Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ιδρύθηκε τμήμα ένταξης στο δημοτικό σχολείο Νέου Χωριού

Η εβδομάδα που διανύσαμε ήταν άκρως δημιουργική για το Δημοτικό Σχολείο Νέου Χωριού καθώς με την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του Τμήματος Ένταξης από το ΥΠΑΙΘ, υλοποιήθηκε ουσιαστικά στο έπακρο ο εξαετής σχεδιασμός της διοίκησης του σχολείου (με την παράταση θητείας των διευθυντών των σχολείων, μετατράπηκε από τριετής σε εξαετής), που αφορούσε συνολικά τις υποδομές και τις υποστηρικτικές δομές του σχολικού οργανισμού (εγκαταστάσεις, υποστηρικτικές δομές – παρεχόμενο εκπαιδευτικό προϊόν).

Ως γνωστόν, ένα από τα πολλά μειονεκτήματα των σύγχρονων σχολείων της χώρας ήταν και είναι η έλλειψη υποδομών (κτιριακές εγκαταστάσεις, τεχνολογικός εξοπλισμός, υποστηρικτικές δομές κλπ), για την κάλυψη των μαθησιακών και παιδαγωγικών αναγκών. Το Νέο Χωριό δεν αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα καθώς εκτός του ότι δεν υπήρχαν επαρκείς χώροι φιλοξενίας των μαθητών/τριων (τη φετινή χρονιά λειτουργεί ως 7/θέσιο) , ουδέποτε είχε υποστηρικτικές παιδαγωγικές δομές που να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο παρεχόμενο προϊόν της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν αφού με τις συνεχείς παρεμβάσεις- διεκδικήσεις της διοίκησης του σχολείου, σε Δήμο και Πολιτεία, για βελτίωση όχι μόνο των κτιριακών εγκαταστάσεων (τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν από τον δήμο Αποκορώνου δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του σχολικού συγκροτήματος), αλλά και των εκπαιδευτικών δομών, ήδη ο οργανισμός πέρασε σε μια άλλη διάσταση, πολύ πιο σύγχρονη, που τον καθιστούν ακόμα ισχυρότερο να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών (.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΦΕΚ

Στις αρχές της εβδομάδας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σχετικό ΦΕΚ (2709/25.04.2023 -Τεύχος Β΄), προέβη στην ίδρυση Τμημάτων Ένταξης ανά την επικράτεια, δικαιώνοντας ουσιαστικά τους πολύχρονους αγώνες του σχολείου προς τον σκοπό αυτό. Τα ενδιαφερόμενα σχολεία (επτακόσια στον αριθμό), είχαν καταθέσει σχετικές αιτήσεις από τις αρχές του 2021 και έλαβαν τελικά έγκριση μόλις τα σαράντα εννέα.

Μάλιστα μόλις δύο εξ αυτών ιδρύθηκαν στην Κρήτη, το ένα στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Χωριού Αποκορώνου και το άλλο στο 1ο ΔΣ Μαλίων Χερσονήσου. Είναι δε η πρώτη φορά που μετά το 2017, ιδρύονται Τμήματα Ένταξης σε σχολεία της χώρας μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν τελεσφόρησε προκήρυξη του 2018, στην οποία συμμετείχε και πάλι το ΔΣ Νέου Χωριού.

Το Τμήμα Ένταξης είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» στη σύγχρονη εκπαίδευση και αφορά μαθητές/τριες με διαφοροδιάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές με αναπηρία ή άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υποχρεούνται να φοιτούν αποκλειστικά στο Ειδικό Σχολείο, αλλά μπορούν να φοιτούν στο Γενικό Σχολείο, με την υποστήριξη κατάλληλα εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), καθώς επίσης και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).

Να σημειωθεί επίσης πως με την δημοσίευση του ΦΕΚ, δημιουργείται νέα μόνιμη θέση εργασίας στο σχολείο (οργανική θέση), η οποία και αναμένεται να καλυφθεί με την έναρξη της σχολικής περιόδου 2023-24.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Ωστόσο για να αποκτήσει το Δημοτικό Σχολείο Νέου Χωριού Τμήμα Ένταξης, χρειάστηκε ένας χρόνιος συντονισμός δράσεων κι ενεργειών μεταξύ της διεύθυνσης του σχολείου, της δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων και του δήμου Αποκορώνου. Οι δύο πρώτοι φορείς εισηγήθηκαν θετικά στο ΥΠΑΙΘ για την δημιουργία του ΤΕ, ενώ ο δήμος Αποκορώνου φρόντισε από πολύ νωρίς και να κατασκευάσει ειδική αίθουσα και να αναλάβει εσαεί τη δέσμευση πίστωσης για την εύρυθμη λειτουργία του. Στο ΦΕΚ ίδρυσης των ΤΕ αναφέρονται εκτός των άλλων και τα εξής:

«Οι Υπουργοί Οικονομικών- Παιδείας και Θρησκευμάτων έχοντας υπόψη…..

….Την υπό στοιχεία 48132/Δ3/27-04-2021 εγκύκλιο «Υποβολή προτάσεων για ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Επαγγελματικής Κατεύθυνσης».

…Την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, όπως καταχωρίστηκε στο πληροφοριακό σύστημα myschool και την υπό στοιχεία Ε.Π. 18/02-06-2021 εισήγηση του ΚΕΣΥ Χανίων μέσω Δ.Σ. Νέου Χωριού: την υπ’ αρ. 77/2021 (ΑΔΑ: 9ΟΡΩΩΨΤ-ΦΛΔ) απόφαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου, το υπ’ αρ. 10472/20-12-2022 έγγραφο δέσμευσης πίστωσης της Διεύθυνσης Οικον. Υπηρεσιών του Δήμου Αποκορώνου και το υπ’ αρ. 308/20-12 -2022 έγγραφο της Σχολ. Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αποκορώνου….

…Τις αυξημένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών όπως πιστοποιούνται από τα ΚΕΔΑΣΥ, αποφασίζουμε: Την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες τυπικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως ακολούθως: …42. ΚΡΗΤΗΣ -ΧΑΝΙΩΝ- ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ -Τ.Ε. ΣΤΟ Δ.Σ. ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ…»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»

Μετά την τόσο θετική εξέλιξη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών αυτής της επιτυχίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας τα εξής: « Η φιλοσοφία του Δήμου δεν είναι μόνο ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων της περιοχής, αλλά και οι ενδυνάμωσή τους με όλες τις υποστηρικτικές δομές. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση του διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Μαρκούγια, κατασκευάσαμε μια νέα αίθουσα και δεσμεύσαμε συγκεκριμένη πίστωση για την ετήσια λειτουργία του.

Θέλαμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις για να ιδρυθεί ένα Τμήμα Ένταξης. Βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι για να χτιστεί το οικοδόμημα. Σημαντικό εκτός των άλλων επίσης είναι και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια νέα μόνιμη θέση εργασίας κι ένας ακόμα εκπαιδευτικός θα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στα παιδιά μας. Συνεχίζουμε με ιδιαίτερο ζήλο. Είναι χρέος μας να τα παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Άλλωστε τους ανήκει…».

ΠΟΠΗ ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ: « ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ»

Εν τω μεταξύ η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Κασσωτάκη αναφερόμενη στην ίδρυση του ΤΕ επισήμανε τα εξής:

« Η ενδυνάμωση των σχολείων της περιφέρειας προσδίδει μια άλλη δυναμική στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκτός των άλλων, τα κάνει πιο λειτουργικά, πιο σύγχρονα, πιο ελκυστικά και πιο ευέλικτα. Η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας στέκεται στο πλευρό όλων των σχολείων του νομού Χανίων, επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευελπιστούμε πως την επόμενη φορά θα ιδρυθούν κι άλλα Τμήματα Ένταξης στο νομό και θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων μας. Είναι η πρώτη φορά μετά από επτά περίπου χρόνια που ιδρύονται ΤΕ στη χώρα μας και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρχει και ανάλογη συνέχεια. Η εκπαίδευση έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα είναι απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και στερεότυπα, μια κοινωνία στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη. Είναι θα λέγαμε το μέσο για να μεταβούμε σε μια κοινωνία πολιτών με ίσα δικαιώματα.»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥΓΙΑΣ: «ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ»

Τέλος,ο δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Νέου Χωριού Ευάγγελος Μαρκούγιαςαφού ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν στο πλευρό της σχολικής μονάδας τα τελευταία έξι χρόνια, στάθηκε στη δικαίωση των προσπαθειών επισημαίνοντας πως: « Ήταν μια προσωπική δικαίωση η ίδρυση του Τμήματος Ένταξης, ένα προσωπικό στοίχημα που έλαβε σάρκα και οστά μετά από έξι χρόνια επίμονων προσπαθειών. Δε νοούνται σύγχρονα σχολεία χωρίς υποστηρικτικές δομές. Ιδρύσαμε πριν τρία χρόνια το Τμήμα Υποδοχής ΖΕΠ (ΕΚΟ),όμως το ΤΕ πραγματικά θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σχολείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί. Εύχομαι και τα υπόλοιπα σχολεία να έχουν την ίδια τύχη….».

Πηγή: Parakritika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου