Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Τα παιδιά πρέπει να μιλάνε- Ισχυρό όπλο η “Ελληνίδα μάνα”

Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα, μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς και περιλαμβάνει καταστάσεις, όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.

Σύμφωνα με την κα Βασιλική Γκουντσίδου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ευρωπαϊκής Προγραμμάτων για cyber bullying, τα κύρια χαρακτηριστικά του bulling είναι η σκοπιμότητα και η επανάληψη, καθώς και η άνιση κατανομή ισχύος ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, με υπερέχουσα δύναμη του δράστη, λόγω της πρόσβασής του σε εξελιγμένη μορφή τεχνολογίας. “Ένα ισχυρό όπλο είναι η Ελληνίδα μάνα”, είπε η κα Γκουντσίδου, στην οποία τα παιδιά πρέπει να μιλάνε.

Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μία πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης, ενώ τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία ή μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, δικηγόρος, τόνισε ότι το cyber bulling συνιστά έγκλημα που περικλείει συμπεριφορές, οι οποίες τιμωρούνται από διάφορες ποινικές διατάξεις, ενώ άλλες δεν τιμωρούνται, όπως είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ο κ. Σπυρόπουλος συμβουλεύει να μην απαντάμε στα εκφοβιστικά μηνύματα, να μπλοκάρουμε την πρόσβαση του αποστολέα, να κρατάμε και αποθηκεύουμε τα μηνύματα ή τις συνομιλίες, να μην δίνουμε προσωπικές πληροφορίες, να αναφέρουμε το πρόβλημά μας στους γονείς μας ή σε άλλους ενηλίκους που εμπιστευόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, κάποιος μπορεί να απευθύνεται και στη γραμμή βοήθειας, όπου εξειδικευμένοι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο, παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την εκπομπή της ΕΡΤ3 "Μέρα με Χρώμα"

Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου