Τα φαινόμενα εγκληματικής συμπεριφοράς στις νεαρές ηλικίες, σχολιάζει, στο πλαίσιο της έρευνας “Παραβατικότητα ανηλίκων”, ο Ψυχίατρος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης.
«Είναι πολλά τα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ψυχοπαθητικής διαταραχής προσωπικότητας στην εφηβική ηλικία. Τα βλέπουμε σχεδόν καθημερινά όταν έφηβοι πιέζουν τους πιο αδύναμους συμμαθητές τους, είτε εκβιάζοντάς τους για να τους πάρουν τα χρήματα, είτε με άλλες συμπεριφορές, όπως τραγικά γεγονότα εγκλημάτων στα οποία εμπλέκονται έφηβοι» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Λιάπης μιλώντας στην Αριστέα Γιάννου.
«Οι έφηβοι με παραβατική συμπεριφορά συνειδητοποιούν τις πράξεις τους αλλά δεν μπορούν να ταυτιστούν με τον συνάνθρωπό τους, άρα δεν μπορούν να αισθανθούν τη ζημιά και τον πόνο που προκαλούν, δεν μπορούν να μπουν στη θέση του αλλού» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη τα αίτια για τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πολλαπλά. «Ξεκινάμε από την ηθική κατάπτωση της κοινωνίας και φτάνουμε μέχρι το έλλειμμα στους γονείς οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού τους. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν στον αυτόματο, δεν μεγαλώνουν μπροστά από μια οθόνη. Το δύσκολο δεν είναι να γίνεις γονέας, το δύσκολο είναι να είσαι γονέας», υπογράμμισε και πρόσθεσε. «Για να ασχοληθείς με το παιδί σου πρέπει πρώτα να έχεις ασχοληθεί με τον εαυτό σου έτσι ώστε να μπορείς να γίνεις σωστός γονέας και να εντοπίσεις έγκαιρα και να προφυλάξεις αποτελεσματικά το παιδί σου».
Αναφερόμενος στην πρόληψη, τη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση των πρώτων ανησυχητικών συμπεριφορών υπογράμμισε ότι «αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με επαγρύπνηση του γονέα και τη σωστή συνεργασία του με τον ψυχολόγο».
Τέλος σχολιάζοντας την επιρροή που μπορεί να έχουν τα social media σε παραβατικές συμπεριφορές ο κ. Λιάπης επισήμανε ότι «τα social λειτουργούν ως ένας ψηφιακός καθρέφτης της κοινωνίας, άρα περισσότερο αντανακλούν την παθογένεια της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ανωνυμία, η οποία προσφέρουν τα social, δεν λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο να εκφράζονται ψυχοπαθητικές συμπεριφορές».
Πηγή: athina984.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου