Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Το 1ο ΓΕΛ Θήβας απέκτησε βιβλιοθήκη - Έκκληση για συγκέντρωση βιβλίων

O Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Θήβας, κ. Λάζαρος Παπαδόπουλος, έκανε γνωστό, μέσα από ανάρτησή του Facebook, πως επιτέλους το 1ο Λύκειο της Θήβας απέκτησε, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, βιβλιοθήκη. Το σχολείο απευθύνθηκε, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, σε πολλούς εκδοτικούς οίκους, όμως έλαβε αρνητική απάντηση ως προς την παροχή βιβλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ανάγκη για συγκέντρωση βιβλίων στη βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ, λογοτεχνικού, φιλοσοφικού, κοινωνιολογικού και λοιπού περιεχομένου. 

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Θήβας, κ. Λ. Παπαδόπουλος: 

«Θα μου πείτε "μέσα σε πόλεμο-φαντάσου, ελληνικά ποιήματα",που έλεγε και ο Καβάφης. Όμως θέλω να σας αφηγηθώ κάτι. 

Η πολιτεία και το υπουργείο παιδείας από το 1995 εξήγγειλε τον σχεδιασμό για ίδρυση βιβλιοθηκών στα Γυμνάσια, αυτό,μετά κόπων και βασάνων, ολοκληρώθηκε το 2011. Μέσα σε 16 χρόνια λειτούργησαν βιβλιοθήκες σε όλα τα Γυμνάσια. Πάλι καλά! Τα Λύκεια που συστεγάζονται με Γυμνάσια πολύ τυχερά εν προκειμένω! Βολεύτηκαν με τις βιβλιοθήκες των "αδελφών σχολείων ". 

Εμείς όμως, που είμαστε ολομόναχοι στην κορφή ενός λόφου; Το 1ο Λύκειο της Θήβας δεν είχε βιβλιοθήκη. Ξεκινήσαμε λοιπόν πέρυσι μια ομάδα εκπαιδευτικών να σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης. Χώρο είχαμε. Ψάξαμε, ρωτήσαμε, βρήκαμε μεγάλη και έμπρακτη υποστήριξη (σύλλογος γονέων, αρχιτέκτονα, δήμαρχο, εργοστάσιο γρανιτών) και τελικά, να η βιβλιοθήκη μας. Με όσα χρήματα βέβαια μαζέψαμε, τόσο απλώσαμε και τα πόδια μας. 

Και πάμε τώρα στο άλλο βήμα. Nα τη γεμίσουμε με τίτλους. Dεν έχουμε ούτε μαγικά χαρτιά στα χέρια, ούτε μαγικές σφαίρες να μας δώσουν λύσεις. Απευθυνθήκαμε σε πολλούς εκδοτικούς οίκους. Όσοι απάντησαν, πολύ ευγενικά μας συνέδεσαν με ένα δυστοπικό μέλλον, ενώ άλλοι μουγγάθηκαν, όπως η Σφίγγα της Θήβας πριν κατακρημνιστεί. 

Δεν πίστευα ποτέ στη ρήση ότι "κανένα χέρι δεν είναι πιο γερό απ το δικό σου". Έλεγα πάντα ότι πολλά χέρια μαζί, δίνουν καλύτερα σήματα καπνού παντού και υλοποιείται το όραμα. Μπορούμε πολλοί μαζί να χαρτογραφήσουμε το συλλογικό συνειδητό και να βοηθήσουμε όλοι να βάλουμε όσα περισσότερα βιβλία μπορούμε στα ράφια, που χάσκουν άδεια και τρομακτικά. 

Ακούστε με σας παρακαλώ. Πάντα στηριζόμουν στους σώφρονες άφρονες που έκαναν διανοητικά οχτάρια στα όνειρά τους. Aς κάνουμε λίγη φασαρία να σηκωθεί σκόνη και να ακουστούμε. Nα γίνουμε η τράπεζα απολεσθέντων βίων και συναισθημάτων. Nα βρουν καταφύγιο και σε μας συγγραφείς με λογοτεχνικό, με φιλοσοφικό, με κοινωνιολογικό, με φυσικό, με ιστορικό, με ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Ξέρετε πού είμαστε! 

1ο ΓΕΛ Θήβας, πάροδος Κασσάνδρου 
ΤΚ 32200, ΘΗΒΑ»

Γιώργος Πέππας
Πηγή: radiothiva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου