Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

To πρώτο σχολικό ιατρείο άνοιξε και έκλεισε σε μια σεζόν… γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για νοσηλευτή

Άνοιξε και λειτούργησε για ένα μήνα με τους καλύτερους οιωνούς, ακολουθώντας τα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά σήμερα, παρότι χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, οι πόρτες του παραμένουν «κλειδωμένες».

Πρόκειται για το πρώτο στη χώρα σχολικό ιατρείο που λειτούργησε για λίγο, πριν τελειώσει το προηγούμενο σχολικό έτος, στο 10ο δημοτικό σχολείο Πολίχνης στο δήμο Παύλου Μελά, παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε όλους τους μαθητές, κυρίως όμως σε παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Και ενώ ο σχολικό ιατρείο, δομή την οποία αγκάλιασε η σχολική κοινότητα και οι γονείς, αναμένονταν να τεθεί σε λειτουργία αυτές τις μέρες, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι δεν διαθέτει θέσεις νοσηλευτών σε αυτή τη φάση και πρόκειται να προσλάβει προσωπικό ίσως τον επόμενο μήνα.

«Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι στο 10ο Δημοτικό Πολίχνης, δεν δίνουν θέση για νοσηλευτή. Είναι λυπηρό όταν ήδη δύο παιδιά χρήζουν υποστήριξης και στα πλαίσια περικοπών το υπουργείο να ρισκάρει για αυτά τα παιδιά» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr o ο νοσηλευτής Νεκτάριος Βικτωράτος, που έκανε τα πάντα για να στήσει το σχολικό ιατρείο, φιλοδοξώντας να ανοίξει ο δρόμος για τέτοιες δομές και σε άλλα σχολεία.

Όπως είπε, το υπουργείο δήλωσε αδυναμία διάθεσης θέσεων για νοσηλευτές σε αυτή τη φάση και πως αναμένεται να πληρώσει τέτοιες θέσεις σε μια επόμενη. «Δεν ξέρω τι σημαίνει σε μια επόμενη φάση και πότε θα είναι αυτή, αλλά ξέρω σίγουρα ότι παιδιά με χρόνια προβλήματα και σοβαρές ασθένειες δεν μπορούν να περιμένουν. Και αυτό γιατί ένα παιδί με πρόβλημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί βοήθεια» σημείωσε ο κ. Βικτωράτος.

Το πρόβλημα είναι στα κονδύλια

Σύμφωνα με το νοσηλευτή, το πρόβλημα δεν σχετίζεται με την κάλυψη θέσεων στο 10ο δημοτικό σχολείο Πολίχνης, όσο και αλλού, αλλά αφορά την έλλειψη κονδυλίων από την πολιτεία, Μάλιστα το υπουργείο δεν εκτίμησε, ούτε την πρωτοβουλία που αφορά την δημιουργία σχολικού ιατρείου, το οποίο είναι και το πρώτο στην Ελλάδα.

«Θεωρώ αδιανόητο να έχουμε στήσει με το δήμο Παύλου Μελά το πρώτο σχολικό ιατρείο στην Ελλάδα, να καταφέρουμε να έστω και τη δική μου πρόσληψη, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες και σήμερα η δομή να μη λειτουργεί γιατί δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα» υπογράμμισε ο κ. Βικτωράτος.

Εξέφρασε μάλιστα τη μεγάλη του δυσαρέσκεια, γράφοντας στη σελίδα του στο facebook ότι «δυστυχώς δεν θα είμαι στο σχολείο, το οποίο έδωσα και την ψυχή μου, ή τουλάχιστον δεν μου δίνεται η ευκαιρία να το διεκδικήσω, διότι κάποιοι αποφάσισαν, ότι δεν χρειάζεται το σχολείο νοσηλευτή... εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο χρήματα».

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας, ελάχιστα δημόσια σχολεία ανταποκρίνονται σε αυτή την αναγκαιότητα, ενώ σχεδόν για όλα τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα σχολεία του εξωτερικού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.

Τι περιλαμβάνει το σχολικό ιατρείο

Το σχολικό ιατρείο στο 10ο δημοτικό σχολείο Πολίχνης λειτούργησε μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, οπότε έκλεισαν τα σχολεία για το καλοκαίρι. Το ιατρείο έχει την δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (με βίντεο κλήση), π.χ με γιατρό του ΕΚΑΒ, μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο διαθέτει, απινιδωτή, παιδιατρικό πιεσόμετρο, οξύμετρο και πολλά άλλα απαραίτητα για την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού» εξηγεί ο ίδιος.

Επίσης, σε διπλανό χώρο, υπάρχει πρόβλεψη, για αίθουσα (Sensory Intergration) - μία αίθουσα γεμάτη με χρώματα, παιχνίδια, μπάλες, στρώματα, η οποία προσφέρει διέγερση, χαλάρωση και ευχαρίστηση των αισθητηρίων οργάνων, καθώς και αισθητικοκινητικές και κοινωνικές εμπειρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου