Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Judy Heumann (1947- 2023)

Έφυγε από την ζωή μια σημαντική προσωπικότητα του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, η Judy Heumann.

Η Heumann υπήρξε αμερικανίδα ανάπηρη ακτιβίστρια που μέσα στις δεκαετίες, μετά από νίκες του αναπηρικού κινήματος στην Αμερική, εργάστηκε ως σύμβουλος και για τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις με αντικείμενο την εκπαίδευση και τα αναπηρικά δικαιώματα.

Απέδιδε την αναπηρική κι ακτιβιστική της ταυτότητα στις χρονιές που βρέθηκε στο camp Jened και συμβίωνε σε ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια και διακρίσεις μαζί με ανάπηρα και μη άτομα. Αυτή η ιστορία αποτυπώνεται στο γνωστό πλέον και υποψήφιο για όσκαρ ντοκιμαντέρ του νετφλιξ ‘Crip Camp: a Disability Revolution’.

Το 1970 μήνυσε το εκπαιδευτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης επειδή της είχε αρνηθεί την άδεια της εκπαιδευτικού με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ικανή να προστατέψει τον εαυτό της ή τους/τις μαθητές/τριες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Μετά από την μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με τίτλους όπως «Αν έχεις πολιομυελίτιδα μπορείς να γίνεις πρόεδρος στις ΗΠΑ αλλά όχι δάσκαλος», η υπόθεση λύθηκε εξωδικαστικά και η Heumann έγινε η πρώτη εκπαιδευτικός με αμαξίδιο στην Νέα Υόρκη.

Ίδρυσε το Disabled in Action μαζί με φίλους/ες ανάπηρους/ες (βλέπε crip camp) το 1970 κάνοντας κινητοποιήσεις στην Νέα Υόρκη.

Από το 1975 έως το 1982 διηύθυνε το Κέντρο Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Καλιφορνια έπειτα από πρόσκληση του Ed Roberts.

Τον Μάιο του 1977 συμμετείχε και πρωτοστάτησε (ή πρωτοκάθισε) για 28 μέρες στην κατάληψη των γραφείων Υγειας, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας της αμερικανικης κυβέρνησης στο Σαν Φραντσισκο. Η κατάληψη πέτυχε τον σκοπό της, δηλαδή την ψήφιση του 504 και ακολούθως τον μη αποκλεισμό των αναπήρων από τον σχεδιασμό.

Μαζί με τον Ρόμπερτς ίδρυσαν το παγκόσμιο ινστιτούτο για την αναπηρία το 1983.

Ως μέλος των Δημοκρατικών ανέλαβε διάφορα πόστα κοινωνικης κι εκπαιδευτικής πολιτικής, στην πόλη της Washington αλλά αργότερα και στις Κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα.

Το σίγουρο είναι ότι η Heumann γεννήθηκε σε έναν κόσμο με ακραίο αποκλεισμό των αναπήρων και πέθανε έχοντας κάνει πολλά για να μειωθεί αυτός ο αποκλεισμός, ο οποίος δυστυχώς είναι όμως ακόμα πολύ μεγάλος. Θα τον μικρύνουμε κι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου