Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά στη Σαντορίνη, δια μέσου Τρικάλων

Μία ακόμα σπουδαία πρωτοβουλία με επίκεντρο τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) προχώρησε σε έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Α.Ε. «e-Trikala» για την υλοποίηση της δράσης “Σχεδιασμός, Οργάνωση & Εκπόνηση του Dappos Summer Class”, που γεμίσει τον χρόνο των παιδιών με δημιουργικές δράσεις.

Η 2η συνεργασία με τα Τρίκαλα για μία σπουδαία δράση

Η ανάγκη για την υλοποίηση του «Dappos Summer Class», ώστε τα παιδιά του νησιού, μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς να διαθέσουν δημιουργικά το χρόνο τους, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη της πνευματικής και ψυχικής ανάτασης που προκαλούνται από την άθληση, το χορό και τη μουσική, καθίσταται επιτακτική. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, κρίνεται καθοριστικής σημασίας η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με φορέα που έχει το προσωπικό και την εξειδίκευση που απαιτείται.

Η «e-Trikala Α.Ε.», είναι άμεσα επιφορτισμένη με τη δημόσια αποστολή της προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών και αποτελεί πρωτοπόρο σε τομείς θεματικών διοργανώσεων, υλοποιώντας στρατηγικά ένα πιλοτικό τεχνολογικό εγχείρημα για το κοινό, συνδυάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τη μελλοντική κατάσταση στις πόλεις, με εργαλείο τις εξελίξεις στην Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Να θυμίσουμε το Χριστουγεννιάτικο χωριό που διοργανώθηκε στη Σαντορίνη, δια μέσου του “Μύλου των Ξωτικών” από τα Τρίκαλα. Η οργάνωση και υλοποίηση του «Dappos Summer Camp», θα αποτελέσει εφαλτήριο για την εκπόνηση των δράσεων με στόχο αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση του έργου του «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.», καθώς μέσω αυτού, θα αναπτυχθεί μεταξύ άλλων ο κώδικας αθλητικής δεοντολογίας, καθώς και το φίλαθλο και αθλητικό πνεύμα προάγοντας παράλληλα δεσμούς όπως η φιλία, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός προς τους άλλους, η καλή συμπεριφορά και οι ίσες ευκαιρίες.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, από την οποία το «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.» αλλά και εν γένει το νησί θα αποκομίσει οφέλη, όπως η υποστήριξη και ανάπτυξη της σωματικής, πνευματικής ηθικής, ψυχικής και αισθητικής αγωγής των παιδιών, η δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους και η ενθάρρυνση της ενεργητικής συμμετοχής τους σε επιμορφωτικά, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης αλλά και η προώθηση της καλλιτεχνικής παιδείας.

Οι δύο περίοδοι του Summer Class

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό έργο θα είναι η εκπόνηση του Dappos Summer Class στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας, που βρίσκεται στην αρμοδιότητα του «Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.». Πρόκειται για ένα θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος, θα διαρκέσει από 19 Ιουνίου 2023 έως 14 Ιουλίου 2023 και η δεύτερη περίοδος, από 17 Ιουλίου 2023 έως 11 Αυγούστου 2023. Κάθε περίοδος θα έχει διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Σε κάθε περίοδο θα φιλοξενηθούν 180 παιδιά από την Α' μέχρι την ΣΤ' τάξη Δημοτικού που θα χωριστούν σε έξι ομάδες των 30 ατόμων, τα οποία από Δευτέρα έως Παρασκευή θα έχουν την ευκαιρία με τη Βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού να έρθουν σε επαφή με το μπάσκετ, το Βόλεϊ, τις πολεμικές τέχνες, το χορό, τη μουσική, το θέατρο και πολλές ακόμα διασκεδαστικές δραστηριότητες κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών

Έξι εκπαιδευτικοί θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος ως υπεύθυνοι για τη λειτουργία των τμημάτων. Επικουρικά θα υποβοηθούνται από έξι βοηθούς, έναν ανά ομάδα μαθητών και έναν καθαριστή υπεύθυνο για την καθαριότητα των χώρων στις ώρες λειτουργίας του «Dappos Summer Class». Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα επικεντρωθούν στην καλλιέργεια των παιδιών μέσα από τη γνωριμία τους με τη δημιουργική γραφή, την περιβαλλοντική αγωγή και την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη συνεργασία με εξειδικευμένους παιδαγωγούς τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, αφουγκράζονται, αλληλεπιδρούν, πειραματίζονται. Οι εκπαιδευτικοί και οι βοηθοί τους πέραν της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναλαμβάνουν εξ' ολοκλήρου την ευθύνη για την επίβλεψη και παρακολούθηση της ομάδας μαθητών στην οποία ορίζονται ως υπεύθυνοι, την προσέλευση και αποχώρηση τους, την φροντίδα για τον γευματισμό και για κάθε άλλη ανάγκη που προκύπτει.

Επιπρόσθετα θα υπάρξει συνεργασία με θεατρική ομάδα προκειμένου να επιτευχθεί η καλλιέργεια των παιδιών και η γνωριμία των συμμετεχόντων με το θέατρο. Τα παιδιά μαθαίνουν να: -εκφράζονται με το σώμα, την κίνηση, την έκφραση του προσώπου και τη φωνή, -αυτοσχεδιάζουν και επινοούν ιστορίες. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ανάγνωση παραμυθιών μέσα από τα οποία καλλιεργούν τη φαντασία, -διαφοροποιούν τη συμπεριφορά και μετατρέπουν κείμενα ή εικόνες ή μουσικά κομμάτια σε ζωντανές σκηνές ανάλογα με τις συνθήκες.

Το βλέμμα και στον αθλητισμό

Σημαντική είναι επίσης η γνωριμία των συμμετεχόντων με το άθλημα της πετοσφαίρισης και της καλαθοσφαίρισης με την καθοδήγηση πιστοποιημένων προπονητών καθώς και η καλλιέργεια αθλητικής συνείδησης με βάση τις αρχές του ευ αγωνίζεσθε. Το περιεχόμενο των προπονήσεων έχει αρκετή δουλειά στα «βασικά» τεχνικά στοιχεία του κάθε αθλήματος ενώ αναπτύσσεται παράλληλα και η αθλητικότητα των παιδιών στη ταχύτητα και στην ισορροπία. Απευθυνόμενοι σε μία ηλικία μικρών αθλητών, η εκμάθηση δεν αποτελεί την μικρογραφία της προπόνησης των μεγαλύτερων ηλικιών καθώς τα παιδιά χρειάζονται το χρόνο τους για να προσαρμοστούν στα δεδομένα του αθλητή. Μέσα από την παρακολούθηση του Dappos Summe Class και μέσω της συνεργασίας με τους κατάλληλους προπονητές τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το χώρο των μαχητικών αθλημάτων όπως πυγμαχία, μουάϊ ταϊ και ταε κβο ντο.

Τα οφέλη για τα παιδιά και οι στόχοι του προγράμματος

Ο νέος αθλητής, σκοπός είναι, να διδαχθεί να τρέφεται σωστά, να ξεκουράζεται σωστά, να έχει αυτοέλεγχο, σεβασμό και πειθαρχία, να έχει συντονισμό στην κίνηση και κοινωνικοποίηση. Παράλληλα, θα ενημερωθεί για τη διαφορά του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τον πρωταθλητισμό, τις βασικές πρώτες βοήθειες και τέλος τα πολλαπλά οφέλη που αποκτά κάποιος ασκούμενος ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ένα άλλο πεδίο εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια των παιδιών και η γνωριμία των συμμετεχόντων με το μοντέρνο χορό και την μουσική με την καθοδήγηση ειδικών. Τα παιδιά εξερευνούν την τέχνη του μοντέρνου χορού και τον μουσικό κόσμο μέσα από το παιχνίδι. Χορεύουν, ακούνε ιστορίες, παίζουν μουσικοκινητικά παιχνίδια και αφήνονται στην μαγεία της ζωντανής μουσικής και του χορού. Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, αφουγκράζονται, αλληλεπιδρούν, πειραματίζονται, εξασκούνται σε ρυθμικά παιχνίδια. Ανακαλύπτουν τα οφέλη του χορού και της μουσικής στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ωριμότητά τους.

Προϋποθέσεις εγγραφής, προϋπολογισμός και διάρκεια σύμβασης

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά που είναι μαθητές Δημοτικού, με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει από την Ά τάξη. Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει είτε μόνο στην Α' περίοδο, είτε μόνο στη Β' περίοδο, είτε και στις δύο περιόδους. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 180 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 60.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου