Οι μπαμπάδες δεν διαφέρουν πολύ από τις μαμάδες. Δουλεύουν, περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, χαίρονται, λυπούνται, κλαίνε, χρειάζονται υποστήριξη. Υπάρχουν, όμως, γι' αυτούς τρόποι που θα τους προετοιμάσουν κατάλληλα για τον ερχομό του παιδιού;
Θα τολμούσαμε να πούμε ότι σήμερα οι άντρες είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι στον ρόλο τους ως μπαμπάδες. Για την ακρίβεια, πολλοί είναι εκείνοι που ανυπομονούν να ζήσουν την εμπειρία της πατρότητας, να συνδεθούν με το παιδί και να αναπτύξουν μια υπέροχη σχέση μαζί του.
Οι νέοι μπαμπάδες είναι πιο στοργικοί, πιο δραστήριοι και εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους. Επιδιώκουν να περνούν χρόνο με το παιδί τους και πλέον δικαιούνται άδεια πατρότητας, ενώ έχουν αρχίσει να δημιουργούνταi και ομάδες υποστήριξης για μπαμπάδες.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ φυσιολογικό οι άνθρωποι που πρόκειται να γίνουν γονείς (είτε πρόκειται για μαμάδες, είτε για μπαμπάδες) να αισθάνονται αβεβαιότητα ή ανησυχία το πρώτο διάστημα. Και όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να προετοιμαστεί κατάλληλα, στην πράξη η εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική.
Η πατρότητα σού αλλάζει στη ζωή
Όπως για τις γυναίκες έτσι και για τους άντρες, το πρώτο πράγμα που πρέπει κάποιος να αποδεχτεί όταν πρόκειται να αποκτήσει παιδί, είναι το γεγονός ότι η ζωή του θα αλλάξει. Ειδικότερα για τους άντρες, έρευνα έχει δείξει ότι η πατρότητα μπορεί να αναδιαμορφώσει ακόμα και τον εγκέφαλο, ο οποίος ενδέχεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές τόσο την περίοδο πριν όσο και την περίοδο μετά από τη γέννηση του παιδιού του.
Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι η ανατροφή των παιδιών είναι «δουλειά» πλήρους απασχόλησης και ένας ρόλος πολύ διαφορετικός από οποιονδήποτε είχε κάποιος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι ανάγκες, οι σκέψεις και οι επιθυμίες μετατοπίζονται και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Το να συμβιβαστεί ένας άντρας με το γεγονός ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, δεν είναι εύκολο και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.
Πρακτικά, αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι η καταγραφή των σκέψεων και των φόβων ή η συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα ή άλλους γονείς. Το να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με το πώς τα κατάφεραν άλλοι γονείς να εξισορροπήσουν την ανατροφή των παιδιών με διαφορετικές πτυχές της ζωής, ενθαρρύνεται επίσης από τους ειδικούς. Αλλά σε καμία περίπτωση μην βάλετε τον εαυτό σας στη διαδικασία της σύγκρισης.
Να είστε ρεαλιστές
Οι ρεαλιστικές προσδοκίες είναι ζωτικής σημασίας. Μην πέσετε στην παγίδα ευελπιστώντας να είστε ο «τέλειος γονιός». Το μόνο που μπορεί να σας προκαλέσει μια τέτοια σκέψη είναι περιττό άγχος και δυσαρέσκεια για τον εαυτό σας. Όπως έχει γράψει και η parenting coach Sue Atkins: «Ο τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Απλά να είστε αληθινοί. Ποτέ μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα ζευγάρια που περιμένουν παιδί ή με άλλους γονείς».
Ο πρώτος χρόνος δεν είναι εύκολος για έναν πατέρα
Λάβετε υπόψη ότι ο πρώτος χρόνος αφού γεννηθεί το παιδί δεν θα είναι εύκολος. Το άγχος, η εξάντληση, η έλλειψη ύπνου και χρόνου είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεση και την ενέργεια. Οι ειδικοί συνιστούν να βρίσκετε έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας ή για ξεκούραση.
Ένα σημαντικό πρακτικό θέμα που χρειάζεται να συζητήσετε με τη σύντροφό σας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι εργασίες στο σπίτι και το ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα των υπόλοιπων παιδιών (αν υπάρχουν) μετά την άφιξη του μωρού. Ο προγραμματισμός ορισμένων ζητημάτων μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος: Ποιος θα φροντίζει το βρέφος τα βράδια; Πώς θα χωρίσετε τις δουλειές του σπιτιού; Έχετε ένα άτομο που να μπορεί να φροντίσει το μωρό, αν εσείς θελήσετε να κοιμηθείτε για λίγο;
Πατρότητα και «συμμετοχή» στην εγκυμοσύνη
Επειδή οι άντρες δεν έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον ερχομό του παιδιού όπως τον βιώνουν οι γυναίκες (η εγκυμοσύνη βοηθάει στο να αναλάβει σταδιακά η γυναίκα τον ρόλο της μητέρας) χρειάζονται και περισσότερο χρόνο προσαρμογής αλλά και επιπλέον προσπάθεια συμμετοχής.
Παρ' όλα αυτά, αν η πατρότητα είναι μια κατάσταση που σας αφορά, υπάρχουν τρόποι να συνδεθείτε με τη σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να τη στηρίξετε στη διαδικασία. Για παράδειγμα:
- Αρχικά, μοιραστείτε τα νέα με τους φίλους και την οικογένειά σας.
- Παρακολουθήστε τα ιατρικά ραντεβού και τις συνεδρίες υπερήχων.
- Κατανοήστε τα στάδια της εγκυμοσύνης, την ανάπτυξη του παιδιού και τις αλλαγές που θα βιώσει η σύντροφός σας.
- Βοηθήστε με τις δουλειές του σπιτιού για να διευκολύνετε τον φόρτο εργασίας της συντρόφου σας.
- Ακούστε ενεργά τους φόβους και τις ανησυχίες της και αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τα συναισθήματά της.
- Τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση του μωρού, ασχοληθείτε με δραστηριότητες που προάγουν το δέσιμο μαζί του, όπως η ομιλία, το διάβασμα ή το τραγούδι.
Πηγή: ow
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου