστημάτων με τα οποία τα άτομα με αναπηρία μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα.
«Βεβαίως θα μπορούσαν και επιχειρηματίες να βάλουν τέτοια συστήματα μπροστά από τα ξενοδοχεία τους, τα εστιατόρια τους κλπ μετά από συνεννόηση με τους Δήμους και την Περιφέρεια» είπε προσθέτοντας ότι η Συνομοσπονδία έκανε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου μέσω προγράμματος από το ΕΣΠΑ που αφορούσε Δήμους και τελικά τοποθετήθηκαν αρκετά συστήματα πρόσβασης στις παραλίες.
«Και για αυτό η χώρα σήμερα θεωρείται η πρώτη στον κόσμο σε προσβάσιμες παραλίες. Πριν μια δεκαετία είχαμε μόνο μια παραλία που λεγόταν προσβάσιμη και ήταν στην παραλία της Βούλας στην Αττική, στο παλιό ΠΙΚΠΑ Βούλας. Και λέγαμε τι θα κάνουμε; Θα φέρουμε τα ιδρύματα στις παραλίες; Θα κάνουμε μια παραλία ίδρυμα; Αδιανόητο. Όπως όλοι οι Έλληνες και οι επισκέπτες μπορούν να πάνε σε όποια παραλία θέλουν, έτσι πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν και τα άτομα με αναπηρία σε όποια παραλία θέλουν» είπε ο κ. Βαρδακαστάνης επισημαίνοντας ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά προκειμένου να αυξηθούν οι παραλίες που είναι προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία αλλά και να διαθέτουν όλες τις υποδομές πέρα από το σύστημα μεταφοράς όπως είναι θέσεις στάθμευσης, προσβάσιμες τουαλέτες κλπ.
Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εταιρείες που ασχολούνται με την τοποθέτηση - μετά από συνεννόηση με Δήμους και Περιφέρεια- των ειδικών συστημάτων στις παραλίες.
Για παράδειγμα φέτος το σύστημα Sea Track έχει τοποθετηθεί σε 194 παραλίες σε όλη την χώρα όπως είχε δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ η Voria.gr (δείτε εδώ) ,ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο τέτοια συστήματα, ένα στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκου και ένα στον Σταυρό του Δήμου Βόλβης. Στην Χαλκιδική υπάρχει τοποθετημένο ένα σύστημα στα Φλογητά. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι - Έλληνες αλλά και ξένοι- μπορούν εύκολα να βρουν σε ποιες παραλίες βρίσκεται το σύστημα χάρη και στο διαδραστικό χάρτη που έχει η ιστοσελίδα της εταιρείας.
Ο αγώνας της Συνομοσπονδίας για προσβασιμότητα στις παραλίες και στη δημιουργία παράλληλων υποδομών θα συνεχιστεί προκειμένου όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης να υπάρξει ένα ολικό σχέδιο.
«Εμείς περιμένουμε τώρα τη νέα κυβέρνηση και θα ζητήσουμε να υπάρξει πάλι ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους και τις περιφέρειες για να τοποθετηθούν και μηχανήματα τέτοια αλλά κυρίως να υπάρξει ολικό σχέδιο προσβασιμότητας στις παραλίες με αποδυτήρια τουαλέτες κλπ. Μια τέτοια εικόνα αναβαθμίζει την χώρα στους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και μπορούν να επισκέπτονται τις παραλίες, όπως οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Δημιουργεί ισότιμη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και καθιστά την Ελλάδα ένα εξαιρετικά παγκόσμιο προορισμό για τους πολίτες όλου του κόσμου που έχουν μια μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία» κατέληξε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου