Τα παιδιά με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους ήχους/θορύβους. Αυτή η ευαισθησία ενδέχεται να κάνει πραγματική πρόκληση πολλές καταστάσεις, από τα ψώνια στο μανάβικο μέχρι τις ασκήσεις πυρκαγιάς στο σχολείο. Δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει ευαισθησία στους ήχους.
- Προειδοποιήστε το εγκαίρως: Αν πρόκειται να ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος και το γνωρίζετε από πριν, ενημερώστε το παιδί για αυτόν από πιο μπροστά. Πχ θυμίστε του ότι το μηχάνημα που στεγνώνει τα χέρια στις τουαλέτες του εστιατορίου κάνει δυνατό θόρυβο. Βοηθήστε το να βρει μέρος να σταθεί ή να κάτσει μακριά από την πηγή του θορύβου, αν είναι εφικτό.
- «Πνίξτε» τους ήχους: Να έχετε πάντα μαζί σας ωτοασπίδες ή ακουστικά που εμποδίζουν τους ήχους. Μπορούν να παρέχουν στο παιδί σας προστασία από ήχους που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει. Θα πρέπει να δοκιμάσετε ποιο μέσο έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά που έχουν παράλληλα ευαισθησία και σε απτικά ερεθίσματα μπορούν να βρουν συγκεκριμένα μέσα προστασίας από τους ήχους άβολα. Φροντίστε το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε για προστασία από τους ήχους, να μειώνει την ένταση των ήχων, έτσι ώστε να ακούγονται, αλλά σε μικρότερη ένταση. Αν επιλέξετε μέσο που «εξαφανίζει» τελείως τους ήχους, θα υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του παιδιού.
- Συζητήστε θέματα ασφάλειας: Αν η ευαισθησία του παιδιού σας του προκαλεί δυσκολία στο να ξεχωρίζει τους μη σημαντικούς ήχους, μπορεί να μην προσέχει και να μην μπορεί να συντονιστεί με τους σημαντικούς ήχους, όπως πχ τις σειρήνες, τους συναγερμούς. Ή το παιδί μπορεί προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τέτοιου είδους ήχους γρήγορα χωρίς να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του. Ενθαρρύνετέ το να δίνει προσοχή σε όσα βλέπει – πχ φώτα που αναβοσβήνουν, παιδιά που κάνουν γραμμή δίπλα στην πόρτα – και να ενημερώνει πάντα έναν ενήλικα αν πρέπει να απομακρυνθεί. Κάντε εξάσκηση στο πώς πρέπει να αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις.
- Επίλυση προβλημάτων με άλλους: Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας προκειμένου να του δίνουν ένα προειδοποιητικό σήμα πριν τις προγραμματισμένες ασκήσεις πυρόσβεσης. Συζητήστε επίσης για βοηθητικές στρατηγικές, όπως πχ η τοποθέτηση του θρανίου δίπλα στην πόρτα κατά την διάρκεια συνελεύσεων έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να βγαίνει από την τάξη όταν ο θόρυβος γίνεται ανυπόφορος για αυτό. Δημιουργήστε ένα σχέδιο ασφαλείας για το παιδί σας έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τι να περιμένουν και τι να κάνουν. Βοηθητικό θα ήταν επίσης και η ύπαρξη ενός συμμαθητή που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «συντρόφου- ασφαλείας» προκειμένου να μιλάει στο παιδί και να το καθοδηγεί σε έκτακτες περιστάσεις.
- Φροντίστε το παιδί να αποκτά νέες εμπειρίες με αργό ρυθμό. Δεν είναι πάντα εφικτό να αποφεύγετε μέρη που προκαλούν δυσφορία στο παιδί λόγω της ευαισθησίας του στους θορύβους/ ήχους. Μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό να του μαθαίνετε νέα μέρη με αργό ρυθμό και σε καταστάσεις όπου επικρατεί λιγότερη φασαρία από το συνηθισμένο. Αν θέλετε για παράδειγμα να το πάρετε μαζί σας στο μεγάλο σούπερ μάρκετ, τηλεφωνήστε στον υπεύθυνο για να ρωτήσετε ποιες ώρες δεν υπάρχει συνήθως πολύς κόσμος. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον χώρο χωρίς το παιδί αρχικά, έτσι ώστε να εντοπίσετε τι μπορεί να το δυσκολέψει και να το προετοιμάσετε κατάλληλα.
- Βοηθήστε το να θέτει όρια: Οι ήχοι ενός βιντεοπαιχνιδιού ή ενός θορυβώδους παιχνιδιού στο σπίτι μπορεί να προκαλούν άγχος στα παιδιά με ευαισθησία στους ήχους. Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει να θέτει όρια με τους φίλους του. Μπορείτε να το βοηθήσετε να βρει τι μπορεί να λέει σε αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, αλλά ο ήχος που κάνει όταν κερδίζεις μου τρυπάει τα αυτιά. Μπορούμε να παίξουμε ένα πιο ήσυχο παιχνίδι;»
- Χρησιμοποιείτε «λευκό θόρυβο»: Σε κάποια παιδιά η χρήση λευκού θορύβου στο βάθος τα βοηθάει πολύ, καθώς κάνει λιγότερο ενοχλητικούς και έντονους τους ήχους. Μια μηχανή λευκού θορύβου στο δωμάτιο του παιδιού μπορεί να το βοηθήσει σημαντικά στον ύπνο και την σχολική του μελέτη. Όταν είναι εκτός σπιτιού, πχ σε δημόσιου χώρους, μπορεί να ακούει λευκούς ήχους με τα ακουστικά του.
Απόδοση του άρθρου 7 Ways to Help Your Child Cope With Noise Sensitivity
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου