Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Τα επιτραπέζια παιχνίδια μεγαλώνουν γερά παιδιά

Ο Γ, 5 χρόνων, πέταξε το κουτί του επιτραπέζιου στον αέρα: «Δεν θέλω να παίξω άλλο, με κλέβεις!» φώναξε στην επτάχρονη αδελφή του. «Όχι, εσύ με έκλεψες» του φώναξε εκείνη και συνέχισε «δεν ξέρεις να χάνεις!». Αυτή ήταν μια φράση που της είχε πει η ξαδέλφη της, 2 χρόνια μεγαλύτερη, όταν πριν κάποιες ημέρες έπαιζαν το ίδιο παιχνίδι.

Πολλές φορές ακούμε από γονείς: «Δεν θέλει να παίζουμε γιατί δεν του αρέσει να χάνει» ή «τον αφήνουμε να κερδίζει γιατί μετά γίνεται χαμός στο σπίτι». Όμως, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι εξαιρετικά εργαλεία για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των παιδιών μας μια και μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών

Συνεργασία

Πολλά επιτραπέζια παιχνίδια απαιτούν από τους παίκτες να συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο. Ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και τη συνεργασία. Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να μοιράζονται ιδέες και να παίρνουν ομαδικές αποφάσεις: Πρόκειται για βασικές δεξιότητες ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικά περιβάλλοντα… όπως είναι άλλωστε τα παιδιά μας.

Υπομονή

Επίσης, τα επιτραπέζια παιχνίδια διδάσκουν στα παιδιά τη σημασία του να περιμένουν τη σειρά τους, κάτι που τα βοηθά να κατανοήσουν την έννοια της υπομονής και του σεβασμού απέναντι στους άλλους.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ένα ακόμα βασικό συστατικό των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Οι παίκτες χρειάζεται συχνά να εξηγήσουν τις στρατηγικές τους, να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τις προθέσεις τους. Η συμμετοχή σε συζητήσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του παιδιού να εκφράζεται καθαρά και να ακούει τους άλλους.

Διαχείριση συγκρούσεων

Στην περίπτωση των διαφωνιών, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επιλύσουν τις συγκρούσεις σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Μπορούν να μάθουν πώς να συμβιβάζονται, να διαπραγματεύονται και να βρίσκουν λύσεις σε διαφορές, αναπτύσσοντας δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια συνοδεύονται από κανόνες και τα παιδιά μαθαίνουν να τους ακολουθούν. Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, οι στρατηγικές μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν με βάση τις ενέργειες των άλλων παικτών. Η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και η εκμάθηση αντιμετώπισης απροσδόκητων προκλήσεων είναι πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες που μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Η πραγματικότητα είναι μια και αδιαπραγμάτευτη στη ζωή μια χάνεις μια κερδίζεις και πρέπει να έχεις μάθει να αντέχεις! Η νίκη ενός παιχνιδιού μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού, από την άλλη πλευρά, η ήττα διδάσκει την ανθεκτικότητα και την ικανότητα του να διαχειριζόμαστε την απογοήτευση.

Σουζάνα Παπαφάγου, κλινική ψυχολόγο και αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου