Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Οι φυλές που γίνονται οι καλύτεροι σκύλοι βοηθοί

Οι περισσότερες φυλές σκύλων – και φυσικά, οι περισσότεροι ημίαιμοι σκύλοι – μπορούν να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στους ανθρώπους.

Μπορούν να γίνουν σκύλοι-οδηγοί τυφλών, σκύλοι-βοηθοί κωφών και βαρήκοων, καθώς και να ειδοποιούν τους ανθρώπους όταν κάποιος αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα κατάσταση υγείας. Οι σκύλοι-οδηγοί πρέπει, σε γενικές γραμμές, να είναι μεγαλόσωμοι, γυμνασμένοι, και εύκολα εκπαιδεύσιμοι, ενώ οι σκύλοι-βοηθοί κωφών μπορεί να είναι πιο μικρόσωμοι και ανεξάρτητοι.

Οι δύο καλύτερες φυλές σκύλων για την προσφορά διάφορων υπηρεσιών είναι τα golden retriever και τα labrador retriever. Εκτός, όμως, από τις δύο φυλές retriever, υπάρχουν κι άλλες φυλές και ημίαιμα σκυλιά που μπορούν να γίνουν καταπληκτικοί οδηγοί και βοηθοί. Ας δούμε ποια είναι και τι χαρακτηριστικά έχουν:

Χαρακτηριστικά σκύλων-οδηγών και βοηθών

Γενικά, οι σκύλοι που παρέχουν υπηρεσίες – και κυρίως οι σκύλοι-οδηγοί – πρέπει να είναι έξυπνοι, φιλικοί, και εύκολοι στην εκπαίδευσή τους, με αντοχές για πολύωρη εργασία. Οι σκύλοι-οδηγοί, πιο συγκεκριμένα, τείνουν επίσης να είναι πιο μεγαλόσωμοι. Αν χρειάζεστε έναν σκύλο-οδηγό ή βοηθό, απευθυνθείτε σε κάποια έγκριτη οργάνωση που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση τέτοιων σκύλων.

Labrador Retriever

Τα Labrador Retriever είναι οι ιδανικοί σκύλοι παροχής υπηρεσιών, ειδικά ως σκύλοι-οδηγοί τυφλών. Πρόκειται για έξυπνα, δυνατά, ενεργητικά και έμπιστα σκυλιά, τα οποία εκπαιδεύονται εύκολα και δένονται στενά με τους ανθρώπους τους.

Golden Retriever

Τα Golden Retriever είναι καταπληκτικοί σκύλοι παροχής υπηρεσιών, πιο μαλλιαρές εκδοχές των υπέροχων Labrador ξάδερφών τους. Είναι έξυπνοι, δεν είναι τεράστιοι, και λατρεύουν με πάθος τους ανθρώπους τους. Τους αρέσει πολύ να εκπαιδεύονται αλλά και να εργάζονται.

Γερμανικοί Ποιμενικοί

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι οι κατ’ εξοχήν εργαζόμενοι σκύλοι, καθώς τους αρέσει πολύ να έχουν κάποια απασχόληση και να περνούν χρόνο με τους ανθρώπους. Εκτός από θέσεις διάσωσης ή στην αστυνομία, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί σκύλοι-οδηγοί τυφλών, σκύλοι-βοηθοί κωφών, αλλά και σκύλοι για παροχή ψυχιατρικής υποστήριξης.

Standard Poodles

Τα Poodles είναι εξαιρετικά έξυπνα σκυλιά, και μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί σκύλοι-βοηθοί κωφών και βαρήκοων ανθρώπων. Μπορούν να ειδοποιούν τους ανθρώπους τους όταν ακούν συγκεκριμένους ήχους (όπως το τηλέφωνο ή του κουδούνι). Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ εύκολα και αποτελεσματικά.

Cocker Spaniel

Τα Cocker Spaniel μπορεί να είναι μικρότερα σε μέγεθος, αλλά αποτελούν εξαιρετική επιλογή για σκύλους-βοηθούς κωφών. Είναι εξαιρετικά φιλικοί σκύλοι που εκπαιδεύονται εύκολα. Χρειάζονται, βέβαια, ιδιαίτερη προσοχή ως προς τον καλλωπισμό τους.

Ημίαιμοι σκύλοι

Κάθε σκύλος μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κάποιες φυλές θεωρούνται λιγότερο κατάλληλες από άλλες για αυτόν τον σκοπό, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλοί εξαιρετικά ικανοί ημίαιμοι σκύλοι οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνται ως σκύλοι-βοηθοί κωφών ή ψυχιατρικών ασθενών.

Άλλες φυλές

Η φυλή δεν καθορίζει τόσο τις ικανότητες και τα ταλέντα ενός σκύλου όσο η εκπαίδευσή που λαμβάνει. Σκύλοι άλλων φυλών που μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα για σκύλοι-οδηγοί ή σκύλοι-βοηθοί είναι τα Border Collies, τα Boxers, και οι σκύλοι Δαλματίας.


Στέλλα Πανοπούλου
Πηγή: topetmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου