Σε ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των σεισμών πηγαίνει τα παιδιά το βιβλίο «Κουνελοκουνήματα» (εκδ. Iwrite). Οι συγγράφεις του βιβλίου είναι το δημιουργικό ανδρόγυνο, Ουρανία Μάγγιρα, διδάκτωρ Σεισμολογίας του ΑΠΘ και ο σύζυγός της Δημήτρης Παπαδόπουλος, ψυχολόγος - φιλόλογος.
Όλα ξεκίνησαν, όπως λένε, από την τρίχρονη κόρη τους και μια επίσκεψή της στον χώρο εργασίας της μητέρας της. «Η σύζυγός μου είναι σεισμολόγος και εγώ ψυχολόγος. Το παιδί μας πήγε μια μέρα μαζί με τη μητέρα του στην υπηρεσία της κι όταν επέστρεψε μού αφηγήθηκε τι είδε και τι έμαθε, τι πίστευαν οι λαοί στην αρχαιότητα για τον σεισμό. Με μάγεψε και έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε για όλα τα ελληνόπουλα ένα βιβλίο που να μιλάει για τον σεισμό ως ένα ακόμα φυσικό φαινόμενο» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Οι ήρωες του βιβλίου, ο Άκης και η Ελευθερία, ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι για να ανακαλύψουν τα μυστήρια των σεισμών μαζί με τη µαµά και τον µπαµπά τους και µε οδηγό τις γνώσεις τους από τα παραμύθια της αρχαιότητας. Η αναζήτηση της οικογένειας παίρνει µια απροσδόκητη τροπή, όταν αποκαλύπτουν ένα καλά κρυµµένο κουνελάκι και τη σύνδεσή του µε τους σεισμούς.
«Εγώ ασχολήθηκα και ασχολούμαι με σεισμούς ως μαθηματικός, ερευνώ τις πιθανότης γέννησης ενός σεισμού σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Είναι πολύπλοκο το θέμα και ο κόσμος θέλει μια σοφή εικόνα, το πώς γίνεται. Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια, αλλά προσπαθούμε να μοντελοποιήσουμε τον σεισμό» λέει η σεισμολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Ουρανία Μαγγίρα.
«Σίγουρα ο σεισμός τρομοκρατεί τους ανθρώπους, ειδικά στην Ελλάδα που είναι σεισμογενής χώρα, όπου συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σεισμούς. Αυτός ήταν και ο λόγος που γράψαμε ένα παιδικό βιβλίο, μέσω του οποίου να μιλάμε με ειλικρίνεια στα παιδιά για να τους εξηγήσουμε κάποιες λεπτομέρειές ώστε να μπορέσουν να μυούνται σε αυτό φυσικό φαινόμενο και να μην υπάρχει απόγνωση που δημιουργεί περισσότερο φόβο. Θέλουμε το βιβλίο, όχι απλώς να το διαβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους, αλλά να γίνει και μια δράση, να συζητήσουμε τι κάνουμε στον σεισμό. Να ετοιμάσουν τα παιδιά με τους γονείς ένα τσαντάκι ή βαλιτσάκι με τα απαραίτητα στην περίπτωση του σεισμού- έναν φακό, μια σφυρίχτρα» προσθέτει η κ. Μαγγίρα.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από τριών έως 8 ετών και έρχεται να ενώσει την οικογένεια γιατί μιλάει για ένα γεγονός που άφορα όλους.
Η καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ Ελευθερία Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε την ανάγκη τα παιδιά να μάθουν για τα φυσικά φαινόμενα και τον σεισμό συγκεκριμένα. «Το βιβλίο “ Κουνελοκουνήματα” δεν είναι τρομακτικό, γιατί ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο, επομένως από μικρή ηλικία, από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης, πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τα φυσικά φαινόμενα, ώς το σημείο που μπορούν να τα κατανοήσουν. Το εκπληκτικό είναι, ότι οι συγγραφείς, μέσα από ένα μικρό κείμενο, κατάφεραν να δώσουν όλη τη γνώση για το φαινόμενο του σεισμού. Οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν από το βιβλίο για τα μυστικιστικά ψάρια της Ιαπωνίας και τον αινιγματικό βάτραχο της Κίνας αλλά και για τις χελώνες της Βόρειας Αμερικής, που κρατούν τον κόσμο στην πλάτη τους. Η κάθε ιστορία αποκαλύπτει και ένα νέο στοιχείο για το θέμα των σεισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδημητρίου.
Σοφία Προκοπίδου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου