Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ξαναδιαβάζουμε: Something Happened in Our Town

 «Κάτι κακό συνέβη στην πόλη μας. Τα νέα ήταν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο. Οι μεγάλοι δεν σκέφτηκαν ότι τα παιδιά το γνώριζαν. Αλλά, τα παιδιά στη τάξη της κυρίας Γκαρσία είχαν ακούσει κάποια μεγαλύτερα παιδιά να μιλούν γι’ αυτό, και είχαν απορίες…» 

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το βιβλίο “Something happened in our town” των Marianne Celano, Marietta Collins και Ann Hazzard. Δύο παιδιά, η Έμμα και ο Τζος έμαθαν ότι κάτι συνέβη στην πόλη τους. Ένας μαύρος άντρας σκοτώθηκε από την αστυνομία. «Γιατί η αστυνομία τον πυροβόλησε;». «Μπορεί η αστυνομία να πάει στη φυλακή;» Αυτές και άλλες ερωτήσεις προκύπτουν στα σπίτια των δύο παιδιών. Δύο οικογένειες, μία λευκών και μία μαύρων συζητούν για τον πυροβολισμό ενός μαύρου άντρα από την αστυνομία. 

Οι συγγραφείς, με αφορμή το γεγονός, εξηγούν αρκετά πολύπλευρα το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων. Η οικογένεια της Έμμας, εξηγεί την προέλευση των διακρίσεων, αναγνωρίζει τα λάθη των λευκών προγόνων της και ανάγει το ζήτημα των διακρίσεων στην καθημερινότητα της Έμμας. Η οικογένεια του Τζος ασχολείται με το εάν θα τιμωρηθεί η αστυνομία, τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν λόγω του χρώματος του δέρματός τους, τη σημασία της γνώσης της ιστορίας τους και το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε όταν βλέπουμε να γίνεται μία αδικία, κάτι κακό. 

Και στις δύο οικογένειες, οι γονείς και τα αδέρφια με τις αντιδράσεις τους, αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία, ακόμη και μεταξύ των ατόμων που υποστηρίζουν το ίδιο ζήτημα. 

Η εικονογράφηση του βιβλίου από την Jennifer Zivion, συμπληρώνει το απλό, λιτό, περιεκτικό κείμενο, με ανάλογες εικόνες. Στιγμές της καθημερινής ζωής των οικογενειών που συζητούν την καθημερινότητά τους και όσα ζητήματα προκύπτουν μέσα στη ρουτίνα τους, καθώς κάτι κακό συνέβη στην πόλη τους που δεν τους επηρέασε άμεσα, αλλά προκάλεσε τον προβληματισμό τους. 

Το βιβλίο έχει εκδοθεί από την American Psychological Association (Magination Press), απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών και περιλαμβάνει παράρτημα για γονείς, κηδεμόνες, και εκπαιδευτικούς με σημειώσεις, συμβουλές, προτεινόμενες ερωτήσεις και απαντήσεις. Έναν συνοπτικό, αλλά σημαντικό οδηγό για να μιλήσουμε στα παιδιά για ένα τόσο πολύπλευρο θέμα, ξεκινώντας από τις φυλετικές διακρίσεις και γενικεύοντας σε κάθε μορφή διάκρισης, αποκλεισμού και αδικίας. 



Ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, ακόμα και για εμάς που βρισκόμαστε, έναν ωκεανό μακριά, σε άλλη ήπειρο. 

Ένα βιβλίο που αξίζει να μεταφραστεί και στα ελληνικά. Αλλά ακόμη και το πρωτότυπο κείμενο είναι διαχειρίσιμο από παιδιά που μαθαίνουν αγγλικά. Για να έχουμε ακόμη έναν τρόπο να μιλήσουμε με τα παιδιά για αυτά που συμβαίνουν στις πόλεις μας.

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου