Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας για έναν ψηφιακό κόσμο χωρίς υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), πρέπει όχι μόνο να αντιδρούμε στην κακοποίηση αλλά και να επικεντρωθούμε στην πρόληψη της κακοποίησης προτού συμβεί.
Πρόληψη και πώς σχετίζεται με την επίβλεψη
Ενώ η πρόληψη υπάρχει με πολλές μορφές και διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να αναλάβουν διαφορετικές ευθύνες κατά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, οι κίνδυνοι πάντα παραμονεύουν . Για τον μετριασμό των κινδύνων στο διαδίκτυο, συχνά απευθυνόμαστε και βασιζόμαστε στη βιομηχανία. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες συχνά επισημαίνονται ως ο κύριος υπεύθυνος για την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ως το πρώτο σημείο επαφής, οι γονείς και ο κηδεμόνας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον ενός παιδιού και τον τρόπο πλοήγησης στον ψηφιακό κόσμο.
Η γονική επίβλεψη ως ψηφιακή προστασία
Οι διασφαλίσεις του κλάδου αναπτύσσονται αλλά δεν εφαρμόζονται πάντα από τον χρήστη. Οι πλατφόρμες φιλικές προς τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον γονικό ρόλο στην εμπειρία του χρήστη τους. Παρέχοντας στους γονείς και τους κηδεμόνες εύπεπτους πόρους σχετικά με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, δυνατότητες και ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, μπορούν να εφαρμόσουν προληπτικά τις διασφαλίσεις που πολλοί νεαροί χρήστες μπορεί να παραβλέψουν. Γιατί πρέπει οι γονείς και οι κηδεμόνες να είναι μέρος της ψηφιακής ασφάλειας; Μια πρόσφατη μελέτη ενίσχυσε την αξία της γονικής επίβλεψης είτε ενεργής είτε παθητικής και επιβεβαίωσε ότι η γονική επίβλεψη αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της ασφάλειας των νεαρών χρηστών.
Η έρευνα διεξήχθη για να διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών τύπων γονικής επίβλεψης στην ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της ενεργητικής και παθητικής επίβλεψης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και η παραμικρή μορφή συμμετοχής στην ψηφιακή χρήση των παιδιών μπορεί να αυξήσει την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.
Ενεργητική και Παθητική Εποπτεία
Οι ερευνητές κάνουν διάκριση μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων γονικής επίβλεψης: ενεργητική και παθητική. Η ενεργή επίβλεψη συνεπάγεται την παρακολούθηση της καθημερινής ψηφιακής χρήσης των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι όλο το περιεχόμενο στο οποίο έχει πρόσβαση είναι κατάλληλο για την ηλικία και η συνεχής συμμετοχή σε αυτό που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Η παθητική επίβλεψη μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο ενώ το παιδί είναι συνδεδεμένο. Ενώ η ενεργή επίβλεψη αποδεικνύεται ότι έχει την ισχυρότερη θετική επίδραση στην ασφάλεια των παιδιών, η συνεχής επίγνωση της ψηφιακής χρήσης των παιδιών μπορεί να φαίνεται τρομακτική.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται η επίβλεψη να είναι χρονοβόρα. Οι γονείς που αισθάνονται ανίσχυροι στο να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή από τους διαδικτυακούς κινδύνους δεν χρειάζεται πλέον να είναι. Μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των παιδιών τους απλώς επιβλέποντας πού χρησιμοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία στο σπίτι. Πολλοί κακόβουλοι χρήστες αντιλαμβάνονται την παρουσία των γονέων ως αυξημένο κίνδυνο εντοπισμού. Επομένως, το να διατηρείτε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει ως εξής:
Ζητήστε από το παιδί σας να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς όταν χρησιμοποιεί τη συσκευή του.
Επιτρέπετε την πρόσβαση σε υπολογιστή μόνο σε κοινόχρηστους χώρους διαβίωσης.
Περιορίστε την πρόσβαση κάμερας και μικροφώνου σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων.
Η γονική επίβλεψη φαίνεται να είναι ένας ισχυρός καθοριστικός παράγοντας για την ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών, καθώς τα παιδιά των οποίων η διαδικτυακή δραστηριότητα παρακολουθείται από τους γονείς τους είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα ενός παραβάτη διαδικτυακής αποπλάνησης. Η αποκάλυψη ή η υπαινιγμός του γεγονότος ότι ένας γονέας μπορεί να είναι κοντά έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αποτελεσματικά τους κακόβουλους χρήστες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παρέχουμε στους γονείς και τους κηδεμόνες τις κατάλληλες γνώσεις και πόρους για το πώς να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό οι εταιρείες τεχνολογίας να μην παρέχουν απλώς πόρους, αλλά να διασφαλίζουν ότι οι γονείς παραμένουν ενημερωμένοι για αλλαγές και ενημερώσεις σε διαφορετικές πλατφόρμες. Το απόρρητο στο διαδίκτυο είναι σπάνιο και τα παιδιά δεν κατανοούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κοινής χρήσης προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το να είσαι ψηφιακός πολίτης μπορεί να συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους, ειδικά για τους νέους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να ξοδεύετε χρόνο στο διαδίκτυο είναι εγγενώς μη ασφαλές. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι χρήστες, ειδικά οι νεότεροι μας μπορούν να έχουν ασφαλείς εμπειρίες στο διαδίκτυο. Πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε γονέα ή κηδεμόνα να κρατά τα παιδιά του ασφαλή στους ψηφιακούς χώρους, εξοπλίζοντάς τα με τους κατάλληλους πόρους, τις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνογνωσία.
Πηγή: INHOPEvia saferinternet4kids
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου