Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Καθηγήτρια φυσικής έγινε YouTuber για να χρηματοδοτήσει την έρευνα της για την κβαντική βαρύτητα

Η Γερμανίδα καθηγήτρια φυσικής Sabin Hossenfelder χρησιμοποιεί το κανάλι της στο YouTube όχι μόνο για να μοιραστεί τις γνώσεις της με κατανοητό τρόπο, αλλά και για να χρηματοδοτήσει την έρευνά της, αναφέρει το mymodernmet.

Φτιάχνει βίντεο από το 2007, αλλά μόνο μετά την πανδημία του COVID-19 αποφάσισε να κάνει μια πιο σοβαρή προσπάθεια να μετατρέψει την εμπειρία της σε σύντομα μαθήματα. Αυτά τα επεισόδια διάρκειας 20 λεπτών καλύπτουν τα πάντα, από τη σωματιδιακή φυσική έως τους κβαντική μηχανική και την τεχνητή νοημοσύνη. «Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πάνε στο κανάλι μου και να λάβουν μια σύντομη περίληψη των 20 λεπτών», λέει. «Δεν χρειάζεται να διαβάσουν ένα ολόκληρο βιβλίο ή ένα άρθρο, το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα καταλάβουν».

Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές, ο Hossenfelder χρησιμοποιεί τις χιλιάδες και μερικές φορές εκατομμύρια προβολές της για να χρηματοδοτήσει την έρευνά της στην κβαντική βαρύτητα. Έχει χορηγούς και λαμβάνει δωρεές από το Patreon. Για να διαχειριστεί το περιεχόμενό της στο YouTube έχει δίπλα της μια ομάδα συγγραφέων που τη βοηθούν με το σενάριο των βίντεό της. «Σας λέω τι πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε για την επιστήμη, όσο το δυνατόν πιο απλά», λέει η ίδια. «Από το Big Bang στη σωματιδιακή φυσική μέχρι τα κλιματικά μοντέλα, είμαι εδώ για να εξηγήσω τι συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από τα μεγάλα πρωτοσέλιδα. Από εμένα, θα πάρετε την πραγματική ιστορία, όχι τη διαφημιστική εκστρατεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου