Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η φρικιαστική ιστορία της κατασκήνωσης που κακοποιούσε εφήβους και ο τραγικός θάνατος μιας 16χρονης

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Η Κατασκήνωση της Κολάσεως: Εφηβικός Εφιάλτης» (Hell Camp: Teen Nightmare) περιγράφει τη φρικιαστική ιστορία ενός διαβόητου υπαίθριου προγράμματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη Γιούτα, που είχε ως στόχο να βοηθήσει ανεξέλεγκτους εφήβους.

H κατασκήνωση ιδρύθηκε από τον πρώην στρατιωτικό Steve Carisano και ισχυριζόταν ότι αναμόρφωνε τους συμμετέχοντες, μέσω της αυστηρής πειθαρχίας στρατιωτικού τύπου. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τις οδυνηρές πρακτικές, με αποκορύφωμα ένα τραγικό περιστατικό το 1990, όπου μια συμμετέχουσα, η Kristen Chase, πέθανε κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας.

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία της Liza Williams, περιλαμβάνει αφηγήσεις από πρώην συμμετέχοντες, υλικό από την κατασκήνωση και μαρτυρίες γύρω από τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, ρίχνοντας φως στα επακόλουθα και τις νομικές επιπτώσεις.

Το «Challenger Foundation» όπως ονομάστηκε, ήταν ένα «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη νεολαία που φιλοξενούσε προβληματικούς εφήβους». Για 63 ημέρες και μια αμοιβή εκτιμώμενης αξίας 16.000 δολαρίων ανά άτομο, σκοπός του προγράμματος ήταν να διορθώσει τη συμπεριφορά των παιδιών μέσω θεραπείας στην άγρια ​​φύση και ασκήσεων.

Δείτε το trailer


Από τον Αύγουστο του 1989 μέχρι και τον Νοέμβριο του 1993, τόσο ο Steve Carisano, όσο και η εταιρεία αντιμετώπισαν πολλές αστικές αγωγές. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν κατηγορίες για αμέλεια, εκ προθέσεως πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας, απάτη και αθέτηση σύμβασης.

Όμως, πολλές από τις πολιτικές αγωγές διευθετήθηκαν εξωδικαστικά…

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται και ο τραγικός θάνατος της Kristen Chase. Η αδικοχαμένη κοπέλα οδηγήθηκε από το σπίτι της στη Φλόριντα παρά τη θέλησή της από υπαλλήλους του Challenger II στις 23 Ιουνίου 1990, στην περιοχή Kaiparowits Plateau στη νότια Γιούτα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ο Ronald Chase δεν ήξερε ότι η κόρη του είχε αναγκαστεί να εγγραφεί στο πρόγραμμα, όπως μαθεύτηκε αργότερα.

Όπως αναφέρει η αγωγή που κατέθεσε ο πατέρας της, η Kristen δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό. Το δε ιατρικό ιστορικό της, έδειχνε ότι υπέφερε από βήχα με αίμα, πόνο στο στομάχι, κάψιμο και συχνοουρία, δυσκολία στο τρέξιμο, δυσκολία εμμήνου ρύσεως και τραυματισμούς στο γόνατο.

Παρά την ιατρική έκθεση, η Kristen Chase αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε επίπονες δραστηριότητες και να εκτεθεί σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, μόλις έφτασε στην κατασκήνωση.

«Παρά το γεγονός ότι ήταν αναστατωμένη, φοβισμένη και άρρωστη, η Kristen αναγκάστηκε να συμμετέχει σε πεζοπορίες τεσσάρων έως πέντε μιλίων κάθε μέρα σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 95 βαθμούς», σύμφωνα με τη μήνυση και «δεν της δόθηκε κατάλληλη ιατρική εξέταση ή οποιεσδήποτε δραστηριότητες προετοιμασίας πριν από τις πεζοπορίες».

Την ημέρα πριν πεθάνει, η Kristen Chase έπεσε πολλές φορές κάτω από αδυναμία, ένιωσε πόνο στο γόνατο και παρουσίασε συμπτώματα θερμικής εξάντλησης.

Οι υπεύθυνοι την ανάγκασαν να πάει και σε μια άλλη πεζοπορία πέντε μιλίων στις 27 Ιουνίου. Η πεζοπορία ξεκίνησε το πρωί. Αργά το απόγευμα, η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα.

Όταν η Kristen Chase σταμάτησε να αναπνέει, οι υπεύθυνοι του Challenger αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με μια πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία ιατρικών ελικοπτέρων 30 λεπτά μακριά, «εξαιτίας μιας συνεχιζόμενης διαφωνίας σχετικά με έναν απλήρωτο λογαριασμό από το Challenger προς την υπηρεσία ελικοπτέρων».

Αντίθετα, οι υπεύθυνοι κατασκήνωσης κάλεσαν ένα απλό ελικόπτερο, το οποίο καθυστέρησε και πολύ για να παραλάβει τη νεαρή. Όμως η άτυχη κοπέλα, είχε ήδη πεθάνει από θερμοπληξία. Ήταν μόλις 16 ετών.

Επιπλέον, στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει και η Paris Hilton, η οποία, με βάση τις δικές της τραυματικές εμπειρίες στο σχολείο Provo Canyon τη δεκαετία του 1990, καταδίκασε δημοσίως τέτοιου είδους ιδρύματα. Τόνισε περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, εγκλεισμού και αναγκαστικής φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της παραμονής της, ενώ αργότερα τάχθηκε υπέρ νομοθετικών αλλαγών σε διάφορες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Γιούτα.

Το αποτέλεσμα ήταν – αν και αργά – η κατασκήνωση να κλείσει και να ξεκινήσει ένας μεγάλος νομικός αγώνας. Ενώ ο Carisano κατάφερε να αποφύγει αρκετές από τις κατηγορίες, απαγορεύτηκαν να δημιουργηθούν παρόμοια προγράμματα. Ο Steve Carisano δεν δίστασε στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα κατασκήνωση στη Χαβάη με διαφορετικό όνομα, όμως έκλεισε σχεδόν αμέσως.

Πηγή: watchandchill

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου