Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Καλαμαριά: Οι μαθητές στέλνουν μήνυμα οδικής συμπεριφοράς και ζητούν να μπει «φρένο» στα ΙΧ στον πεζόδρομο

Πολύχρωμες ζωγραφιές και συνθήματα με περιεχόμενο την κυκλοφοριακή αγωγή γέμισε ο πεζόδρομος επί της οδού Γ. Γεννηματά από μαθητές και μαθήτριες του 10ου Δημοτικού και του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, οι οποίοι έστειλαν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα για την ασφαλή μετακίνηση τους στο σχολείο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματοποίησαν αυτή την καλλιτεχνική δράση διαμαρτυρόμενοι με έναν ξεχωριστό τρόπο για την έλλειψη ασφαλείας που υπάρχει κατά την μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο τονίζοντας πως πρέπει να γίνει κάτι άμεσα από τους αρμόδιους φορείς.

Με φράσεις όπως "Όχι αυτοκίνητα στον πεζόδρομο", "προσοχή παίζουν παιδιά", "Μην παίζεις με την ζωή μου, μην μπαίνεις στον πεζόδρομο" μικροί και μεγάλοι μαθητές υπενθυμίζουν στους μεγαλύτερους πως οφείλουν να τηρούν των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να μην διέρχονται από τον πεζόδρομο.

Περίπου δύο μήνες πριν στις 23 Μαρτίου 2023, τα παιδιά έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με θύμα μια 12χρονη μαθήτρια η οποία μετά το σχόλασμα παρασύρθηκε και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά από διερχόμενο όχημα στην οδό Βρυούλων. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό...

"Περιμένουμε να συμβεί και άλλο ατύχημα; να συμβεί δυστύχημα για να λάβουμε τα μέτρα μας;"

Οι γονείς και εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος υπογραμμίζοντας πως στον πεζόδρομο καθημερινά περνούν παράνομα δεκάδες οχήματα.

Αίτημα των γονέων και των δασκάλων είναι να οργανωθούν και να μελετήσουν το πρόβλημα οι αρμόδιοι φορείς ώστε να μπορέσει να λυθεί ολοκληρωτικά πριν συμβεί ξανά κάποιο ατύχημα.

Ζητούν μεγαλύτερη κινητοποίηση από τον δήμο και την τροχαία ώστε να τοποθετηθούν εκεί που είναι απαραίτητο επιπλέον πινακίδες σήμανσεις στην οδό Τρίτση και Βρυούλων, φωτεινοί σηματοδότες και να υπάρχει τακτικός έλεγχος απο την τροχαία για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

"Ο συνολικός πληθυσμός αφορά 700 μαθητές οπότε ο πεζοδρομος είναι ένας χώρος προσέλευσης και διακίνησης μαθητών και γονέων όλη την μέρα. Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει τοποθετήσει κάποια πασαλάκια και ζαρντινιέρες ώστε να μην μπαίνουν μέσα οχήματα και μηχανάκια αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται." εξηγεί στο makthes.gr η Εύη Τύπου, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο 10 Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

"Προσκαλούμε μέσα από αυτό τον τρόπο τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπόψιν τους πολύ σοβαρά το πρόβλημα που υπάρχει ώστε να μην συμβεί άλλο ατύχημα. Ζητάμε καλύτερη σήμανση με φωτεινούς σηματοδότες, να έρθει η τροχαία και να κόψει κάποια πρόστιμα για να καταλάβει ο κόσμος πως αυτό που συμβαίνει εδώ απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν παραβιάζεται απλά ο πεζόδρομος. Περιμένουμε να συμβεί και άλλο ατύχημα; να συμβεί δυστύχημα για να λάβουμε τα μέτρα μας;" τονίζει.

"Έχουμε κάνει συζητήσεις και αιτήματα στον δήμο, έχουν μπει πλαστικά πασαλάκια, χρειάζεται όμως επιπλέον σήμανση και έλεγχος. Επιπλέον πρέπει να κατασκευαστούν κάποια πεζοδρόμια ειδικά επί της οδού Παπανδρέου γιατί τα παιδιά βγαίνουν στο δρόμο και υπάρχει σημείο στο που δεν έχουν ορατότητα οι οδηγοί." αναφέρει στο makthes.gr ο Κώστας Σαραφίδης, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς .

Ο Νίκος Πίλιουρης, υποδιευθυντής 10ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς σημειώνει στο makthes.gr πως κατά την διάρκεια όλη της ημέρας ο πεζόδρομος αποτελεί σημείο παιχνιδιού των παιδιών και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει ατύχημα. "Περνούν τακτικά από τον πεζόδρομο μηχανάκια, συνήθως διανομής φαγητού και μάλιστα την ώρα που σχολάμε. Είχαμε ένα ατύχημα και παρότι τους κάνουμε παρατήρηση και η αστυνομία έχει έρθει λένε πως πρέπει να τους κάνουμε μήνυση, αυτό είναι ευθύνη δική τους. Είπαμε στον δήμο και έβαλε τα διαχωριστικά αλλά οι μηχανές είναι πολύ εύκολο να μπουν. Καθημερινά κάνουμε παρατηρήσεις και δεν δίνουν σημασία, περνάνε μέσα από τα παιδιά και ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα είναι μεγάλος".


Της Ανατολής Μαυρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου