Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Όλγα Τζέτζη, παιδίατρος: Καθήκον μας η εκπαίδευση των εφήβων και των οικογενειών τους σε θέματα σεξουαλικότητας

Η σεξουαλικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης βιολογικών, πολιτισμικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και θρησκευτικών παραγόντων.

Η εφηβική ηλικία είναι μια περίοδος σημαντικών σωματικών και ψυχικών αλλαγών οι οποίες σηματοδοτούν το πέρασμα από την παιδική στην ενήλικο ζωή. Αν και η έκφραση της σεξουαλικότητας είναι πολύ σημαντική για την ιδιαίτερη αυτή ηλικιακή ομάδα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι ενημερώνονται κυρίως από το διαδίκτυο για το σεξ- κι αυτό είναι αναμενόμενο μιας και μεγάλωσαν με το διαδίκτυο- και έτσι προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα στο google ή σε κανάλια σεξουαλικής αγωγής στο youtube ή σε διαδικτυακά forum. Σε μικρότερο ποσοστό η ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικότητας γίνεται από τους γονείς, τα αδέλφια, το σχολείο και το γιατρό τους (σε μικρότερο ποσοστό..) 

Η εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικότητας, κατά κοινή ομολογία και δέσμευση της παγκόσμιας παιδιατρικής κοινότητας, παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις κοινωνίες στην προαγωγή υγιών σχέσεων, στη λήψη αποφάσεων και το γενικότερο well being των εφήβων.

Η διάδοση της γνώσης σχετικά με την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, την αναπαραγωγή, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα επιτρέπει στους εφήβους να κάνουν ‘’ώριμες΄΄ επιλογές για το σώμα τους και τις σχέσεις τους οδηγώντας τους σε ασφαλέστερες πρακτικές σεξουαλικότητας καλλιεργώντας μια κουλτούρα συναίνεσης, σεβασμού και επικοινωνίας έτσι ώστε να μειωθούν τα περιστατικά σεξουαλικής βίας και εκφοβισμού και να προληφθεί η σεξουαλική κακοποίηση που αποτελεί μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας .

Αναμφισβήτητα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι αναγκαίο να αρχίζει από μικρή ηλικία και αποτελεί χρέος μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας και επαγγελματιών που ασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο (παιδίατροι, εφηβίατροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι) με επίκεντρο πάντα την οικογένεια. 

Η βαθιά κατανόηση της παιδικής και εφηβικής ανάπτυξης, της σωματικής και ψυχικής υγείας και των μοναδικών αναγκών φροντίδας των νέων ατόμων – βασικό ‘’εργαλείο ‘’ των παιδιάτρων – καθίσταται απαραίτητη για τον σχεδιασμό κατάλληλης για κάθε ηλικιακή ομάδα και τεκμηριωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης η οποία θα ενσωματώνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου και στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας με γνώμονα πάντα την ιατρική γνώση, τις αρχές πρόληψης, την ενσυναίσθηση και τη φροντίδα.

Χρέος της παιδιατρικής κοινότητας η καθοδήγηση των γονιών και των εκπαιδευτικών στο πώς θα συζητήσουν με τα παιδιά τους και τους εφήβους ευαίσθητα θέματα σεξουαλικότητας στηριζόμενοι στην ανοικτή επικοινωνία και την απουσία κριτικής στάσης. Απαραίτητη η δημιουργία ασφαλούς και ενημερωμένου περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους εφήβους ώστε να ‘’πλοηγηθούν΄΄ στο θαυμαστό κόσμο της σεξουαλικότητας με ασφάλεια, σεβασμό και ευχαρίστηση προάγοντας έτσι τη σωματική και ψυχική τους υγεία η οποία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους .

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη αγαστή συνεργασία με όλα τα τμήματα εφηβικής ιατρικής στην πόλη μας αλλά και στην πρωτεύουσα και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οργανώνει από κοινού εκδήλωση με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου του κολλεγίου Anatolia στις 13/12/2023 (δείτε την πρόσκληση παρακάτω) με θέμα ‘’Διερευνώντας το θαυμαστό ταξίδι της σεξουαλικότητας: σύγχρονες αντιλήψεις και δεδομένα ‘’ και ομιλήτριες – σχολιάστριες αξιόλογες καθηγήτριες Εφηβικής Ιατρικής (κ. Άρτεμις Τσίτσικα, κ. Ασημίνα Γαλλή , κ. Φλώρα Μπακοπούλου)

Δρ. Όλγα Τζέτζη
Παιδίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Ειδικευθείσα στη Μ.Βρετανία
Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος

Πηγή: e-farmako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου