«Τα παιδιά ρωτούν και οφείλουμε να τα ακούσουμε ουσιαστικά, με πράξεις προσανατολισμένες στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας», δηλώνει στην «Κ» η Ναντίνα Τσέκερη, διευθύντρια του οργανισμού Defense for Children International Greece. «Οικονομικοί πόροι και συντονισμός της δράσης των φορέων είναι κρίσιμοι», συμπληρώνει. Για αυτόν τον λόγο, το DCI σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Child Friendly Justice, και με την υποστήριξη της Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνης Κουφονικολάκου, οργάνωσε χθες εκδήλωση με τον τίτλο «Αποτρέποντας και επιδιορθώνοντας την αδικία για τα παιδιά».
«Δεν υπάρχει στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» η κ. Κουφονικολάκου, «και δεν έχουμε μάθει να ακούμε τα παιδιά». Η εκδήλωση επικεντρώθηκε σε τρεις θεματικές – στη συντονισμένη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων, στη νομική επανόρθωση, και στην απαραίτητη κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού.
Ενας από τους συμμετέχοντες ήταν ο Μπενουά Βαν Κέιρσμπιλκ, μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο οποίος πρόσφατα αξιολόγησε την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα. «Γνωρίζουμε πως κάποιες φορές η κυβέρνηση δεν είναι πολύ συνεπής σε σχέση με αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο κ. Βαν Κέιρσμπιλκ, «αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως υπάρχει πολιτική βούληση». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας, αυτά είναι διαχρονικά προβλήματα», δήλωσε ο Πελοπίδας Νικολόπουλος, δικηγόρος και υπεύθυνος του προγράμματος παιδικής προστασίας στη ΜΚΟ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Την έλλειψη απαραίτητου προσωπικού, και συγκεκριμένα δικηγόρων, υπογράμμισε η Χαρά Γαλανού, επιμελήτρια ανηλίκων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, τόνισε πως θέλει να εμβαθύνει στο κομμάτι της ενσωμάτωσης και των σχολείων. «Πρέπει να οραματιστούμε ένα ιδανικό σύστημα παιδικής προστασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κουφονικολάκου, τονίζοντας πως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα είναι η πολυεπίπεδη έλλειψη συνάφειας, και η έλλειψη εμπεριστατωμένης εθνικής στρατηγικής για τα παιδιά. Τόσο η ίδια όσο και άλλοι ομιλητές τόνισαν πως τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο κάθε προσέγγισης, να είναι παρόντα και να ακούγονται.
Συζητήθηκε επίσης η σημασία της νομικής κάλυψης των παιδιών που είναι θύματα, όπως και των πρωτοκόλλων που εξασφαλίζουν την προστασία και την τήρηση του απορρήτου όταν ταυτοποιούν δράστες, όπως και η ανάγκη για τη διάθεση πόρων στα παιδιά. Μιλώντας εκ μέρους της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, συνεργάτιδά της τόνισε ότι η κυβέρνηση εξέλιξε υφιστάμενα προγράμματα και δημιούργησε νέα με στόχο την προστασία των παιδιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων το επίδομα παιδιού με ετήσιο προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ και το επίδομα αναδοχής που κυμαίνεται από 375-1.200 ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών, και που σήμερα το λαμβάνουν 557 παιδιά.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου