Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Το κουνελάκι άκουγε

Τι γίνεται όταν το πυργάκι που έφτιαξε ο Άλκης γκρεμίζεται; Πώς μπορεί ο Άλκης να ξεπεράσει την λύπη και την απογοήτευσή του για αυτό που έγινε; Ένα- ένα τα ζωάκια κάθονται κοντά του και προσπαθούν να τον βοηθήσουν. 

«Έλα να το συζητήσουμε» του λέει η κότα. 

«Έλα να φωνάξουμε» του λέει ο αρκούδος. 

«Έλα να πετάξουμε τα κυβάκια» λέει το καγκουρό. 

«Έλα να χαλάσουμε τον πύργο του φίλου σου» λέει το φίδι. 

Αλλά ο Άλκης δεν θέλει να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Κάθεται μόνος του λυπημένος. Μέχρι που έρχεται το κουνελάκι, κάθεται κοντά του και αρχίζει να τον ακούει. Ο Άλκης μιλάει, φωνάζει, γελάει, κλαίει, θυμάται και ανακουφισμένος πια αρχίζει να χτίζει νέο πυργάκι. 




Μια απλή ιστορία που μας δείχνει ότι μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι κάποιον δίπλα του να τον ακούει. Γιατί «μια αγκαλιά κρύβει τα πιο όμορφα λόγια» όπως γράφει και στο οπισθόφυλλο. 

Γραμμένο προσεκτικά ώστε να είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά (πάνω από τριών ετών), με σύντομο κείμενο, καθαρές- απλές εικόνες, μεγάλη γραμματοσειρά και μια εμπειρία από την καθημερινότητά του (πύργος από κυβάκια) κερδίζει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών που νιώθουν αρχικά την χαρά και στη συνέχεια την λύπη και την απογοήτευση του Άλκη. Μια ιστορία που μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά για τα συναισθήματά μας και τους κατάλληλους και ακατάλληλους τρόπους έκφρασης και διαχείρισής τους. 

Μέσα από το κουνελάκι τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τους άλλους ανθρώπους πραγματικά και προσεκτικά όταν μας μιλάνε, σεβόμενοι τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, δίνοντάς τους τον χρόνο που χρειάζονται. 



«Το κουνελάκι άκουγε» είναι ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία. Το διαβάζουμε και το ξαναδιαβάζουμε μαζί δείχνοντας με τα μικρά μας δαχτυλάκια τις εικόνες. Φτιάχνουμε τους δικούς μας πύργους, τους ρίχνουμε κάτω και καθόμαστε δίπλα τους στεναχωρημένοι. Και μετά γινόμαστε άγριες αρκούδες που φωνάζουμε, ύαινες που ξεκαρδίζονται στα χέρια, καγκουρό που συμμαζεύουν τα κυβάκια και τέλος τρυφερά κουνελάκια που κάθονται ήσυχα και ακούνε με τα μεγάλα τους αυτιά!

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για μικρά παιδιά και για μεγαλύτερα παιδιά με αναπηρίες που δυσκολεύονται στην κατανόηση της γλώσσας και των εννοιών. 

Το κουνελάκι άκουγε
Cori Doerrfeld
Μτφ. Λύντη Γαλάτη
Εκδ. Διόπτρα 2018 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου